Listarea Bursei aşteaptă alegerea unui nou Consiliu de Administraţie

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 noiembrie 2009

Pînă atunci, acţiunile BVB ar putea fi tranzacţionate pe ROTC-ul Brokerilor, dar cu anumite restricţii

Bursa ar putea avea un nou preşedinte din februarie 2010

Deşi acţionarii Bursei de Valori Bucureşti au eliminat, în Adunarea Generală de vineri, ultimul impediment pentru auto-listarea Bursei de Valori Bucureşti, prin convertirea acţiunilor prefenţiale în acţiuni ordinare, nimeni nu ştie deocamdată, cum şi când se va lista bursa noastră. De fapt, de abia din februarie 2010 încolo am putea afla răspunsurile la aces-te întrebări, după alegerile pentru un nou Consiliu de Administraţie al BVB, actualul mai având doar două luni de mandat. Tot din februarie, Bursa de Valori Bucureşti ar putea avea şi un nou preşedinte în locul domnului Stere Farmache.

"Deocamdată, nu s-a discutat nicio modalitate de listare a Bursei de Valori Bucureşti pentru că actualul Consiliu de Administraţie este pe final de mandat şi dacă ar vrea să întreprindă ceva în acest sens, nu ar mai avea timp să îl ducă la capăt", a explicat, pentru ziarul BURSA, domnul Adrian Mănăilă, membru în CA al BVB.

Acţionarii Bursei vor alege un nou Consiliu de Administraţie în prima Adunare Generală de la începutul anului viitor, ce va fi convocată la finele lui decembrie 2009. Convocatorul va include candidaturile pentru CA şi pentru preşedinţia Bursei de Valori Bucureşti.

"Am considerat că este mai bine ca noul CA să se ocupe de cotarea Bursei de la cap la coadă", ne-a spus domnul Mănăilă, subliniind: "Decizia acţionarilor BVB de a transforma acţiunile preferenţiale în acţiuni ordinare este ultimul pas pentru listarea Bursei şi are o importanţă enormă".

Transformarea acţiunilor preferenţiale în ordinare liberalizează circulaţia titlurilor BVB. Tot în acest sens, acţionarii Bursei au mai aprobat vineri şi eliminarea dreptului de preempţiune la cumpărarea de titluri BVB (n.r. Când un acţionar îşi scotea la vânzare din deţinerea la Bursă, ceilalţi acţionari aveau timp de 30 de zile dreptul să subscrie respectiva ofertă, ulterior acestui termen, oricine având acces la acţiunile BVB).

În AGA de vineri, acţionarii BVB au respins propunerea CA de majorare la 95% din capitalul social al cvorumului necesar pentru fuziuni şi la 75% din capitalul social, pentru majorări de capital. Cei prezenţi la AGA au respins şi modificările propuse de patru case de brokeraj pentru un cvorum necesar de 66% pentru majorări de capital, fuziuni şi emisiuni de obligaţiuni. Cei patru brokeri au considerat că un cvorum de 95% propus de Consiliul Bursei ar putea deveni peste câţiva ani o piedică pentru planurile de dezvoltare ale instituţiei autohtone.

CNVM obligă brokerii să deţină 50% din acţiunile Bursei până la listare

Până la listarea Bursei, acţiunile BVB ar putea fi transferate pe mecanismul Romanian-Over-The Counter (ROTC) al brokerilor, însă cu respectarea unui Regulament al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare care îi obligă pe brokeri să aibă o anumită participaţie din BVB.

"Regulamentul Comisiei cere ca brokerii să deţină 50% din acţiunile bursei până la listarea ei, motiv pentru care trebuie să găsim o soluţie tehnică să ne asigurăm că acest regulament va fi respectat atunci când titlurile Bursei vor începe să fie tranzacţionate pe ROTC", ne-a explicat domnul Adrian Mănăilă.

Pentru ca acţiunile BVB să intre la tranzacţionare pe ROTC, Consiliul de Administraţie al Bursei trebuie să încheie un contract cu Depozitarul Central în vederea transferării Registrului Acţionarilor BVB.

Cum era sa nu treacă convertirea preferenţialelor în ordinare

După ce, vineri, acţionarii Bursei au decis convertirea acţiunilor preferenţiale în ordinare, legea impunea să fie cerut şi acordul deţinătorilor de preferenţiale. Surpriză însă, aceştia nu erau prezenţi în număr suficient. Potrivit unor surse din piaţă, motivul absenteismului a fost faptul că unele dintre persoanele aşteptate să îşi dea acordul pentru convertire, de fapt, îşi vânduseră titlurile BVB, însă Consiliul de Administraţie nu făcuse modificarea în Registrul Acţionarilor. De exemplu, Tudor Chirilă, solistul trupei "Vama", care a luat prin surprindere piaţa de capital devenind acţionar la Bursa de Valori, era aşteptat să se exprime la Adunarea Generală, deşi îşi vânduse participaţia, chiar cu un câştig frumuşel, după cum el însuşi declarase la vremea respectiva. Până la urmă, sâmbătă, deţinătorii de preferenţiale s-au întrunit sau au dat împuterniciri şi şi-au exprimat acordul pentru convertire, nu fără să îi ducă la exasperare pe cei care doreau cu orice preţ ca această hotărâre să fie luată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb