Parlamentul Lituaniei a votat marţi o reglementare controversată ce legalizează respingerea migranţilor care trec graniţa din Belarus în anumite situaţii, informează Agerpres.
Acest lucru formalizează o practică în vigoare din vara anului 2021 la graniţa comună a ţării cu Belarusul condus în mod autoritar.
În Seimas din Vilnius, 86 de membri au votat în favoarea amendamentelor la lege, în timp ce 8 au fost împotrivă şi 20 s-au abţinut.
Migranţii ilegali pot fi acum împiedicaţi să intre în ţară şi trimişi înapoi în caz de stare de urgenţă.
Preşedintele Gitanas Nauseda trebuie încă să o aprobe, dar reglementarea este stabilită să intre în vigoare până la 3 mai.
Organizaţiile pentru drepturile omului au criticat aspru reglementările ca legitimând măsuri ce încalcă dreptul internaţional, în timp ce Amnesty International a acuzat Lituania că a făcut aşa-numitele "împingeri înapoi" de la frontieră legale.
Dunja Mijatovic, comisar al Consiliului Europei pentru drepturile omului, a cerut de asemenea Lituaniei să respecte obligaţiile internaţionale faţă de solicitanţii de azil şi a emis un avertisment urgent înainte ca proiectul de lege să fie adoptat.
Centrul pentru Drepturile Omului lituanian i-a cerut lui Nauseda să opună veto la proiectul de lege.
Ministerul de Interne de la Vilnius a declarat că amendamentul face distincţie între migraţia naturală şi migraţia încurajată de Belarus. El a adăugat că modificările sunt necesare pentru a proteja interesele de securitate naţionale ale Lituaniei.
Lituania, membru al UE, are o graniţă de 680 de kilometri cu Belarus. În trecut, mii de persoane au încercat acolo să intre ilegal în UE.
UE l-a acuzat pe conducătorul belarus Aleksandr Lukaşenko că a adus migranţi din regiunile de criză la graniţă şi ca răspuns, guvernul de la Vilnius şi-a intensificat securitatea la graniţă şi construieşte un gard de frontieră.
Din august 2021, poliţia de frontieră lituaniană întoarce migranţii şi de atunci a împiedicat aproximativ 20.000 de persoane să intre ilegal în ţară din Belarus.