Limita de 1% la SIF-uri, în Curtea Constituţională

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 iunie 2011

Avocatul Gheorghe Piperea: "Procurorul a susţinut admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a limitei de 1%"

Judecătorii de la Curtea Constituţională au rămas, ieri, în pronunţare, pe tema constituţionalităţii pragului de 1% de deţinere la societăţile de investiţii financiare (SIF-uri), stabilită printr-o Ordonanţă de Urgenţă în vara anului 2005, a declarat, pentru ziarul BURSA, avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre reprezentanţii SIF "Transilvania" în acest litigiu, cu câteva minute înainte de închiderea ediţiei.

Limita maximă de deţinere la SIF-uri a ajuns în atenţia Curţii Constituţionale, în contextul unui proces dintre SIF "Transilvania" şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Arbitrul pieţei de capital a respins, în urmă cu doi ani, majorarea limitei de deţinere de la 1 la 5% în cazul SIF "Transilvania", decisă în Adunarea Generală din martie 2009, susţinând că o asemenea mişcare contravine legislaţiei. Acţionarii SIF3 au decis, atunci, să păstreze limita de 1% pentru drepturile de vot.

"Procurorul a susţinut admiterea excepţiei de neconstituţionalitate" ne-a mai spus avocatul Gheorghe Piperea, adăugând că judecătorii Curţii Constituţionale ar putea să pronunţe o decizie în câteva zile.

"Lucrurile nu sunt deloc simple, sunt multe aspecte care trebuie luate în considerare, motiv pentru care mă aştept ca o decizie să fie luată într-o săptămână sau două. Deocamdată, nu există nicio soluţie în dosarul pragului, condica fiind încă la judecătorii Curţii", ne-a spus avocatul Piperea.

Pe rolul Curţii Constituţionale se aflau, ieri, două dosare ale SIF Transilvania. Unul a fost respins de către Curte, iar cel de-al doilea, privitor la limita maximă de deţinere, aşteaptă încă decizia judecătorilor.

Verdictul Curţii este aşteptat cu interes de către investitori, în condiţiile în care o decizie favorabilă SIF "Transilvania" ar putea impacta major dinamica investiţiilor în cele cinci SIF-uri, limitate în prezent la 1%.

Potrivit avocatului Piperea, admiterea excepţiei de neconstituţionalitate ar da acţionarilor SIF-urilor posibilitatea să fixeze limita de deţinere în cadrul Adunării Generale.

Un prag de deţinere la societăţile de investiţii financiare a fost fixat la 0,1%, în 1996, de către primele Adunări Generale Extraordinare ale SIF-urilor, când cele cinci Fonduri ale Proprietăţii Private (FPP) s-au transformat în Societăţi de Investiţii Financiare.

Legea nu prevedea la data respectivă niciun prag de deţinere, acesta fiind trecut în Statutele SIF-urilor.

Motivul invocat pentru fixarea limitei de 0,1% a fost teama PDSR-ului că 30% din avuţia naţională - cât fusese alocat portofoliilor celor cinci FPP-uri - să nu încapă pe mâini străine.

În vara anului 2005, pragul de deţinere a fost majorat la 1%, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, dată în timpul vacanţei parlamentare. Proiectul legislativ care a stat la baza Ordonanţei fusese aprobat de Senat, dar nu mai apucase să intre în discuţia Camerei Deputaţilor.

SIF-urile erau obligate să modifice în statutele proprii limita de deţinere de la 0,1% la 1%, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei.

Pragul la SIF-uri a reintrat în discuţia parlamentarilor, în urmă cu circa trei ani, când senatorul Ovidiu Marian a elaborat un proiect de lege pentru eliminarea limitei de deţinere. Proiectul a trecut de Senat într-o formă modificată faţă de cea propusă, vizând ridicarea pragului la 5%, dar este, în prezent, blocat la Comisia de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. iunie 2009-iunie 2011 = 2 ani, nu circa 3 ani

    cat despre prag, da-l dracu. sa-l scoata odata 

    In ZF scrie ca CC a respins actiunea SIF 3 privind pragul la sifuri?Cine dezinformeaza?

    1. Stimate domnule cititor,

      Noi nu dezinformam. Stirile noastre sunt intotdeauna verificate.

      inca poate fii gasit pe google articolul publicat de dvs. la ora 15.18 ieri, chiar daca l-ati retras de pe site

      Intotdeauna, stirile noastre sint verificate; comparati ce a scris ziarul BURSA cu ceea ce au scris celelalte ziare si cu ceea ce au difuzat agentiile de stiri.

    La 17.06.2011 orele 11 , valoarea totala a SIF-urilor(30% din avutia nationala ) pe bursa este aprox. 750.000.000l. EUR. Astfel avutia nationala = 3,3 x 750 mil. EUR = 2.475.000.000 EUR . RIDICOL !!!!!!!. De ce ? Pentru ca pretul actiunilor SIF-urilor pe BVB este ridicol de mic , in raport cu detinerile : cate 5% din BRD , cate 6% din BCR si alte detineri valoroase la sute si sute de societati . Oare de ce ?

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb