• După ce sindicatele au anunţat proteste, patronatele renunţă la memorandumul cu Guvernul l Programul de anvelopare s-a redus de la zeci de mii de blocuri la 50.000 de apartamente
Uniunea Generală a Industriaşilor din România "UGIR 1903" acuză Guvernul că, de la preluarea mandatului, nu a făcut nimic pentru salvarea economiei naţionale.
Reprezentanţii UGIR 1903 au anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe, că rup "memorandumul" cu Executivul lui Boc, din pricina încălcării dialogului social, şi a modului defectuos în care Guvernul a gestionat problema planului anticriză.
Preşedintele UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci, a criticat "politicianismul" Guvernului lui Boc, afirmând că toate măsurile anunţate până acum de către Executiv sunt în realitate, doar obligaţii.
Ioan Cezar Corâci a explicat: "Plata subvenţiilor restante pentru agricultori sau a datoriilor către mediul privat nu reprezintă măsuri anticriză, ci obligaţii! Faptul că Guvernul nu va mai lucra cu banii contribuabililor, fără să plătească dobândă sau că va returna TVA, iarăşi, nu reprezintă măsuri anticriză".
Liderul UGIR 1903 a arătat că până şi programul naţional de anvelopare a blocurilor va fi un fiasco, din cauză că bugetul iniţial, de ordinul miliardelor, a fost drastic redus, la circa 80 de milioane de euro.
Corâci a arătat că Guvernul a stabilit că, din cele zeci de mii de blocuri ce trebuiau anvelopate, în realitate vor fi reabilitate doar circa 50.000 de apartamente!
La rândul său, Mihai Păsculescu, directorul general al UGIR 1903, a criticat Guvernul pe motiv că planul anticriză trebuia finalizat înainte de adoptarea bugetului de stat.
Mihai Păsculescu a explicat: "Planul anticriză trebuia finalizat înainte de adoptarea bugetului. Mai bine amânam cu o perioadă bugetul şi rezolvam această problemă.
Din cele 90 de măsuri propuse de către patronate au fost aprobate doar 30. Unele dintre acestea, ce vizează reducerea şi combaterea evaziunii fiscale au fost ignorate. Garda Financiară sau ANAF nu au intervenit cu măsuri pentru combaterea acestora".
Pe de altă parte, Corâci a apreciat că, în condiţiile actuale, este necesară atât reducerea cheltuielilor, cât şi eficientizarea colectării de taxe şi impozite. "România are cea mai mare rată a evaziunii fiscale din UE, de 21% din PIB, iar Guvernul nu vrea să găsească soluţiile necesare", a spus Corâci.
Referindu-se la acordul cu FMI, liderul UGIR 1903 a apreciat că ţara noastră resimte o lipsă acută de lichiditate şi că împrumutul este necesar pentru susţinerea cursului de schimb. "Un acord cu FMI pe termen scurt este necesar din cauza lipsei de lichidităţi, dar depinde în ce condiţii şi mai ales, mare atenţie la anexe!", a precizat Corâci.
Preşedintele UGIR 1903 a arătat că există riscul ca FMI să ne blocheze o serie de politici sectoriale necesare, permise de UE în condiţiile actuale de criză.
Păsculescu a atras atenţia că în perioada iunie-iulie presiunile pe curs vor fi uriaşe, când vor trebui achitate datoriile de 20 de miliarde de euro ale firmelor private.
"Dacă nu vom administra cum trebuie banii obţinuţi de la FMI, există riscul ca în lunile iunie-iulie să sară cursul la 5-6 lei pentru un euro, ceea ce ar fi o nenorocire", a subliniat directorul general al UGIR 1903.