Lira sterlină îşi va continua declinul consemnat în ultima vreme - cel mai puternic la nivel global în rândul valutelor majore -, şi după referendumul programat în această vară, care ar putea duce la ieşirea ţării din Uniunea Europeană (Brexit), potrivit unei analize Bloomberg.
Lira sterlină a scăzut deja cu peste 2% în raport cu principalele valute ale ţărilor G10 (Grupul celor mai dezvoltate state ale lumii), iar pariurile pe prăbuşirea lirei sugerează că moneda britanică se va deprecia şi mai puternic în următoarele trei luni.
Amintim că guvernul britanic a prograat la data de 23 iunie un referendum care va decide dacă ţara rămâne sau iese din blocul european.
"Suntem în situaţia în care riscul unui Brexit va domina cursul valutar", declară Ned Rumpeltin, strateg la "Totornto Dominion Bank" din Londra, adăugând: "Deşi datele economice arată îmbunătăţiri, riscul reprezentat de referendum ţine capul de afiş al ştirilor. Pe termen lung, lira sterlină va avea de suferit".
Îngrijorările legate de faptul că Marea Britanie va părăsi UE au lovit lira sterlină anul acesta, care a scăzut cu 4% faţă de moneda americană, ajungând la un curs de 1,41 dolari în 24 martie.
La finele lunii februarie, un sondaj realizat de Bloomberg arăta că eventuală ieşire a Marii Britanii din UE ar afecta puternic cursul lirei sterline, astfel că moneda ţării ar putea să scadă până la 1,35 de dolari sau chiar sub acest prag, în decurs de o săptămână de la exprimarea votului pentru părăsirea blocului. Un astfel de nivel nu a mai fost atins din 1985.
Banca americană "Goldman Sachs Group" Inc. avertizat, la rândul său, că lira ar putea să scadă cu 20% în caz de Brexit, la fel şi gigantul britanic "HSBC Holdings" Plc. Conform HSBC, un vot pentru Brexit ar avea consecinţe majore asupra tuturor claselor de active britanice întrucât incertitudinile ar putea afecta economia Marii Britanii, determinând o potenţială încetinire a creşterii şi colapsul lirei.