LIVE TEXT - Referendum în Grecia Primele exit-poll-uri: Grecii spun "NU" austerităţii

Internaţional / 5 iulie 2015

Primele exit-poll-uri: Grecii spun "NU" austerităţii

Actualizare 23.40 Alexis Tsipras: Oamenii vor o Europă a democraţiei

Oamenii vor o Europă a democraţiei, a declarat premierul grec Alexis Tsipras, care a mulţumit cetăţenilor pentru votul NU, la referendumul de astăzi.

"Noi, grecii, am luat o decizie curajoasă, săptămâna trecută, şi sunt perfect conştient de mandatul pe care mi l-aţi dat, de a negocia cu Europa, pentru a găsi o soluţie viabilă cu creditorii internaţionali şi să ieşim din acest cerc vicios al austerităţii", a spus Tsipras.

Potrivit acestuia, măsurile trebuie să fie juste.

Primul ministru grec a mai spus că cetăţenii nu au răspuns întrebării dacă vor să rămână sau să iasă din Europa.

"Europa nu poate fi o stradă cu o singură direcţie - austeritatea", a spus Tsipras, adăugând: "Mâine, Grecia va încerca să găsească o soluţie mai sănătoasă. Sunt sigur că BCE realizează criza umanitară din ţara noastră.

Vrem să continuăm negocierile.

De această dată, pe masa negocierilor se va afla şi datoria, în special vom viza discuţiile cu FMI.

Putem avea o soluţie viabilă doar dacă restructurăm datoria".

Actualizare 23.28 Euro o ia la vale

Primele unde de şoc în urma respingerii austerităţii de către greci s-au simţit pe pieţele valutare, euro scăzând faţă de principalele monede şi faţă de dolarul australian, potrivit Bloomberg

Analiştii se aşteaptă ca investitorii să caute activele de refugiu, spre beneficial titlurilor de stat şi obligaţiunilor germane.

Euro a pierdut 1% la 1.1002 dolari, până la 6:09 a.m., ora Sydney, ajungând la cel mai redus nivel din 29 iunie. De asemenea, moneda unică a scăzut cu 1,7% faţă de yen şi 0,9% faţă de lira sterlină

Actualizare 23.20 Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au convocat un summit al Zonei Euro, după ce grecii au votat NU la referendum.

Actualizare 23.15 Antonis Samaras şi-a anunţat demisia din funcţia de lider al partidului Noua Democraţie.

Actualizare 22.49 Varoufakis: Grecii au spus "nu" la cinci ani de ipocrizie

Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, a salutat rezultatele referendumului.

Potrivit Bloomberg, Varoufakis a spus că rezultatul este, în realitate, un ultimatum dat Băncii Centrale Europene, Fondului Monetar Internaţional şi membrilor Zonei Euro.

El a mai spus că Grecia va încerca cooperarea cu creditorii.

După numărarea a 69% din voturi, rezultatele parţiale oficiale indică o victorie cu 61,47% a taberei NU.

Actualizare 22.05 Alexey Likhache, ministrul adjunct al economiei din Rusia, spune că rezultatul referendumului înseamnă un pas spre exitul Greciei din Zona Euro.

Actualizare 21.57 Deputat german: "Grecia a ales calea izolării"

Deputatul conservator german Hans Michelbach a declarat că ar fi bine ca Grecia să iasă din Zona Euro, după primele rezultate ale referendumului, potrivit Reuters.

"Din nefericire, Grecia a ales calea izolării", a spus el, adăugând că dacă va câştiga tabăra "nu", aşa cum indică rezultatele, nu vede o bază pentru un ajutor suplimentar pentru Grecia.

Actualizare 21.50 61,25% dintre greci au votat nu, potrivit rezultatelor oficiale parţiale, după numărarea a 51% din voturi.

Actualizare 21.20 Rezultate oficiale parţiale: 60,75% au votat NU

După numărarea a 30,61% din voturi, 60,75% dintre greci au votat NU, iar 39,25% au votat DA, potrivit rezultatelor oficiale parţiale oferite de Ministerul de Interne.

Actualizare 21.15

Mihalis Kariotoglou, CEO al companiei Singular Logic, care va procesa rezultatele referendumului, declara că, pentru primele rezultate, cele de la ora 21.00, trebuie să existe situaţia a 10% din voturile exprimate în toată ţara, iar diferenţa între cele două răspunsuri să fie de 4%. Dacă diferenţa este mai mică, rezultatele vor fi publicate mai târziu.

Potrivit rezultatelor după numărarea a 26,75% din voturi, 60,59% dintre cetăţeni au votat "NU", iar 39,41% "DA", potrivit ekloges.ypes.gr.

Actualizare 19.40 Merkel se întâlneşte mâine cu Hollande

Angela Merkel se va întâlni mâine cu Francois Hollande în Paris să discute rezultatul referendumului din Grecia.

Actualizare 19.27 Syriza: Guvernul poate să încheie rapid o înţelegere cu creditorii

Un purtător de cuvânt al Syriza a declarat, pentru Reuters, că exit-poll-urile arată că Guvernul poate să "meargă înainte rapid" şi să încheie rapid o înţelegere cu creditorii.

Actualizare 19.05 Exit poll NU - 54-49%, DA 51-46%

Un exit poll făcut de MRB pentru Skai TV arată un vot în intervalul 54-49% pentru NU, peste estimările între 51-46% pentru DA, transmite Kathimerini, pe Twitter.

Un alt exit poll făcut de GPO, pentru Mega TV dă o victorie cu 51,5% pentru tabăra NU, faţă de 48,5% pentru DA.

Cele şase televiziuni majore din Grecia estimează o victorie pentru votul NU, potrivit Sky News.

Exit-poll MRB, pentru Star Channel: Nu 49-54%, Da 46-51%.

Exit-poll Marc pentru Alpha TV: NU 49.5-54.5%, Da 45.5-50.5%.

Actualizare 19.00 Referendumul s-a încheiat

Urnele de vot s-au închis, la ora 19.00, la referendumul în cadrul căruia grecii au fost întrebaţi dacă sunt sau nu de acord cu măsurile de austeritate propuse de creditorii internaţionali.

Actualizare 17:52 Administratorii de investiţii se aşteaptă la zile de haos, în cazul unui vot negativ

Administratorii de investiţii spun că jocul dintre premierul grec Alexis Tsipras şi creditori ameninţă să pună în pericol aprecierile dion acest an de pe burse, care au adăugat 2,17 trilioane de dolari preţurilor acţiunilor în acest an, potrivit Bloomberg.

"În acest moment, piaţa nu a inclus în preţuri un potenţial vot negativ", a spus David Joy market strategist la Ameriprise Financial, care adaugă: "Dacă primim un vot «nu», atunci vom vedea încă o rundă de scăderi, mai mare faţă de ce am văzut lunea trecută. Mişcarea ar fi mai violentă".

Indicele Euro Stoxx 50 Index s-a prăbuşit cu 4,2%, pe 29 iunie, iar Standard & Poor's 500 a suferit cea mai mare cădere, în ultimul an, după ce Tsipras a anunţat, pe neaşteptate, referendumul.

Credit Suisse Group AG a estimat că probabilitatea unui Grexit ar fi de 75%, în cazul unui vot "nu".

David Joy a mai spus că Grexitul ridică întrebări privind solidaritatea Uniunii Monetare Europene: "Dacă, dintr-o dată, un membru pleacă, se creează un precedent şi poate pune în dubiu viitorul pe termen lung asupra uniunii monetare".

Goldman Sachs Group Inc. a transmis, pe 2 iulie, că volatilitatea cauzată de respingerea condiţiilor creditorilor ar fi de scurtă durată, deoarece BCE ar interveni, ceea ce ar permite investitorilor să se concentreze pe datele fundamentale ale economiei europene.

Un vot "nu", cerut de liderul Syriza, ar putea determina o scădere a indicelui Euro Stoxx 50 cu 8,5% faţă de închiderea de vineri, potrivit băncii de investiţii, care mai arată că acest scenariu i-ar putea determina pe investitori să cumpere acţiuni italiene, spaniole şi germane.

Votul "da" ar putea determina o creştere a Euro Stoxx 50, înapoi la vârful de 3.830 din aprilie"

O respingere a planului creditorilor nu l-ar ajuta pe Tsipras în negocieri, a spus Asoka Woehrmann, de la Deutsche Asset & Wealth Management Investment.

"Mă îndoiesc că un vot «nu» ar înmuia tonul instituţiilor", a spus sursa citată.

Potrivit lui David Kellym, de la JPMorgan Funds, s-a ajuns la această situaţie din cauza greşelilor din ambele tabere: "Europenii sunt nedrepţi şi aspri cu poporul grec, forţându-l să accepte un nivel de austeritate pe care nu îl pot administra. De asemenea, felul în care Syriza a negociat cu Europa a făcut ca guvernele europene să nu aibă încredere în Syriza".

---

Actualizare 17:34 Ministrul francez al economiei: UE ar trebui "să reia discuţiile politice" cu Atena indiferent de rezultatul referendumului

Ministrul francez al economiei, Emmanuel Macron, a estimat că, indiferent de rezultatul referendumului din Grecia, europenii ar trebui "să reia discuţiile politice" cu Atena, relatează duminică AFP.

"Indiferent de votul din Grecia, noi trebuie să reluăm de mâine discuţiile politice. Chiar dacă grecii votează «nu», responsabilitatea noastră va fi de a nu face un Tratat de la Versailles al zonei euro", a declarat Macron la un colocviu economic în Aix-en-Provence, în sudul Franţei, potrivit Agerpres.

---

Actualizare 17:15 Premierul britanic şi şeful Băncii Angliei vor discuta impactul referendumului din Grecia

Premierul britanic David Cameron, Ministrul britanic al Economiei, George Osborne şi Gvernatorul Băncii Angliei Mark Carney se vor întâlni luni să evalueze impactul referendumului de duminică, din Grecia, potrivit Bloomberg.

"Orice ar decide Grecia, Marea Britanie este pregătită", a spus Osborne

Acesta a mai declarat "Situaţia din Grecia are un impact asupra economiei europene, care ne afectează. Nu putem fi imuni la aceste dezvoltări. Din acest motiv trebuie să ne menţinem conturile noastre în ordine şi să fim pregătiţi pentru orice eventualitate pe care ne-o prezintă lumea".

Banca Angliei nu a oferit detalii referitoare la întâlnirea de mâine.

---

Actualizare 16:50 Guvernul elen intenţionează să recupereze bani de la grecii care au conturi în Elveţia

Guvernul elen intenţionează să semneze un acord de amnistie fiscală cu oficialii Elveţiei, pentru grecii care au bani în conturi din Elveţia, astfel încât Grecia să recupereze lichidităţile de care are nevoie, potrivit Agerpres.

Atena doreşte să le ofere amnistie evazioniştilor fiscali care au conturi în Elveţia, numai în schimbul unei plăţi forfetare de 21% din totalul sumelor nedeclarate, precizează sursa.

Planul trebuie aprobat de Parlamentul grec şi are nevoie de un acord final din partea Elveţiei, potrivit NZZ am Sonntag, citat de Reuters.

Sursa prezintă estimări potrivit cărora grecii ar putea avea între 2 şi 200 miliarde euro la băncile elveţiene, care încearcă să scape de imaginea de instituţii de refugiu pentru cei care încearcă să evite plata taxelor.

În 2018, Elveţia ar trebui să înceapă să ofere Uniunii Europene informaţii despre conturi.

---

Actualizare 16:40 Varoufakis: "Dacă votul va fi «Nu», în 24 de ore putem avea un acord"

Ministrul de Finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, a declarat astăzi, pentru CNBC, că oficialii de la Atena pot obţine un acord cu creditorii în 24 de ore, dacă rezultatul referendumului va fi "Nu".

(M.C.)

---

Actualizare 16:06 Televiziunea Mega TV: "Participarea la vot este deja la 35%"

Participarea la vot a ajuns deja la aproximativ 35% şi este de aşteptat ca în curând să fie atins pragul de 40% necesar validării referendumului, potrivit televiziunii Mega TV din Grecia, citată de The Guardian.

De asemenea, publicaţia Athens News Agency consideră că participarea la referendumul de astăzi va fi asemănătoare cu cea de la alegerile din ianuarie, când s-au prezentat la urne 65% dintre grecii cu drept de vot.

(M.C.)

---

Actualizare 15:50 Ministrul Apărării afirmă că poporul grec nu este speriat

Panos Kammenos, ministrul Apărării din Grecia, a afirmat, la ieşirea din secţia de votare, că poporul grec "nu este speriat" de situaţia cu care se confruntă ţara, informează Kathimerini.

"Să nu uităm că aceasta e ţara în care s-a născut democraţia", a adăugat ministrul.

Totodată, Kammenos a precizat că bancomatele au fost închise de cei care se opun deciziilor luate de Guvernul de la Atena.

"Democraţia oferă cetăţenilor dreptul de a decide, nu celor care încearcă să subjuge popoare şi naţiuni", a spus ministrul în încheiere.

(M.C.)

---

Actualizare 15:25 Preşedintele Greciei pledează pentru unitate

Preşedintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a lansat un apel la unitate în societatea greacă indiferent de rezultatul referendumului pe tema situaţiei economice.

"Această zi aparţine în totalitate cetăţenilor. Ei sunt chemaţi să voteze în conformitate cu propriile conştiinţe şi ghidaţi de cele mai bune interese ale naţiunii, pentru viitorul ţării şi al poporului", a declarat Prokopis Pavlopoulos, potrivit cotidianului The Telegraph.

---

Actualizare 14:41 Şeful Bundesbank: Grexit-ul ar cauza o gaură mare în bugetul Germaniei

Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei Jens Weidmann a avertizat că ministrul de finanţe Wolfgang Schäuble se va confrunta cu o gaură mare în buget dacă Grecia părăseşte Zona Euro.

Avertismentul a fost formulat în şedinţa de Guvern de miercurea trecută, potrivit unei surse citate de Handelsblatt.

Bundesbank şi-a făcut rezerve de 14,4 miliarde euro pentru confruntarea cu criza Zonei Euro, însă acestea s-ar putea dovedi insuficiente, mai notează publicaţia, citată de The Guardian.

---

Actualizare 14:10 Schulz: "UE ar putea acorda mai mult ajutor de urgenţă Greciei"

Preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a precizat că Uniunea Europeană (UE) poate oferi mai multe împrumuturi pentru Grecia, ca să ajute ţara la plata salariilor funcţionarilor publici şi să păstreze serviciile publice, precum transportul, energia şi funcţionarea sistemului de sănătate, informează The Guardian.

Totodată, Schulz şi-a exprimat speranţa că Grecia va vota "Da" la referendumul de astăzi.

"Nu vom abandona poporul grec în voia sorţii", a conchis preşedintele PE.

(M.C.)

Actualizare 13:40 Varoufakis confirmă că va demisiona dacă rezultatul votului este "Da"

Yanis Varoufakis, ministrul de finanţe grec, a confirmat că va demisiona dacă rezultatul votului este "da", potrivit publicaţiei germane Bild.

El a mai spus, de asemenea, că nu va exista o majoritate pentru "Da".

---

Actualizare 13:00 Traderii Forex au venit la lucru, duminică

Traderii Forex ale unor mari bănci de investiţii au venit, astăzi, la birou, să se pregătească pentru cererea mare din partea clienţilor, după referendumul din Grecia, potrivit Financial Times.

Pieţele se vor redeschide, luni dimineaţă, în Asia, începând cu Australia şi Noua Zeelandă, la 10 PM, ora Londrei.

HSBC a spus că îşi va suplimenta personalul şi este de aşteptat ca JPMorgan sî facă la fel. Şi Deutsche Bank a precizat că personalul său va urmări referendumul.

---

Actualizare 12:50 Oficial BCE: "Suntem pregătiţi să facem mai mult dacă este necesar"

Banca Centrală este pregătită să ia măsuri suplimentare, dacă este necesar, a declarat Benoit Coeure, membru al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), citat de The Guardian.

Oficialul BCE a declarat: "În condiţiile actuale de mare incertitudine în Europa şi în lume, BCE a spus clar că dacă trebuie să facă mai mult, va face mai mult. Vom găsi instrumentele necesare. Voinţa noastră de acţiune în acest sens nu ar trebui să fie pusă la îndoială".

(M.C.)

---

Actualizare 12:50 Schäuble vorbeşte despre un Grexit "temporar"

Ministrul de finanţe germanWolfgang Schäuble a avut un ton mai împăciuitor faţă de Atena, în acest weekend

Acesta a declarat petru Bild, că alegerea la referendum este între a păstra euro şi a rămâne "temporar fără el".

Nu a fost clar la ce se gândea Schäuble, însă potrivit The Guardian, economiştii consideră că este vorba despre o perioadă în care Grecia s-ar putea întoarce la moneda sa, drahma, pentru ca economia să îşi revină.

---

Actualizare 12:45 Martin Schulz: "Grecia trebuie să introducă o nouă monedă, în cazul unui vot «nu»"

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că Grecia va trebuie să introducă o nouă monedă, în cazul în care rezultatul referendumului este "Nu", potrivit The Guardian.

Declaraţiile au fost făcute pentru radioul Deutschlandfunk, joi, şi au fost difuzate astăzi.

Martin Schulz a spus: "Va fi Grecia încă în Zona Euro după referendum? Desigur, dar dacă spun «nu», atunci vor trebui să introducă o nouă monedă după referendum pentru că euro nu va mai fi disponibil ca mijloc de plată.

În momentul în care cineva introduce o nouă monedă, ei ies din Zona Euro. Aceste elemente îmi dau speranţă că oamenii nu vor vota «nu».

---

Actualizare 12:40 Cozi la bancomatele din Grecia

Turiştii au format cozi la bancomatele din Grecia, aşteptând în jur de 15 minute ca să poată să retragă bani, informează BBC. Deşi autorităţile au anunţat că retragerile sunt limitate la doar 60 de euro/zi, în unele cazuri limita este de 40 de euro, precizează sursa.

(M.C.)

---

Actualizare 12:30 Şeful Autorităţii Bancare Europene respinge zvonurile privind tăierea depozitelor

Şeful Autorităţii Bancare Europene Andrea Enria a spus, sâmbătă, că nu este la curent cu vreun plan de tăiere a depozitelor din băncile greceşti, pe fondul crizei datoriilor ţării, potrivit Kathimerini.

Financial Times a scris, sâmbătă dimineaţa, pe surse, că băncile greceşti pregătesc tăierea cu 30% a depozitelor de peste 8.000 de euro, pe fondul temerii că Grecia se îndreaptă spre colaps.

Enria a adăugat: "Mă îndoiesc puternic că orice autoritate sau instituţie a UE sau stat membru ar putea să ia în considerare această opţiune, întrucât ar fi împotriva legii UE, iar Autoritatea Bancară Europeană ar începe imediat procedurile în cazul încălcării legislaţiei UE".

---

Actualizare 12:27 Samaras, fostul premier al Greciei, a votat "Da"

Antonis Samaras, premier al Greciei între 2012 şi 2015, a declarat că a votat "Da" pentru Grecia şi pentru Europa, informează BBC.

(M.C.)

---

Actualizare 12:20 Varoufakis a votat

Ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis a votat, în urmă cu puţin timp.

"Grecii au şansa să-şi spună părerea despre ultimatumul Eurogroup, să arate democraţia şi euro pot coexista", a declarat Varoufakis.

"Este un moment de speranţă pentru Europa", a mai spus el.

---

Actualizare 11:30 40% dintre cetăţeni trebuie să se prezinte la referendum pentru a fi validat

Televiziunea Skai, din Grecia, informează că 40% dintre cetăţenii greci trebuie să se prezinte astăzi la referendum, pentru ca acesta să fie validat.

---

Actualizare 11:15 Grecii îşi exprimă votul

Un alegător de la Atena, Ioannis Nikolaou, a declarat, pentru BBC, că a votat "Nu", pentru Alexis Tsipras, afirmând că "europenii şi grecii nu au aceleaşi drepturi".

Pe de altă parte, Nikolaos Papadopoulos, a spus că îşi doreşte ca Europa şi Grecia să "lucreze împreună" pentru ca ţara sa să depăşească criza economică. De asemenea, a precizat că a votat "Da" pentru democraţie şi o Europa unită.

---

Actualizare 11:00

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a declarat astăzi, în faţa jurnaliştilor prezenţi la secţia de votare, că "nimeni nu poate să ignore voinţa unui popor, care ia destinul în propriile mâini", informează BBC.

"Nu voi plânge, nu îmi va fi frică, mă voi opune", a adăugat Tsipras.

(M.C.)

---

Actualizare 10:50 Premierul Alexis Tsipras şi-a exprimat votul

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a votat astăzi la referendum, în Atena, iar la ieşirea din secţia de votare, Tsipras a îndemnat poporul să voteze "Nu".

(M.C.)

---

Secţiile de votare de pe teritoriul Greciei au fost deschise la ora 07:00 (ora locală), referendumul urmând să se desfăşoare până la ora 19:00. Primele rezultate ale votului vor fi publicate în această seară.

Aproape 11 milioane de greci sunt aşteptaţi astăzi la urnele de vot. Aceştia trebuie să spună dacă acceptă sau resping măsurile solicitate de creditorii internaţionali în schimbul continuării susţinerii financiare.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. se vede ca isi urmeaza premierul.au demnitate si o teapa pentru creditori.noi romanii ramanem in regimul fanariot cu imbunatatiri si am ales presedinte pe persoana fizica fara absolut nimic cu interesul national .se gandeste cum sa-l dea jos pe pontica ,un inept cu mult mai mult ca BASE si are 6 CASE sii romanni uita.cum dracu ca un simplu pofesor sa castige atatia bani.sa gandit ca este neamt ,dar nu se compara suuub nici ofrma cu CAROL intai.nu cred exact ca libidinosul de iliescu

    1. pentru a arata ce se intampla daca avem un premier ca domnul Ponta. Populatia a facut in 2010 economie ca niste imbecili, macroeconomic Romania s-a redresat si acum ajungem la aceeasi situatie ca in 2009. Daca era asa de crai domnul Ponta cum a facut sa fie bunastare in afara de a lua alte credite si a bloca investitiile.

      Vezi ca base vrea ca CSAT sa analizeze si sa aprobe constructia unei moschei in Bucuresti. Parca era liber la manifestarea credintei, nu? Cat de idiot este.

      draga Anonim. De ce oare cu aprox. un secol in urma marele Atüturk a hotarat statul sa fie independent de religie.

      Esti securist? SIE-ist? De ce raspunzi la alta intrebare - asa se face de catre un securist sub acoperire in Germania? Ataturk nu a interzis credinta si nici locasurile de cult.

    Atentie: Purtatorul de cuvant al BNR d-nul Vasilescu a recunoscut la B1 TV ca "BNR a actionat prin norme si legi pentru a asigura un sistem bancar viabil in Romania". Cum sa interpretez aceasta afirmatie in scandalul creditelor in franci elvetieni?

    Felicitari grecilor! Aveti coloana vertebrala.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb