Lidl a reacţionat în urma controlului realizat de ANPC în magazinul din Focşani, unde au fost găsite produse contaminate cu Salmonella. "În data de 18.03.2024, în urma controlului din magazinul nostru din oraşul Focşani, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Vrancea a prelevat probe din mai multe produse din carne de pui. Potrivit buletinului de analiză din 29.03.2024, comunicat către compania noastră astăzi, 02.04.2024, a rezultat că o parte dintre probele prelevate au fost contaminate cu Salmonella Infantis", se arată în comunicatul companiei.
"În ceea ce priveşte tipul de Salmonella, respectiv Salmonella Infantis, depistat la un produs aflat în magazinul nostru din Focşani, menţionăm următoarele aspecte pe care le considerăm importante pentru consumatorii noştri:
Legislaţia în vigoare, respectiv Ordinul Preşedintelui ANSVSA nr.35/2016, modificat prin Ordinul Preşedintelui ANSVSA nr. 66/2022, menţionează că, în cazul depistării altor tipuri de Salmonella spp, cu excepţia Salmonella Enteritidis şi/sau Salmonella Typhimurium, produsele din carne de pui proaspătă nu sunt supuse restricţiilor sanitar veterinare. Legislaţia are în vedere faptul că celelalte tipuri de Salmonella, inclusiv Salmonella Infantis, sunt distruse prin tratamentul termic al produsului. În aceeaşi linie sunt şi prevederile legislaţiei din Uniunea Europeană, respectiv Regulamentul nr. 2160/2003 privind controlul Salmonellei şi al altor agenţi zoonotici specifici, prezenţi în reţeaua alimentară şi Regulamentul nr. 200/2012 privind un obiectiv al Uniunii de reducere a Salmonella Enteritidis şi Salmonella Typhimurium la efectivele de pui de carne, astfel cum se prevede în Regulamentul nr. 2160/2003.
În acest sens, producătorul menţionează specific pe ambalajul tuturor produselor din carne de pui din care au fost prelevate probe, că produsul nu se consumă în stare crudă, că lichidul scurs din carne se aruncă, se spală bine mâinile şi ustensilele folosite, iar carnea proaspătă, nepreparată se păstrează separat de alte alimente. Redăm mai jos formularea exactă de pe eticheta produselor din care au fost prelevate probe în controlul mai sus menţionat:
Termenul de valabilitate se păstrează doar când lanţul frigorific nu se întrerupe. A se consuma imediat după întreruperea lanţului frigorific şi a se prepara întreaga cantitate. Lichidul scurs din carne se aruncă, se spală bine mâinile şi ustensilele folosite. A nu se consuma produsul în stare crudă. În bucătărie, carnea proaspătă se păstrează separat de alte alimente.
Siguranţa clienţilor noştri este fundamentală în activitatea noastră şi acţionăm întotdeauna în conformitate cu reglementările legale în vigoare" mai spun reprezentanţii Lidl.