Banca Centrală a Turciei (CBRT) a redus semnificativ rata dobânzii, a treia scădere consecutivă din septembrie, în pofida deteriorării perspectivelor privind inflaţia, iar lira turcească s-a depreciat la un nivel record, transmite Reuters, conform Agerpres.
Moneda Turciei a scăzut cu 3%, iar cotaţia era de 10,98 lire/dolar, după ce CBRT a redus rata dobânzii de la 16% la 15%, în timp ce majoritatea analiştilor aşteptau o reducere cu 50 sau 100 puncte de bază. Anul acesta, lira s-a depreciat cu 32% faţă de dolar, în ultimii ani moneda Turciei având printre cele mai slabe performanţe în rândul pieţelor emergente.
Decizia este un indiciu că oficialii de la Banca Turciei răspund solicitărilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a scădea costurile de împrumut. Dar decizia ar putea submina încrederea investitorilor în activele ţării, apreciază analiştii. Miercuri, Erdogan a promis să lupte contra "problemelor" cauzate de ratele dobânzilor, susţinând că dobânzile mai scăzute sprijină creşterea economiei.
"În mod literal, această decizie nebunească pune lira într-un real pericol", a apreciat Tim Ash de la BlueBay Asset Management, referindu-se la decizia CBRT de reducere a dobânzii.
Comitetul de politică monetară al CBRT susţine că majorarea inflaţiei este determinată de factori temporari, inclusiv aprovizionarea, iar aceştia se vor menţine şi în primul semestru din 2022.
Luna trecută, rata inflaţiei din Turcia a urcat la 19,89%, de aproape patru ori mai mult decât ţinta oficială pentru 2021, de 5%, şi cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani, pe fondul creşterii costurilor de trai, inclusiv în domeniul alimentar şi imobiliar.
În trimestrul al doilea din 2021, economia Turciei a urcat cu 0,9% comparativ cu precedentele luni, a informat Institutul de Statistică (TurkStat). Guvernul de la Ankara se aşteaptă în acest an la o expansiune de 5,8%, deşi ministrul de Finanţe, Lutfi Elvan, apreciază că avansul economiei ar putea ajunge la 8%, cu performanţa solidă din trimestrul al doilea.
Economia turcă ar urma să aibă o performanţă mai bună decât majoritatea ţărilor din G20, după ce anul trecut a scăzut cu 10,3%. Guvernul a limitat în 2020 impactul pandemiei asupra economiei, utilizând o combinaţie între reducerea ratelor dobânzilor şi măsuri de stimulare finanţate de Guvern, care au majorat consumul, dar au provocat deprecierea lirei turceşti şi creşterea ratei inflaţiei.