LIDERUL SUPREM AL REPUBLICII ISLAMICE IRAN: "Astăzi, terorismul este neliniştea noastră comună"

Ioana Dogaru
Internaţional / 4 decembrie 2015

E regretabil că astfel de incidente (teroriste - n.r.) sunt cele care creează cadrul pentru dialog, dar adevărul este că, dacă problemele dureroase nu creează bazele pentru găsirea unor soluţii şi a consultării reciproce, atunci daunele cauzate vor fi multiplicate, a declarat Ayatollah Sayyid Ali Al-Hosseini Al-Khamenei, liderul suprem al Republicii Islamice Iran, potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Iranului la Bucureşti.

Ayatollah Sayyid Ali Al-Hosseini Al-Khamenei a precizat: "Durerea oricărei fiinţe umane, de oriunde în lume, provoacă durerea unei alte fiinţe umane. Vederea unui copil care-şi pierde viaţa sub ochii celor dragi, a unei mame a cărei bucurie pentru familia ei se transformă în doliu, a unui soţ care aleargă ţinând pe braţe corpul neînsufleţit al soţiei, a spectatorului care nu ştie dacă va vedea scena finală a vieţii, toate acestea sunt scene care trezesc emoţiile şi sentimentele oricărei fiinţe umane. Orice persoană care a beneficiat de afecţiune şi umanitate este tulburată la vederea unor asemenea scene - fie că se întâmplă în Franţa sau în Palestina, în Irak, Liban sau Siria".

Liderul iranian a adăugat că cei peste un miliard şi jumătate de musulmani sunt încercaţi, de asemenea, de aceleaşi sentimente, şi sunt "dezgustaţi şi revoltaţi de făptaşii şi indivizii responsabili de producerea acestor calamităţi".

Ayatollah Sayyid Ali Al-Hosseini Al-Khamenei a mai spus: "Problema, însă, este că, dacă durerea de astăzi nu este folosită la construirea unui viitor mai bun şi mai sigur, atunci aceasta se va transforma doar în amintiri amare şi inutile. Eu cred cu adevărat că doar voi, tinerii, învăţând lecţiile greutăţilor de astăzi, aveţi puterea de a descoperi noi mijloace pentru construirea viitorului, şi puteţi fi un baraj în faţa căilor greşite care au adus Occidentul în impasul actual".

Acesta a adăugat că: "Este adevărat că, astăzi, terorismul este neliniştea noastră comună. Cu toate acestea, trebuie să ştiţi că insecuritatea şi tensiunile pe care le-aţi experimentat în timpul evenimentelor recente, sunt diferite faţă de durerea pe care oamenii din Irak, Yemen, Siria şi Afganistan au trăit-o timp de mai mulţi ani, iar această diferenţă se regăseşte în două planuri. În primul rând, deoarece lumea islamică a fost victima terorii şi brutalităţii într-o măsură mult mai mare, atât din punct de vedere teritorial cât şi cantitativ, precum şi pentru o perioadă mult mai lungă în timp. În al doilea rând, deoarece, din păcate, această violenţă a fost susţinută de anumite mari puteri, prin diferite metode şi mijloace eficiente".

Există foarte puţini oameni care sunt neinformaţi în legătură cu rolul Statelor Unite ale Americii în crearea, cultivarea şi înarmarea al-Qaeda, a talibanilor şi a "succesorilor lor de rău-augur", a precizat liderul iranian într-un comunicat de presă remis redacţiei de către Ambasada iraniană la Bucureşti.

Liderul iranian a adăugat: "În afară acestui sprijin direct, susţinătorii făţişi şi bine-cunoscuţi ai terorismului de tip takfiri - în ciuda faptului că deţin cele mai îmapoiate sisteme politice - se etalează ca aliaţi ai Occidentului, timp în care cei mai inovatori, strălucitori şi mai dinamice democraţi din regiune sunt suprimaţi fără milă. Răspunsul plin de prejudecăţi al Occidentului în faţa mişcării de trezire din lumea islamică este un exemplu ilustrativ al politicilor occidentale contradictorii".

Cealaltă parte a acestor politici contradictorii se regăseşte în sprijinirea terorismului de stat al Israelului, potrivit lui Ayatollah Sayyid Ali Al-Hosseini Al-Khamenei.

Acesta precizează că "populaţia asuprită din Palestina a trăit cel mai rău tip de terorism din ultimii şaizeci de ani".

Potrivit liderului iranian, cetăţenii din Europa s-au refugiat acum în casele lor pentru câteva zile şi au evitat să fie prezenţi în locuri aglomerate.

"Dar de zeci de ani o familie palestiniană trăieşte în nesiguranţă, chiar şi în propria casă, din cauza maşinăriei morţii şi distrugerii utilaje regimului sionist. Ce fel de violenţă atroce este astăzi comparabilă cu cea a construcţiilor din coloniile regimului sionist?", subliniază Ayatollah Sayyid Ali Al-Hosseini Al-Khamenei.

Acest regim, "fără a fi în mod serios şi semnificativ cenzurat de către aliaţii săi influenţi, sau chiar de către aşa-numitele organizaţii independente internaţionale", demolează în fiecare zi casele palestinienilor, şi le distruge grădinile şi fermele, a mai spus liderul iranian.

"Aceste acţiuni se realizează fără ca măcar să li se acorde oamenilor timp să-şi adune lucrurile sau produsele agricole, ba chiar, de obicei, acţiunile se petrec sub ochii îngroziţi şi plini de lacrimi ai femeilor şi copiilor care asistă la bătăile brutale la care sunt supuşi membrii familiei lor, iar, în unele cazuri, unele dintre aceste persoane sunt târâte spre camere de tortură înspăimântătoare. Oare, în lumea de astăzi, există alte violenţe la o asemenea scară şi de asemenea proporţii, care să se întindă pe o perioadă atât de lungă de timp?", scrie în comunicatul Ambasadei iraniene.

În documentul menţionat, liderul iranian mai spune:"Dacă împuşcarea unei femei, în mijlocul străzii, pentru infracţiunea de a protesta împotriva unui soldat care este înarmat până în dinţi nu este terorism, atunci ce este? Această barbarie, deoarece este vorba despre o acţiune a forţelor armate ale unui guvern de ocupaţie, nu ar trebui să fie numită extremism? Sau, poate, doar pentru că aceste scene au fost văzute în mod repetat pe ecranele de televiziune în ultimii şaizeci de ani, nu ar mai trebui să ne provoace conştiinţa?!"

Invaziile militare asupra lumii islamice din ultimii ani - soldate cu nenumărate victime - sunt un alt exemplu al "logicii contradictorii a Occidentului", precizează documentul citat.

Ţările agresate, în afara prejudiciului uman pe care l-au suferit, şi-au pierdut şi infrastructura economică şi industrială, mişcarea lor către creştere şi dezvoltare a fost oprită sau întârziată şi, în unele cazuri, au fost aruncate înapoi cu zeci de ani, potrivit lui Sayyid Ali Al-Hosseini Al-Khamenei.

"Cu toate acestea, li se cere cu brutalitate să nu se considere oprimate", a adăugat liderul iranian.

Acesta a precizat: "Cum se poate ca o ţară să fie transformată în ruine, să-şi vadă oraşele şi satele acoperite de praf şi apoi să i se spună, vă rugăm să nu vă consedaraţi asupriţi? În loc să fie ademenită să nu vadă şi să nu pomenească dezastrele, nu ar fi mai bune nişte scuze sincere? Durerea pe care lumea islamică a suferit-o în aceşti ani din cauza ipocriziei şi duplicităţii invadatorilor nu este deloc mai mică decât durerea provocată de prejudiciului material".

Liderul iranian a mai spus că are încredere în tineri, că vor putea schimba această "mentalitate coruptă de duplicitate, o mentalitate a cărei abilitate este de a ascunde obiectivele pe termen lung şi de a împodobi scopurile răuvoitoare".

În opinia acestuia, primul pas spre crearea de securitate şi pace este reformarea acestei mentalităţi "născătoare de violenţă".

Din păcate, de-a lungul anilor, aceste rădăcini au pătruns în adâncurile politicilor culturale occidentale şi au provocat o invazie înceată şi silenţioasă, potrivit lui Ayatollah Sayyid Ali Al-Hosseini Al-Khamenei.

Acesta a mai declarat că: "În epoca actuală, lumea occidentală, folosind instrumente avansate, insistă pe clonarea şi replicarea culturii sale pe o scară globală. Consider că impunerea culturii occidentale asupra altor popoare şi vulgarizarea culturilor independente este o formă de violenţă tăcută şi deosebit de nocivă".

Liderul iranian a adăugat că grupările "ticăloase" precum DAESH, sunt progeniturile unor astfel de "împerecheri nefaste cu unele culturi importate".

În comunicatul ambasadei, liderul iranian se întreabă "cum este posibil ca un gunoi precum DAESH să iasă din rândul uneia dintre cele mai morale şi umane şcoli religioase care, ca parte a nucleului său, include ideea că, dacă iei viaţa unei fiinţe umane este ca şi cum ai ucide întreaga umanitate?".

În lupta împotriva terorismului, reacţiile pripite sunt greşeli majore, care nu fac altceva decât să lărgească prăpăstiile, le transmite Ayatollah Sayyid Ali Al-Hosseini Al-Khamenei tinerilor.

Liderul Suprem al Republicii Islamice Iran a mai precizat că: "Măsurile şi reacţiile superficiale, mai ales dacă iau forme juridice, nu vor face altceva decât să mărească polarizările actuale, să deschidă calea crizelor viitoare, şi nu vor avea niciun alt rezultat. Potrivit rapoartelor primite, unele ţări din Europa au dat recomandări care încurajează cetăţenii să spioneze musulmanii. Acest comportament este nedrept şi ştim cu toţii că prin căutarea nedreptăţii nu se va obţine decât o reversibilitate nedorită. În plus, musulmanii nu merită astfel de tratamente rele. De-a lungul secolelor, lumea occidentală i-a cunoscut bine pe musulmani - au fost zile în care occidentalii au fost oaspeţii pământurilor islamice şi au fost atraşi de bogăţiile gazdelor lor, şi zile în care ei au fost gazde şi au beneficiat de eforturile şi gândirea musulmană - în general, ei au avut parte doar de bunătate şi toleranţă".

Acesta a încheiat: "Prin urmare, aş dori ca voi, tinerii, să puneţi temelia pentru o interacţiune corectă şi sinceră cu lumea islamică, bazată pe o înţelegere corectă, pe o cunoaştere profundă şi pe lecţii învăţate din experienţe oribile. Într-un astfel de caz, şi într-un viitor nu prea îndepărtat, veţi fi martorii construirii unui edificiu pe aceste fundaţii ferme, care va crea o umbră de încredere şi de siguranţă asupra coroanei arhitectului său, va oferi căldura securităţii şi păcii, şi va lumina întreg pământul cu flacăra speranţei într-un viitor strălucitor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb