Liderul suprem iranian, Ali Khamenei, a exclus, marţi, orice posibilitate de negociere cu Statele Unite, în timp ce preşedintele amrican, Donald Trump, se declară dispus să se întâlnească cu omologul său iranian Hassan Rohani şi ameninţă totodată Teheranul, relatează AFP.
"După părerea unanimă a tuturor responsabililor Republicii islamice iran nu va exista vreo negociere cu Statele Unite la vreun nivel", a declarat ayatollahul, potrivit site-ului său oficial, informeză News.ro.
"A negocia cu Statele Unite (ar însemna a accepta) ca ele să-şi impună exigenţe Iranului", se arată într-un mesaj postat pe contul de Twitter oficial, al lui Khamenei.
Acest lucru ar însemna "să se arate că politica americană a presiunii maxime (asupra Iranului) este un succes", se adaugă în acest tweet. Pe site-ul său, Khamenei declară, adresându-se studenţilor, că această politică este "vană".
"Dacă Statele Unite se pocăiesc şi revin (în Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian) din care s-au retras (în mai 2018), ele pot participa a discuţii pe care le poartă Iranul şi celalte ţări" parte la acord, se arată în alt mesaj postat pe Twitter, pe contul oficial al liderului, în engleză.
"Altfel, nicio negociere nu va avea loc între Republica islamică şi responsabili americani la vreun nivel, la New York sau altundeva", se arată în acelaşi mesaj.
Casa Albă a anunţat duminică faptul că Trump nu exclude ipoteza unei întâlniri cu preşedintele iranian Rohani, în pofida unor acuzaţii ale unor oficiali americani care consideră Teheranul vinovat de atacuri cu drone care au vizat sâmbătă instalaţii petroliere în Arabia Saudită.
Ideea unei asemenea întâlniri, în marja Adunării Generale (AG) a ONU, la New York, la sfârşitul lui septembrie, este promovată de Franţa, într-o încercare de a scădea tensiunea între Teheran şi Washington, care era aproape să degenereze într-o înfruntare militară directă în iunie.
Preşedintele iranian şi alţi oficiali ai Republicii islamice au repetat în mai multe rânduri, în ultima perioadă, că orice întâlnire între Trump şi Rohani este exclusă atât timp cât Statele Unite îşi menţin sancţiunile economice pe care le-au impus sau reimpus Iranului din august 2018.
Luni, Statele Unite au anunţat că pregătesc o ripostă după atacurile vizând instalaţii petroliere în Arabia Saudită, care au crescut preţul barilului de petrol.
Revendicat de rebelii yemeniţi huthi, pe care Teheranul spune că-i susţine politic, aceste atacuri au trezit temeri cu privire la o confruntare militară cu Iranul, acuzat mai mult sau mai puţin direct de Washington şi Riad.
"Se pare că" Teheranul se află în spatele atacurilor, dar "pentru moment vreau să ştiu cu certitudine cine este vinovat", a declarat Trump.