Participaţia statului la "Telekom România" este pe lista de vânzare, de ani de zile, însă, până acum, autorităţile noastre s-au tot gândit şi răzgândit ce metodă de privatizare preferă - listarea sau vânzarea directă.
Premierul Victor Ponta a spus oficial, de mai mult ori, în acest an, atât în faţa investitorilor, cât şi în faţa presei, că statul intenţionează listarea pachetului de 45,99% pe care îl mai deţine la fosta Romtelecom (actuală Telekom România).
În ciuda acestui semnal, directorul general al Telekom România, Nikolai Beckers, a declarat, ieri, că preluarea întregului pachet de acţiuni deţinut de statul român la operatorul de telefonie avansează destul de bine, dar că întreg procesul va fi unul de durată.
"Discuţiile între cei doi acţionari (n.r. statul român şi grupul elen OTE, deţinut majoritar de grupul german Deutsche Telekom) continuă şi cred că ele avansează destul de bine", a spus domnia sa, citat de Mediafax.
Domnia sa menţionează chiar o discuţie cu premierul Victor Ponta, în acest sens, deşi, public, acesta din urmă a promis că pachetul statului din compania telecom va ajunge la Bursă.
Beckers a declarat: "Au mai fost discuţii între primul ministru (Victor Ponta - n.r.) şi Claudia Nemat (membru în board-ul Deutsche Telekom - n.r.) acum vreo două săptămâni. Totul merge în direcţia cea bună, dar e nevoie de mult timp pentru a se rezolva totul.
Din partea Guvernului, raportul se va finaliza până la finalul anului. Suntem optimişti că vom finaliza preluarea într-un viitor nu prea îndepărtat".
În luna martie, Claudia Nemat, membru în boardul Deutsche Telekom, a fost citată, în presă, cu declaraţia că DT este interesat să achiziţioneze pachetul statului la Romtelecom, "dacă există pe masă o propunere decentă pentru ambele părţi".
Cu toate acestea, în luna mai, Guvernul a aprobat crearea unui colectiv de lucru operativ, însărcinând Ministerul Finanţelor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară să gestioneze coordonarea programului de listare de companii pe bursă, pe lista de companii pregătite pentru Bursă regăsindu-se şi Romtelecom (actuală Telekom).
În plus, Dante Stein, consilier privat al Primului-Ministru Victor Ponta şi membru în boardul Telekom România, ne-a spus, într-un interviu publicat pe 9 septembrie, că opţiunea cea mai viabilă pentru statul român, privind privatizarea pachetului deţinut la Telekom, ar fi un IPO. Domnia sa ne-a spus: "Din punctul meu de vedere, Bursa românească este destul de activă şi se dezvoltă. Desigur, este influenţată de trendurile internaţionale. Aşadar, atât timp cât condiţiile generale sunt favorabile, o listare este binevenită, mai ales că Telekom este o companie valoroasă.
Totuşi, pentru o opinie oficială pe acest subiect, ar trebui să aşteptăm până la finalizarea tuturor rapoartelor şi consultărilor interne".
Astfel, informaţiile care vin din partea conducerii "Telekom România" se bat cap în cap cu cele care vin din zona Guvernului.
Este destul de ciudat să întrebi pe cineva din Guvernul Ponta cine minte. Chiar membrii Guvernului nu sunt foarte siguri că e adevărat ce spune premierul sau când e adevărat.
Dar prin Guvern circulă zvonul că este foarte probabil ca Ponta să fi spus chiar adevărul în ceea priveşte IPO-ul Romtelecom şi ca declaraţiile oficialului Telekom România să fi fost o presiune mediatică în favoarea vânzării directe către Deutsche Telekom.
Este evident că suntem ultimii care ar băga mâna în foc pentru această informaţie.
Actualizare 14 SEPTEMBRIE
Sesizare din partea Telekom România
De la cineva care semnează "Corporate Communications România", am primit următoarea sesizare, care pare să fie intitulată ".T...EXPERIENŢE ÎMPREUNĂ":
"În atenţia domnului Florian Goldstein, Preşedinte Director General Bursa
11 septembrie 2015
Stimate domnule Florian Goldstein,
Adina Ardeleanu, membră a echipei dumneavoastră redacţionale, semnează un articol în ediţia de vineri, 11 septembrie, sub titlul "Ştim cu toţii că premierul spune mereu adevărul. Dar Telekom România?" (am ataşat fotocopii ale articolului la finalul acestui mesaj, paginile 2 şi 3), pe care noi îl considerăm a fi aducător de prejudicii de imagine pentru Telekom Romaânia.
Acest articol afectează reputaţia întregului grup Deutsche Telekom prin faptul că interpretează declaraţii oficiale, legitime şi bine cumpănite, într-un amestec forţat doar pentru a susţine un unghi de abordare subiectiv.
Suntem dezamăgiţi de faptul că ziarul Bursa a adoptat în ultima perioadă un ton tot mai ostil faţă de Telekom Romania, profitând de orice ocazie pentru a publica articole în care informaţia este interpretată în mod subiectiv împotriva companiei noastre.
Reprezentanţii Telekom România au comunicat întotdeauna deschis şi cu bună credinţă, chiar şi atunci când membrii redacţiei dumneavoastră au acţionat într-o manieră evident tendenţioasă, căutând să extragă orice detaliu ar susţine atitudinea dumneavoastră ostilă faţă de compania pe care o reprezentăm.
Prin urmare, vă solicităm să publicaţi scuze publice în ziarul dumneavoastră, cât mai curând posibil şi în acelaşi spaţiu tipografic în care aţi plasat acest articol. De asemenea, în varianta de pe site-ul dumneavoastră, dorim să publicaţi scuzele pe aceeaşi pagina de web în care este postat articolul respectiv."
Stimate Corporate Communications România,
Îmi cer scuze, nu înţeleg de ce îmi cereţi să-mi cer scuze, scuze!
Poate că comunicarea Corporate Communications România înseamnă altceva decât se înţelege îndeobşte prin "comunicare", căci se rezumă doar la precizarea unei stări de nemulţumire, în virtutea unor consideraţii fie nespecificate, fie generale, fără măcar vreun argument care să o sprijine.
Dacă nu explicaţi ce a fost greşit în articol, atunci nu pot decât să vă fac pe plac - iată: îmi cer scuze publice în ziarul meu.
Nu ştiu de ce, dar îmi cer scuze!
Nu-s idiot, ci politicos.
FLORIAN GOLDSTEIN, PREŞEDINTE AL GRUPULUI DE PRESĂ "BURSA"