LIDERII PNL, LA ÎNTÂLNIREA CU FERMIERII Cătălin Predoiu: "Nu putem face o agricultură puternică fără fermier puternic"

Companii #Agricultură / 8 februarie 2015

Cătălin Predoiu: "Nu putem face o agricultură puternică fără fermier puternic"

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu consideră că nu se poate face o agricultură puternică fără un fermier puternic, aceasta fiind concluzia la care a ajuns sâmbătă la o întâlnire cu fermierii.

"Am avut o întâlnire cu fermierii pentru a discuta propuneri, sugestii care să fie incluse în Programul de guvernare al PNL. S-a degajat din dezbaterile pe care le-am avut o idee foarte clară, şi anume că nu putem face o agricultură puternică fără fermier puternic. (...) Problema fundamentală a economiei noastre este lipsa de competitivitate şi ea se manifestă şi în agricultură şi de aceea avem situaţia în care producătorii noştri concurează foarte greu aici, pe piaţa românească, cu producători străini şi ies foarte puţin în exterior cu produse finite. În general, exportul din agricultură este unul de materie primă, cereale, care nu încorporează valoare adăugată şi nu aduc foarte mult profit", a afirmat Predoiu.

Cătălin Predoiu, a criticat, sâmbătă, faptul că producătorul român este, de multe ori, în situaţie de inferioritate faţă de concurentul său din ţările vecine din cauza TVA-ului foarte mare.

El a spus că eroarea strategică din programele anterioare de guvernare a fost concentrarea lor pe mijloace - cota unică de 16%, macrostabilizarea, investiţii în infrastructură - şi nu au ţinut cont de faptul că toate măsurile economice sunt doar pârghii pentru a ajunge la un obiectiv fundamental, anume o nouă calitate a vieţii.

Predoiu a menţionat că, în agricultură, aproximativ jumătate din ceea ce se produce sunt exporturi de materii neprocesate, în valoare de 2 miliarde de euro, cee ce înseamnă lipsă de competitivitate.

El a mai spus că ramura agriculturii angajează aproximativ 28% din forţa de muncă, în zona rurală locuind circa 46% din populaţia României şi a adăugat că 71% din persoanele cu venituri scăzute locuiesc în mediul rural. "Aici se află una dintre cauzele incapacităţii de a transforma agricultura într-un motor economic", a opinat Cătălin Predoiu.

"Trebuie să avem un program radical de valorificare a atuurilor noastre în agricultură: un sol fertil, tradiţie şi un capital uman care a demonstrat că România poate fi o putere agricolă. (...) Nu poţi să faci profit, nu poţi să ai competitivitate în agricultură dacă deabia 50% din titlurile de proprietate sunt înscrise în cadastru. Cum stimulezi circulaţia terenurilor, comarea terenurilor?", a arătat liberalul, adăugând că aceasta este una dintre cauzele care explică absenţa investiţiilor în agricultură.

El s-a pronunţat, în acest sens, pentru stimularea comasării şi integrarea pe orizontală a serviciilor şi a diverselor tipuri de producţie agricolă.

"Trebuie să învăţăm Administraţia fiscală să nu mai omoare afacerile, să nu mai blocheze firmele inutil să se ducă să omoare evaziunea fiscală acolo unde ea se află. Să investigheze mai bine ce se întâmplă cu legumele şi fructele care intră în România, cum intră, şi omoară producătorul român. Ce se întâmplă cu pieţele, care de multe ori sunt luate în administrare de mafie, şi agricultorul român, producătorul, nu mai ajunge pe piaţă decât trecând prin diverse filiere", a spus Predoiu.

Acesta a afirmat că acolo sunt zonele de investigat pentru administraţia fiscală, nu blocarea unor firme pentru întârziere la plată fiindcă, la rândul lor, nu-şi primesc plăţile de la furnizori, de la beneficiari sau, uneori, chiar de la stat.

Pentru că fermierii prezenţi în sală au spus, în timpul dezbaterilor, că o mare nemulţumire a lor este că România nu are un ministru al agriculturii fermier, Cătălin Predoiu a afirmat: "Vrem cât mai mulţi miniştri fermieri, aşa că vă aşteptăm în partid".

"Suntem aici pentru că, împreună cu dvs., cu fermierii, vom face din agricultură, nu o Cenuşăreasă a economiei naţionale, aşa cum este astăzi, ci, dacă se poate, Regina Balului", a continuat el.

Co-peşedintele PNL Alina Gorghiu a spus, la rândul ei, că provocarea pe care PNL o are este aceea de a-şi asuma cadastrul agricol.

"Problema structurală a agriculturii româneşti este aceea a valorii adăugate scăzute din acest sector, că nu reuşim să avem un sector de prelucrare puternic pentru produsele agricole şi rămânem cu producţia şi exportul de materii prime", a precizat Gorghiu, adăugând că va fi un susţinător foarte puternic şi vocal pentru investiţii din fonduri europene, din fonduri ale bugetului de stat, fonduri primate pentru a putea creşte capacitatea României de procesare a produselor agricole primare.

"Trebuie să fie constituită o clasă de mijloc puternică în agricultura românească, clasă care în acest moment este una slabă. Avem, pe de o parte, ferme mari, foarte mari, cu câteva mii de hectare, şi pe partea cealaltă, din nefericire, se află gospodării de subzistenţă, cu unul-două hectare, dar nu avem o clasă de mijloc puternică. (...) Viitoarea guvernare liberală va asuma şi va susţine libera asociere în agricultură, în mediul de afaceri din agricultură, investiţiile în start-up-urile din agricultură", a declarat co-preşedintele PNL Alina Gorghiu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din ceea ce vrea PNL să facă în agricultură.

     

    Un singur lucru am priceput. Circulația terenurilor, specula ... asta da. Pare a fi ceva ce ține de agricultură .... HAHAHA 

     

    Apoi am reținut și că TVA-ul este mare la produsele agricole (în Românica, față de alte țări vecine)... Stai, că ăsta este discursul lui Voiculescu. Trebuie să fie o greșeală. 

     

    Nu există nimic legat de evaziune. Din 2012, Centrul Român de Politici Europene lansează studiul “De ce nu este atractivă asocierea? Sprijinul din fonduri europene pentru asocierea în agricultură”.

    "Cea mai mare problemă este faptul că pentru a beneficia de aeste măruri, fermierii trebuie să treacă în economia formalizată / fiscalizată. Dar astfel, sunt concurați neloiali de producătorii care nu își înregistrează producția și de importatorii care ocolesc plata taxelor. Astfel, tolerând evaziunea fiscală și încurajând economia informală (de exemplu prin certificatele de producători), statul român diminează puterea de stimulent ale măsurilor de asociere, pe care tot el le finanțează." 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb