Tensiunile dintre angajaţii şi conducerea Telekom România par să fie departe de găsirea unui acord între părţi, la mai bine de trei săptămâni de la izbucnirea grevei japoneze a salariaţilor, care a venit ca urmare a anunţului companiei de reducere a remuneraţiilor.
Aleodor Nichifor, liderul Sindicatului Liber Independent Telecomunicaţii "Bogdan Vodă" Suceava, ne-a declarat că unii dintre angajaţi au cedat presiunilor companiei şi au semnat fie diminuarea salariilor, fie plecarea acasă.
Domnia sa ne-a precizat: "Prin presiunile făcute zilnic de către reprezentanţii Telekom România, o parte dintre salariaţi a cedat presiunilor şi a semnat fie diminuarea salariilor, fie plecarea acasă. Au rămas puţine magazine şi persoane care să nu fi luat nicio decizie în acest moment".
Domnul Nichifor susţine că nu a primit niciun răspuns din partea companiei la adresele pe care le-a transmis.
"Pe 4 aprilie am trimis o solicitare către CEO, din partea a 33 de salariaţi de la magazine, la care, din nou, n-am avut nicio reacţie", ne-a spus liderul de sindicat, care a menţionat: "La vizita mea prin magazinele din Ardeal, de săptămâna trecută (unde nu am membri de sindicat), am văzut frica şi nemulţumirea din partea salariaţilor, stare normală câtă vreme 2-3 şefi vin simultan să verifice dacă angajaţii au semnat actele pentru diminuarea salariului sau plecarea din companie".
Totodată, Aleodor Nichifor susţine că au existat şi presiuni venite din partea Administraţiei, care au vrut să îl intimideze după ieşirile în public despre greva japoneză din cadrul companiei.
În plus, domnul Nichifor solicită Ministerului Muncii şi Parlamentului "o analiză serioasă asupra Legii 62/2011 privind Dialogul Social şi modificarea de urgenţă a acesteia, prin asumarea răspunderii". Liderul de sindicat apreciază că, în acest moment, nu există nicio sancţiune pentru angajator când tratează cu indiferenţă solicitările venite din partea unui sindicat.
Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Telekom România nu ne-au transmis o poziţie oficială cu privire la greva japoneză din cadrul companiei.
Aleodor Nichifor ne-a declarat recent că angajaţii Telekom au fost ameninţaţi cu închiderea magazinelor dacă nu semnează diminuarea salariilor.
Potrivit sursei citate, Telekom România ar dori ca angajaţii din magazine să lucreze pe un salariu aproape de minimul pe economie, "fără să ţină cont de timpul de lucru care depăşeşte 10-12 ore pe zi".
Domnia sa ne-a declarat că informaţiile apărute în presă privind anumite bonusuri pentru angajaţi, au făcut parte dintr-o strategie a Telekom România, menită să dilueze greva japoneză şi să distragă atenţia publică de la protestele angajaţilor.
Greva japoneză a început pe 20 martie, potrivit sindicaliştilor, după anunţul Telekom România potrivit căruia compania va implementa, de la 1 aprilie 2015, un proces de aliniere salarială pentru angajaţii din magazine. Salariul de bază fix al angajaţilor Telekom de la noi ar urma să fie redus de la 85% la 65%, iar comisionul de vânzări ar urma să crească de la 15% la 35%. Totodată, angajaţii care nu vor fi de acord cu aceste modificări ar urma să fie concediaţi de la 1 iulie 2015, urmând să primească salarii compensatorii.
• Sorin Grindeanu: "Prefer IPO în cazul Telekom România, decât vânzarea directă a acţiunilor către Deutsche Telekom"
Ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu, a declarat că preferă listarea pachetului Telekom Communication Romania, companie în care statul român are o participaţie de 46%, în detrimentul vânzării directe către Deutsche Telekom.
Domnia sa a precizat că Deutsche Telekom nu are întâietate în achiziţia pachetului de acţiuni pe care îl deţine statul român în Telekom România: "Există o strategie prin care putem vinde direct pe care eu nu mi-o doresc. Prefer o listare la bursă la fel cum s-a făcut şi cu alte companii pentru că este o abordare foarte transparentă şi înlătură orice fel de suspiciuni".
În martie, premierul Victor Ponta a menţionat, în cadrul unei întâlniri cu marii investitori de la New York, listarea pachetului de acţiuni (45,99%) pe care statul român îl mai deţine la Romtelecom (actuală Telekom România), într-un termen de 12-18 luni.
Acţionarii Telekom România sunt grupul elen OTE, cu 54,01% din capitalul social şi statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, cu 45,99% din acţiunile societăţii.
1. AL TREILEA REICH
(mesaj trimis de un om în data de 10.04.2015, 09:21)
De ce credeti ca a venit al III reich in Romania?Pt profit maxim si cheltuieli minime !Nu ne dam seama nici acum ca toti vin pentrujapca?; fie ca-i spune Germania fie orice tara s-ar chema ea!JAPCA!Asta este cy=uvantul de ordine atunci cand ne referim la Romania
2. Nu ma mir
(mesaj trimis de un abonat în data de 10.04.2015, 10:13)
Nu ma mir, atata timp cat s-a fixat un salariu minim pe economie. Prost s-a fie un capitalist si s-a nu profite. Nu inteleg despre ce magazine este vorba. Telekom implica servicii,ingineri, specialisti, muncitori. Chiar asa, totul se rezuma la un act de vanzare cumparare? Daca este asa, atunci este explicabil de ce se dau lefuri de vanzatori. Care este situatia ?