Liderii social-democraţi din şapte ţări din Uniunea Europeană (UE), reuniţi la Paris, îl susţin pe conservatorul luxemburghez Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene, a declarat sâmbătă preşedintele francez Francois Hollande, transmite AFP.
Ei susţin un conservator la preşedinţia CE în schimbul nominalizării unui social-democrat ca succesor al preşedintelui Consiliului, belgianul Herman Van Rompuy.
"Respectăm spiritul alegerilor europene, în sensul ca partidul care se clasează primul să poată să-l propună pe candidatul pe care l-a prezentat, şi anume, în prezent, domnul Juncker", a declarat Hollande. Însă, a adăugat el, "există şi alte responsabilităţi care pot conduce la nume de inspiraţie social-democrată".
La rândul său, vicecancelarul german Sigmar Gabriel (SPD), prezent la reuniune, a confirmat sprijinul social-democraţilor pentru Juncker, dar a adăugat că aceştia se aşteaptă ca alte posturi importante din UE să fie alocate social-democraţilor. "Social-democraţii sunt de acord că Partidul Popular European a câştigat alegerile europene şi că Jean-Claude Juncker ar trebui să devină preşedintele Comisiei Europene, dar ne aşteptăm ca social-democraţii să deţină alte funcţii", a declarat el ziariştilor prezenţi.
Mai multe personalităţi sunt evocate, între care daneza Helle Thorning-Schmidt, fostul şef al Guvernului italian Enrico Letta sau fostul premier francez Jean-Marc Ayrault.
Pentru a obţine preşedinţia CE, este necesar ca Jean-Claude Juncker să fie susţinut de majoritatea celor 28 de lideri europeni şi să obţină cel puţin 376 de voturi în PE. Nominalizarea sa face parte dintr-un pachet care include, în afară de postul de preşedinte al Consiliului, pe cele de preşedinte al PE şi de Înalt Reprezentant UE pentru Politică Externă.
Mini-summitul de la Paris de sâmbătă a avut loc cu doar câteva zile înaintea summitului dificil al UE prevăzut pe 26 şi 27 iunie la Bruxelles.
La Paris, în jurul lui François Hollande s-au reunit şeful Guvernului italian Matteo Renzi, vicecancelarul german Sigmar Gabriel (SPD), Helle Thorning-Schmidt (Danemarca), Victor Ponta (România), Robert Fico (Slovacia), Bohuslav Sobotka (Cehia), Joseph Muscat (Malta), Werner Faymann (Austria) şi Elio Di Rupo (Belgia).
Şefii de stat şi de Guvern europeni urmează să propună un nume în cadrul viitorului summit din 26 şi 27 iunie, de la Bruxelles. Parlamentul European se va pronunţa asupra acestei propuneri în cadrul unei sesiuni plenare, la Strasbourg, în estul Franţei, la mijlocul lunii iulie.