Lituania cere reducerea la minimum a relaţiilor dintre ţările UE şi Rusia

M.C.
Internaţional / 31 ianuarie 2023

Lituania cere reducerea la minimum a relaţiilor dintre ţările UE şi Rusia

Odată cu războiul declanşat de Moscova împotriva Ucrainei, "nu există niciun argument pentru a avea un ambasador rus într-o capitală europeană", a declarat astăzi într-o conferinţă de presă la Riga (Letonia) ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, îndemnând şi alte ţări să-şi reducă relaţiile cu Moscova, relatează EFE, conform Agerpres.

Lituania şi-a redus nivelul relaţiilor cu Rusia în primăvara anului trecut, după ce a fost descoperit masacrul de civili comis de trupele ruse la Bucea, într-o suburbie a Kievului, a amintit Landsbergis.

În ultimele zile, atât Estonia, cât şi Letonia şi-au redus reprezentarea diplomatică la Moscova.

Ambasadorul Estoniei a fost expulzat de ruşi, iar ambasadorului Letoniei i s-a cerut să plece mai devreme decât era prevăzut.

În conferinţa de presă, Landsbergis a apărut alături de omologii săi leton Edgars Rinkevics, eston Urmas Reinsalu şi polonez Zbigniew Rau, după ce, cei patru miniştri au semnat o declaraţie privind cooperarea regională.

Totodată, cei patru miniştri de externe au mai spus că sportivii ruşi şi belaruşi nu ar trebui să aibă voie să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, nici măcar sub un steag neutru.

În declaraţie se reaminteşte că "Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia împărtăşesc o experienţă istorică similară de agresiune şi opresiune severă din partea regimurilor totalitare revizioniste de-a lungul mai multor decenii ale secolului XX".

"Din cauza trecutului nostru comun, ne-am dezvoltat o înţelegere similară a ameninţărilor potenţiale, precum şi hotărârea de a ne consolida securitatea, de a ne proteja independenţa şi integritatea teritorială", se menţionează în document.

Ministrul polonez de externe a afirmat, la rândul său, că simpatia ţării sale faţă de statele baltice se datorează faptului că acestea "au fost, de asemenea, victime ale imperiului rus", ceea ce explică sprijinul special acordat Ucrainei.

"Cele patru ţări ale noastre au furnizat cele mai multe arme, muniţii şi echipamente Ucrainei, în raport cu PIB-urile lor', a spus Rau.

Ministrul polonez a subliniat că, pe lângă sprijinul material, Varşovia a încercat să "atragă atenţia asupra ameninţării ruse pe flancul estic" în Europa "cu declaraţii în foruri precum Uniunea Europeană, NATO şi ONU".

Ministrul eston a spus că rezultatul războiului Rusiei împotriva Ucrainei este de "importanţă existenţială" pentru ţările baltice şi că Ucraina are nevoie de avioane de luptă şi de rachete cu rază lungă de acţiune pentru a alunga armata rusă de pe teritoriul său.

Totuşi, întrebat despre posibilitatea ca Polonia să furnizeze avioane Ucrainei, Rau a spus doar că problema livrărilor de avioane "este în discuţie".

El a mai spus că se aşteaptă ca relaţiile cu Rusia să rămână îngheţate în viitorul previzibil, cu posibilitatea de a le reface doar dacă Moscova îşi retrage trupele din Ucraina, plăteşte despăgubiri şi îi predă unui tribunal internaţional pe toţi cei responsabili pentru decizia de a declanşa războiul

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Si soacra mea cere sa spal vasele,

    dar degeaba  

    1. Ce treabă are soacră-ta cu faptul că Rusia are acces spre Kaliningrad prin Lituania?

      Soacra-sa e agent rus, iar el o sfideaza. Intelegi situatia geopolitica din casa lui? Refuzand sa spele vasele, el de fapt lupta impotriva lui Putin.

      Ba, totusi, astia care l-ar pupa in coor pe Zele au mari probleme in a recunoaste glume, caterinca, sarcasm si, cel mai nasol, realitatea. 

    Nu vad deloc bine viitorul imediat al Tarilor Baltice si al Poloniei, cu astfel de nulitati provocatoare pe post de conducatori! Practic, il vad in ruine asemenea Ucrainei!

    Gargara lituaniana. Ne pierdem timpul ascultand tarile de balta.

    Lituania o țara Baltică din sfera Rusiei … Nu e de băgat in seama opinia ei .,.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb