Liderii europeni vor dezbate în cadrul summitului de astăzi de la Bruxelles planurile Marii Britanii de protejare a drepturilor cetăţenilor UE după Brexit, potrivit BBC. Prim ministrul britanic Theresa May va prezenta planurile de protecţie astăzi: "Voi indica modul în care Marea Britanie îşi propune să apere drepturile cetăţenilor UE în Anglia", iar negocierile legate de ieşirea Marii Britanii din UE vor începe luni.
Discuţiile desre Brexit vor fi limitate, în ciuda faptului că tind să domine summitul, deoarece Uniunea va conduce negocierile separat cu Marea Britanie. Termenul limită pentru negocierea Brexitului este 30 martie 2019. Tensiunile sunt cauzate nu doar de timpul scurt până la încheierea acordului pentru Brexit, ci şi de faptul că electoratul britanic a slăbit-o pe Theresa May, ducând la un guvern minoritar, conform sursei.
Uniunea Europeană doreşte să asigure garanţii pentru cei 3,2 milioane de cetăţeni UE care trăiesc în Anglia şi pentru cei 1,2 milioane de britanici care trăiesc în UE. Mulţi cetăţeni UE care locuiesc în Anglia şi mulţi britanici care locuiesc în UE se îngrijorează în vederea statutului pe care îl vor căpăta după Brexit. Unii se tem chiar de deportare în cazul în care nu li se garantează drepturile europene, potrivit sursei.
Theresa May a jurat să scoată Anglia atât de pe piaţa comună a Uniunii, cât şi din Uniunea vamală. Există însă multe voci, inclusiv în partidul ei conservator, care doresc un Brexit mai moale, potrivit BBC. Celelalte probleme ale Brexit sunt legate de acordul de separare asupra graniţelor Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Prim ministrul olandez Mark Rutte a declarat, în calitate de anglofil:,,Urăsc Brexit din toate punctele de vedere. Este crucial să ştim ce vrea Anglia de la Brexit. Olanda este una dintre cele mai apropiate aliate ale Angliei din UE, cu o poziţie similară în vederea comerţului liber. Sper să ajungem la un fel de apartenenţă sau relaţie (a Angliei) cu piaţa internă. Cred absolut că economia Angliei şi lira vor fi lovite dur".
Rivalitatea dintre naţiuni este o caracteristică a summiturilor UE, potrivit BBC. Brexit a accentuat însă acest aspect, deoarece UE va decide asupra relocării Agenţiei Europene a Medicamentelor şi a Autorităţii Bancare Europene. 20 de ţări concurează pentru a găzdui una dintre agenţii sau pe ambele. În acest summit, va fi aranjat un acord pentru procedura de relocare, pentru ca votul să poată fi dat în octombrie. Belgia candidează pentru găzduierea Agenţiei Europene a Medicamentelor, în ciuda faptului că este deja sediul Uniunii Europene. Agenţiile vor angaja sute de oameni, mai multe joburi fiind disponibile în comitete variate, conform sursei citate.
Contra terorismul este un alt subiect cheie, după atacul de marţi de la Bruxelles. Cei 28 de lideri vor să pună presiune legală asupra giganţilor ca Google, Facebook şi Twitter să elimine mesajele jihadiste în mod proactiv şi rapid. May a afirmat: "Voi face apel pentru o luptă accentuată pentru a stopa terorismul care se răspândeşte online".
Liderii europeni au ajuns deja la un acord în vederea continuării verificărilor sistematice a bazelor de date ale oamenilor care ajung la graniţele UE; sporirii securităţii prin cooperarea cu statele partenere din Orientul Mijlociu şi Africa; îmbunătăţirii schimburilor de informaţii legate de suspecţii terorişti; incriminării celor care recrutează şi antrenează pe jihadişti. Aceştia vor evalua din punct de vedere al securităţii progresul făcut în contracararea atacurile din Europa ale Statului Islamic.