Lipsa apei curate, un pericol mai mare decât conflictele armate

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 25 martie 2019

Lipsa apei curate, un pericol mai mare decât conflictele armate

Absenţa apei potabile este o problemă pentru o treime din populaţia aces­tei lumi şi mai ales pentru viitorul ei. Copiii sub 15 ani au şanse de trei ori mai mari să moară de boli din cauza lipsei apei curate şi a salubrităţii decât de violenţe în ţările aflate în conflict, susţine Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), relatează Reuters.

Cei mai vulnerabili sunt copiii mai mici de 5 ani, care au de 20 de ori mai multe şanse să moară de boli decât în violenţe, se arată într-un raport UNICEF, publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. Astfel, copiii mor de boli legate de diaree, precum holera, atunci când conflictul restricţionează accesul la apă curată, se arată în raport. Cercetările au analizat consecinţele asupra sănătăţii a apei improprii consumului pentru copiii din 16 ţări aflate în prezent în conflict, între care Myanmar, Afganis­tan şi Yemen. "În aceste conflicte - şi alte situaţii de urgenţă - furnizarea rapidă de apă curată şi salubritate reprezintă o problemă de viaţă şi de moarte", afirmă raportul. Conform Agerpres, UNICEF a raportat 85.000 de decese provocate de boli diareice din cauza apei şi a condiţiilor de igienă improprii la copii în perioada 2014-2016, comparativ cu aproape 31.000 de decese din cauza violenţelor, citând Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Bolile legate de diaree sunt cea de-a doua principală cauză de deces în cazul copiilor sub 5 ani, provocând deshidratare, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA. Cei mai vulnerabili la deshidratare sunt copiii şi sugarii, care pierd fluide mai repede decât adulţii şi nu îşi pot exprima nevoile, spun experţii. În Yemen, care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave epidemii de holeră din istoria recentă, o treime dintre cazuri au fost copii sub 5 ani, potrivit OMS.

Apa este un element esenţial în construcţia vieţii, este vitală pentru crearea de locuri de muncă şi sprijinirea dezvoltării economice, sociale şi umane, se menţionează pe pagina Naţiunilor Unite dedicată zilei. Tema din 2019, "Nu lăsăm pe nimeni în urmă", este obiectivul central al Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă "pe măsură ce dezvoltarea durabilă progresează, toată lumea trebuie să beneficieze". Obiectivul 6 de Dezvoltare Durabilă (ODD) prevede ca toată populaţia planetei să aibă acces la resurse de apă de calitate până în 2030 şi include obiective privind protejarea mediului natural şi reducerea poluării.

În 2010, ONU a recunoscut "dreptul la apă potabilă şi la salubritate în condiţii de siguranţă şi curăţenie ca pe un drept uman", potrivit căruia toţi cetăţenii planetei trebuie să dispună, fără discriminare, de apă suficientă, sigură, accesibilă pentru necesităţile fizice, atât, pentru uz personal, cât, şi pentru uz casnic, ceea ce include apă pentru băut, salubritate personală, spălare de haine, pregătire de produse alimentare şi igienă Datele statistice ale ONU arată că: 2,1 miliarde de oameni trăiesc fără a avea apă potabilă acasă; una din patru şcoli primare nu are serviciul de apă potabilă, iar elevii folosesc surse neprotejate; peste 700 de copii sub vârsta de cinci ani mor în fiecare zi de diaree, fapt care are legături cu calitatea apei şi proasta gestionare a sistemului de salubritate; la nivel global, 80% din persoanele care trebuie să utilizeze surse de apă nesigure şi neprotejate locuiesc în zonele rurale; aproximativ 4 miliarde de oameni - aproape două treimi din populaţia lumii - se confruntă cu un deficit sever de apă în cel puţin o lună a anului; 700 de milioa­ne de oameni din întreaga lume ar putea fi strămutate, din cauza lipsei acute a apei, până în 2030. Pentru a accelera eforturile de a face faţă provocărilor legate de apă, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite au declarat anii 2018-2028 "Deceniul internaţional de acţiune - Apă pentru Dezvoltare Durabilă", care a început odată cu marcarea Zilei mondiale a apei de anul trecut, 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb