Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a anunţat joi că fost aprobată aprobată în şedinţa de Guvern Declaraţia privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, ea precizând că toate categoriile de personal din învăţământ beneficiază şi vor beneficia de respectul pe care îl merită şi de majorările salariale cuvenite, informează news.ro.
"Toate categoriile de personal din învăţământ beneficiază şi vor beneficia de respectul pe care îl merită şi de majorările salariale cuvenite şi ca o garanţie suplimentară în acest sens, astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern a fost aprobată Declaraţia privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, care are ca anexă un memorandum al Guvernului", a anunţat Ligia Deca.
Ea a precizat că această declaraţie se publică în Monitorul Oficial, îndeplinind astfel solicitarea cadrelor didactice de a avea garanţia unui act normativ publicat în Monitorul oficial, care să răspundă revendicărilor pe care, pe bună dreptate, dascălii le-au avut.
Ligia Deca a menţionat că în acest memorandum sunt subliniate toate măsurile pe care Guvernul deja le-a luat.
"În prima parte este vorba de majorările salariale din ultimii doi ani, a doua parte vizează investiţiile în infrastructura şcoală şi universitară, atât din fonduri europene cât şi fonduri naţionale şi ele sunt toate listate pentru a se vedea clar atât amploarea cât şi investiţia urmând o secţiune care subliniază din nou elementele din noul pachet al legilor educaţiei, ce vin în sprijinul carierei didactice", a spus ea.
"Asumarea pe care Guvernul României o face astăzi include două măsuri principale, pe de o parte garantarea principiului pe care se va baza noua grilă pentru învăţământ din legea salarizării şi anume faptul că salariul de bază al profesorului debutant sau al asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economic, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public", a spus Deca.
Ministrul Educaţiei a mai afirmat că memorandumul asumă şi faptul că pe perioada concediului de odihnă, precum şi în zilele de concediu plătit, personalul din învăţământ va avea dreptul la o indemnizaţie de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţit cu media zilnică a salariului de bază şi a sporurilor şi indemnizaţiilor de care beneficiază potrivit legii.
"Ambele solicitări au făcut parte din doleanţele pe care noi le-am primit, documentat, din partea federaţiilor sindicale, am răspuns astăzi încă o dată acestor revendicări", a arătat ea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.06.2023, 17:43)
Daca acest guvern cu majoritatea pe care o are nu reușește să pună la punct liderii sindicali extrem de bogați,care sunt păpușati de liderii H-AUR, atunci Romania nu are nici o șansă de a mai face vreo reforma.Aud că s polițiștii cer salarii mărite.Li se vor mări salariile și polițiștilor comunitari ?.Ar cam trebui că la burțile nesportive pe care le au la purtător nu mai fac față sa hoinărească aiurea prin orașele patriei pentru 7000 lei lunar. Tara de rahat,și pot afirma și prezența și dovezi la cine este curios, ca în decurs de 10 ani,in 4 cazuri de furt și distrugere de bunuri am obținut din partea politiei, cu confirmare prin ordonanța procurorului - NUP. Cred că pentru societate este mai eficient sa fie desființată numai poliția comunitara,ci și poliția națională.Am ieși mai in câștig daca am negocia direct cu hoții. Ce poți să mai spui când se va hotărî să se facă reforma administrativă.Cred că atunci vor intra in grevă toți ce se vor simți în pericol de a fi înlăturați de la Ciolan : primari,președinți de consilii județene,șefii deconcentratelor din județe etc Tara de rahat , daca nu ne conduce unul ca Macron sau Margaret Tatcer. Am ajuns sa depindem de șantajul unor neica nimeni din cadrul sindicatelor ,care sunt corupți până în măduva oaselor.Pentru ei nu exista DNA. Sa scormonească DNA unde trebuie și cu siguranță va găsi nereguli.De asemenea,daca in 1921, PCR a fost scos în afara legii pentru că făcea jocul Rusiei,același lucru nu este valabil și acum pentru AUR,sau se așteaptă destabilizarea economico-financiară a României pentru a dovedi realpolitica și în România.Numai de nu va fi prea costisitor când politicienii români iluminați se vor dezmeticii.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.06.2023, 01:55)
Bati campii. Tipic securist. Tara e frumoasa. Pacat va este locuita.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.06.2023, 00:13)
Doar speciaii sint folositori. Politicienilor.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.06.2023, 01:56)
Iti vibe sa tot te duci cand vezi asa ministru.