LIDERII PNL ŞI PSD, CĂTRE PRIMARI: "Din cauza lui Ghinea nu vă putem da pensii speciale"

J.P.
Politică / 6 decembrie 2021

"Din cauza lui Ghinea nu vă putem da pensii speciale"

PNL şi PSD se pregătesc să amâne din nou pensiile speciale pentru aleşii locali, susţin surse politice pentru Ziare.com.

Pentru a scăpa de furia baronilor, liderii celor două partide au aruncat vina pe Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene. Motivul: Ghinea s-a angajat în PNRR ca pensiile în România să nu depăşească 9,4% din PIB.

Pensiile speciale pentru aleşii locali, împreună cu majorarea de 10% a tuturor pensiilor de la 1 ianuarie, ar duce la depăşirea pragului de 9,4% din PIB, care reprezintă totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile, pe care autorităţile s-au angajat să îl respecte în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Ministrul care a negociat PNRR a fost Cristian Ghinea.

Noul ministru al Muncii, Marius Budăi (PSD), a criticat public obiectivul asumat în PNRR ca totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile să nu depăşească 9,4% din PIB în perioada 2022-2070. "Critic acest 9,4% prins în PNRR pentru că nu-l înţeleg. De ce UE are acum 13%, noi prin legea 127 ne-am propus 11,7%, iar domnul Ghinea a spus 9,4%? Eu personal nu înţeleg", a declarat Budăi.

Surse din Ministerul Finanţelor susţin că intrarea în plată a pensiilor speciale pentru aleşii locali ar avea un impact bugetar de peste 600 de milioane de lei.

Liderii PNL şi PSD le-au cerut primarilor "să mai rabde un an", iar de la 1 ianuarie 2023 sigur vor avea pensii speciale, susţin sursele citate.

Vicepreşedintele USR Cristian Ghinea susţine că limita de 9,4% din PIB prevăzută în PNRR permite o creştere a pensiilor, dar adaugă că acest lucru nu poate fi realizat simultan cu introducerea indemnizaţiilor speciale pentru aleşii locali.

"Dacă Guvernul nu dă OUG în următoarele trei săptămâni, de la 1 ianuarie mii de foşti primari şi şefi de consilii judeţene vor primi pensii speciale. Băgate de PSD în lege anterior. (...) Sunt pensii speciale pentru clientela politică şi evident că dacă le bagi pe astea în plată şi creşti şi celelalte pensii speciale nu mai ai spaţiu de crescut pensiile celorlalţi români. De asta se smiorcăie Budăi: trebuie să aleagă între pensiile speciale ale clientelei şi crescut pensiile românilor. Românii trebuie să ştie că orice creştere de pensii speciale sau introducere de pensii speciale noi, cum face PSD acum pentru primari, înseamnă imposibilitatea de a creşte pensiile lor", a scris Ghinea pe Facebook.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Parca incepe sa-mi fie simpatic d-l Ghinea asta.

    1. Si mie imi e simpatic tot ce actioneaza contra privilegiilor porcilor din politica.

    daca este asa vinovat de ce nu pateste nimic acest ghinea , un porc ingrasat de soros si crescut sub fusta imputita a lui macovei ?

    1. numele meu, al dumitale si al altor 92% primari din Ardeal il felicit pe d-l Ghinea! Cat despre budai si psd imi pare bine ca au inghitit broasca...

      Unde lucrezi?

      Chiar si gunoiul e mai curat decat tine. 

      ma kc in numele tau !

    Intr-o tara cu justitie , Ghinea era la puscarie , si pentru performanta din guvernul Ciolos ," performanta " care i-a adus numele de Zero .

    1. intr-o tara normala cu justitie, mancatul de cacat era condamnabil cu cel putin 1 an de inchisoare. Insa la noi e invers, hotia, jegul, marsavia, ticalosia este la putere, a se vedea cine guverneaza Romania de 3 decenii.

      Daca se facea puscarie pentru performanta la gvernare, membrii psd in toate variantele sale intrau direct acolo imediat dupa votarea unei asemenea legi. Alaturi de altii evident, dar cu pesedistii in frunte.

    Bravo Ghinea! Desi nu-mi place usr, pentru treaba asta l-as vota pe Ghinea, sau i-as da o bere.

    1. Nu va mai certati oameni buni,mai bine sa ne adunam toti randurile si la Alegerile din 2024 sa votam Tariceanu si Partidul lui,imi pare rau ca Adrian Nastase nu mai poate candida la Prezidentiale ca eu si Socrul meu il votam

    Respect, Guinea!

    1. Respect, Ghinea.

    Este simplu mai Buda(i).Nu te face ca nu înțelegi!

    In UE nivelul încasărilor este 40% din PIB,iar în Ro este 27%.De asta ei au 13% și noi 9% pondere in PIB pe pensii.Ce ai mai fi impartit tu iar la ciolane!

    Respect Ghinea!Ar fi trebuit să negociezi si un numar de bugetari de max.1 milion! 

    1. Pai au fost un milion de bugetari pana sa vina ciuma PNL si USR la guvernare cand s-a dat liber la angajat amante si barmanite...Iar pe vremea lui Nastase numarul bugetarilor a fost 800.000 dupa care a venit PDL si basescu-petrov si au "reformat" iar aparatul bugetar pina l-au facut 1 milion...la astia "da dreapta" orice scadere le da cu plus:-)

    Acest infractor si sabotor al intereselor romanilor este inca liber ? de ce i s-a spus ministrul zero in guvernul ciolos ,alta otreapa antiromaneasca ? asa-i bine pentru tara , sa blochezi accesarea fondurilor europene ?

    1. Otreapa antiromaneasca a reusit aprobarea PNRR ca sa aiba ce toca alte otrepe antiromanesti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb