Lira turcească a scăzut vineri cu până la 3,3%

S.B.
Macroeconomie / 24 iunie 2023

Lira turcească a scăzut vineri cu până la 3,3%

Lira turcească a scăzut vineri cu până la 3,3%, la un nou minim record, extinzându-şi pierderile la o zi după ce majorarea mare a dobânzii cheie de către banca centrală nu a reuşit să asigure pieţele că preşedintele Tayyip Erdogan renunţă la politicile sale neortodoxe, informează news.ro.

Lira a atins un minim record de 25,74 faţă de dolar, fiind în scădere cu aproximativ 27,3% în acest an.

Banca centrală şi-a majorat joi dobânda cheie cu 6,5 puncte procentuale, la 15%, fiind cu mult sub aşteptările privind o înăsprire iniţială mai mare, despre care analiştii spun că ar fi subliniat un angajament pe termen mai lung de a lupta împotriva inflaţiei.

"Tranziţia pare să fie mai graduală decât am crezut", a spus Goldman Sachs într-o notă.

Banca centrală a Turciei a declarat că va merge mai departe "în timp util şi gradual", după prima sa şedinţă de politică monetară sub noul guvernator Hafize Gaye Erkan, pe care Erdogan l-a numit după victoria sa electorală de luna trecută.

Noul ministru de Finanţe Mehmet Simsek, care este foarte apreciat de pieţele financiare, a întărit mesajul de schimbare a politicii monetare, spunând că "drumul către stabilitatea preţurilor va fi treptat, dar ferm".

Mişcarea a marcat o schimbare de curs după ani de relaxare monetară, în care dobânda repo la o săptămână a fost redusă la 8,5%, de la 19% în 2021, în ciuda accelerării inflaţiei.

Într-un sondaj Reuters, estimarea medie a fost pentru o creştere a dobânzii la 21%.

Analiştii au spus că această mişcare mai mică sugerează că Erkan ar putea avea spaţiu limitat pentru a aborda în mod agresiv inflaţia sub Erdogan, care a erodat independenţa băncii în ultimii ani.

Reflectând dezamăgirea de pe pieţe, lira a scăzut cu aproximativ 8,5% de la creşterea dobânzii de joi.

Pieţele de swap forward au evaluat preţul la 33 de lire pentru dolar într-un an, în comparaţie cu aproximativ 30, care era preţul înainte de creşterea dobânzii.

Goldman a spus că înăsprirea monetară sugerează că banca intenţionează să respecte măsurile macroprudenţiale "cel puţin deocamdată", adăugând că "va fi dificil să flotaţi complet (lira) fără a avea o ancoră a ratei dobânzii".

Banca centrală va ridica probabil în cele din urmă dobânzile la un nivel "consecvent cu preţurile de pe piaţa depozitelor", a adăugat banca de pe Wall Street.

După ce anul trecut inflaţia a atins un maxim al ultimilor 24 de ani de peste 85% din cauza reducerilor de dobânzi cerute de Erdogan, inflaţia a încetinit la puţin sub 40% în mai.

Dobânzile reale sunt profund negative, iar dobânda cheie a băncii centrale este, de asemenea, sub dobânzile de depozit care ajung până la 40%.

Un înalt oficial turc a declarat că o creştere mai mare a dobânzii cheie ar fi putut cauza probleme sectorului bancar, iar paşii trepţi previn volatilitatea bruscă.

"A merge mai departe conform echilibrului dintre inflaţie şi ratele dobânzilor, cu ochii pe dobânzile reale, este printre priorităţi acum", a declarat persoana pentru Reuters.

Obligaţiunile internaţionale ale Turciei s-au stabilizat, emisiunile cu termen mai lung înregistrând câştiguri mici în urma scăderilor abrupte de joi, ca urmare a deciziei referitoare la dobândă, au arătat datele Tradeweb.

Cu toate acestea, costul asigurării expunerii la datoria ţării prin intermediul credit default swap a crescut pentru a doua şedinţă consecutivă, ajungând la 518 bps, după ce a adăugat aproape 50 bps de la închiderea de vinerea trecută, au arătat datele de la S&P Global Market Intelligence.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb