LIVETEXT Preşedintele Klaus Iohannis, primit de Donald Trump la Casa Albă

Mina Irina
Politică / 9 iunie 2017

Klaus Iohannis şi Donald Trump (Sursa foto: Presidency.ro)

Klaus Iohannis şi Donald Trump (Sursa foto: Presidency.ro)

Liderul american: "Sunteţi un aliat adevărat, o ţară minunată"

------------

Actualizare 23:13 Preşedintele Trump a exprimat angajamentul clar al SUA pentru respectarea Articolului 5 al NATO

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi-a exprimat angajamentul explicit faţă de respectarea Articolului 5 al NATO, prin care toate ţările membre sunt solidare cu oricare alt membru atacat.

În conferinţa susţinută împreună cu preşedintele României, liderul american a declarat: "Statele Unite s-au angajat şi angajez Statele Unite faţă de Articolul 5. Cu siguranţă suntem aici pentru a proteja.(...) Este unul dintre motivele pentru care doresc să ne asigurăm că avem o forţă foarte, foarte puternică, plătind sumele necesare pentru a avea acesta forţă".

Agenţia Reuters remarcă faptul că aceste declaraţii vin în contextul în care aliaţii SUA s-au arătat îngrijoraţi luna trecută după ce Donald Trump nu a confirmat, în cadrul reuniunii de la Bruxelles, angajamentul SUA faţă de articolul 5 al tratatului NATO (articolul care prevede un răspuns comun în cazul în care un stat membru al Alianţei este atacat).

(S.A.)

-------------

Actualizare 22:53 Iohannis: "Toată lumea e îngrijorată de acţiunile Rusiei; e nevoie de un dialog pentru descurajarea acesteia"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că toată lumea este îngrijorată de acţiunile Rusiei, dar este nevoie de un dialog care trebuie să ducă la o soluţie fezabilă pentru descurajarea acţiunilor acestui stat.

Klaus Iohhannis, întrebat cât de îngrijoraţi trebuie să fim pentru ceea ce face Rusia, a declarat: "Toată lumea este îngrijorată, dar a fi îngrijorat trebuie să te ducă către a fi pregătit. Trebuie să fim foarte clari, foarte deschişi dacă vorbim despre Rusia şi cu Rusia. În opinia mea, avem nevoie de dialog, dar, pe de altă parte, avem nevoie de ceea ce noi toţi am decis la NATO - o descurajare a Rusiei. Un dialog ar trebui să ducă către o soluţie fezabilă".

(S.A.)

--------------

Actualizare 22:47 Iohannis a apreciat discursul ţinut de Trump la summitul NATO de la Bruxelles

Preşedintele Iohannis a afirmat că i-a plăcut discursul pe care l-a ţinut luna trecută Donald Trump la summitul NATO de la Bruxelles, în timpul căruia liderul de la Casa Albă a cerut aliaţilor să plătească retroactiv pentru anii în care nu au atins ţinta de 2% din PIB pentru cheltuieli de Apărare.

"NATO se bazează pe valori, dar este în final o alianţă militară, cheltuielile militare sunt complicate (...) şi are nevoie de mulţi bani", a precizat Iohannis.

De asemenea, şeful statului român a menţionat că povara finanţării alianţei militare trebuie să fie împărţită în mod egal de toate ţările membre, pentru a păstra poziţia de cea mai puternică alianţă internaţională pentru NATO.

Iohannis a evitat, însă, să ofere un răspuns cu privire la returnarea integrală sau parţială a sumelor care nu au ajuns în ultimii trei ani să fie investite în cheltuieli militare, după fixarea ţintei de 2% din PIB.

Preşedintele Trump a intervenit, precizând că deşi este de acord 100% cu ce a spus omologul său român şi vrea o alianţă mai puternică, aliaţii ar putea să plătească integral sau parţial pentru că nu au ajuns în ultimii ani la ţinta de 2% din PIB pentru Apărare.

Liderul american a precizat că este vorba de ani la rândul în care aliaţii nu au împărţit povara cheltuielilor militare - această ţintă a fost convenită în 2006 de către aliaţi, care în urmă cu trei ani au stabilit că vor ajunge la aceste cheltuieli militare până în 2024.

Iohannis nu a mai comentat, după intervenţia preşedintelui american, cu privire la plata retroactivă a cheltuielilor militare pentru anii în care România nu a atins ţinta de 2% din PIB.

(S.A.)

-----------

Actualizare 22:40 Preşedintele Iohannis a plecat de la Casa Albă

Preşedintele Klaus Iohannis a părăsit Casa Albă, după ce a discutat o oră cu omologul său american, Donald Trump, în Biroul Oval, şi după ce au susţinut o conferinţă de presă comună, în care au răspuns la întrebările presei.

(S.A.)

------------

Actualizare 22:37 Trump: "Susţinem foarte puternic lupta anticorupţie din România. Ştim ce se întâmplă acolo, Iohannis are susţinerea noastră"

Întrebat dacă administraţia sa va susţine lupta anticoprupţie din România, liderul de la Casa Albă a răspuns: "Sprijinim foarte mult România şi această luptă împotriva corupţiei. A făcut o treabă extraordinară (Iohannis, n.r.) Ştim ce se întâmplă acolo, iar el o să câştige această luptă şi are sprijinul nostru. Sunt mulţi investitori americani care investesc acolo".

(S.A.)

------------

Actualizare 22:19

La întrebările presei, pentru programul Visa Waiver, de ridicare a vizelor pentru SUA, ambii lideri au declarat că problema va fi probabil discutată la nivel tehnic, cu avansuri făcute, cel mai probabil, în scurt timp.

La întrebarea legată de implicarea Rusiei în alegerile din SUA şi în politica ţării, Klaus Iohannis a declarat că "îngrijorarea te face să te pregăteşti". "Avem nevoie de dialog", dar şi o pregătire puternică, însă în contextul NATO, a declarat Klaus Iohannis.

(M.D.)

------------

Actualizare 22:13

Preşedintele Iohannis a arătat, la rândul său, că parteneriatul strategic cu SUA a "format" România. NATO şi UE nu trebuie să fie în competiţie, ci să lucreze împreună pentru "efecte sinergetice", a declarat şeful statului nostru, subliniind că o bună colaborare cu UE va face şi SUA mai puternică.

De altfel, pe reţelele de socializare, s-a comentat îndelung faptul că domnul Iohannis îşi ţinea mâinile, în timpul oportunităţii foto dinaintea discuţiilor tete-a-tete, în stilul arhicunoscut al Angelei Merkel. Klaus Iohannis a mai declarat şi importanţa schimburilor comerciale dintre România şi SUA, indicând faptul că se vor vedea efecte imediate, în creşterea acestora. Este posibil să vedem investiţii americane importante în următoarea perioadă.

(M.D.)

-----------

Actualizare 22:07

"Doresc să mulţumesc poporului român. Au îndurat multe greutăţi", a spus liderul american. "Relaţia a fost bună, dar acum este mai puternică decât oricând", a precizat acesta.

Preşedintele SUA a arătat că România este un membru valoros al coaliţiei pentru învingerea ISIS, a apreciat creşterea cheltuielilor pentru apărare la 2% din PIB şi a declarat că este important ca statele din NATO să plătească partea lor corectă ("fair share") pentru apărarea comună. "Vă aplaud curajul în lupta anticorupţie şi că apăraţi dreptatea", a mai spus liderul de la Washington. Cei doi lideri par să aibă o bună relaţie personală, fapt evident şi din prelungirea întâlnirii dintre cei doi.

(M.D.)

-----------

Actualizare 22:00

Cei doi lideri au discutat mai bine de trei sferturi de oră. La o declaraţie de presă ulterioară, Donald Trump a citit un speech pregătit. Preşedintele american a discutat despre unirea popoarelor civilizate împotriva terorismului, citând criza din Qatar şi criticând în termeni foarte duri susţinerea statului din Golful Persic a grupărilor teroriste. "Vizita dumneavoastră vine la un moment important, nu doar în acest parteneriat", a declarat Donald Trump, referindu-se la vizita preşedintelui român. "Este începutul sfârşitului pentru finanţarea terorismului", a conchis liderul american.

(M.D.)

------------

Actualizare 21:56

Donald Trump a afirmat: "Este o onoare să primesc un prietem. Americanii şi românii au foarte multe în comun, cum ar fi dragostea pentru libertate. Astăzi reafirmăm şi sărbătorim un parteneriat strategic care a început acum peste 20 de ani, iar vizita dumneavoastră vine într-un moment important.(...) Vom lupta pentru a întări alianţele noastre, pentru a crea noi prietenii şi pentru a ne alia în lupta împotriva teorismului Nu putem tolera aceste violenţe".

(S.A.)

------------

Actualizare 21:51 Cei doi preşedinţi au ieşit la declaraţii

(S.A.)

------------

Actualizare 21:30 Donald Trump l-a condus pe Klaus Iohannis în biroul oval, imediat după sosirea preşedintelui român la Casa Albă

"O relaţie din ce în ce mai bună" şi "un parteneriat extraordinar" (nu strategic) a declarat Donald Trump, în replică la Klaus Iohannis, după ce a spus că primirea preşedintelui român reprezintă o mare onoare. Parteneriatul strategic dintre ţara noastră şi Statele Unite ale Americii datează din 2011. Domnul Trump are obiceiul de a vorbi liber, fără pregătire, la astfel de întâlniri oficiale, rămâne de văzut dacă nuanţa importantă şi sintagma "parteneriat strategic" apare în declaraţiile comune de mai târziu.

(M.D.)

-------------

Actualizare 21:15 Administraţia Prezidenţială: Rex Tillerson a apreciat progresele României în lupta anticorupţie

Preşedintele Klaus Iohannis a avut astăzi, în cadrul vizitei pe care o întreprinde la Washington, o întrevedere la Departamentul de Stat al SUA cu secretarul de stat Rex Tillerson, ocazie cu care şeful diplomaţiei americane a subliniat importanţa vitală a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică şi a apreciat progresele României în lupta anticorupţie, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Sursa citată arată: "Secretarul de stat Tillerson a mulţumit României pentru soliditatea angajamentului său ca partener strategic al SUA, dar şi ca Aliat NATO, recunoscând importanţa vitală a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică. De asemenea, secretarul de stat Tillerson a exprimat aprecierea deosebită pentru progresele semnificative înregistrate de România în lupta anti-corupţie şi în sprijinul statului de drept, putând fi considerat un model în regiune".

Diplomatul american a exprimat şi angajamentul său pentru extinderea Parteneriatului Strategic cu România.

Potrivit comunicatului, întrevederea a prilejuit o discuţie aprofundată despre cele mai relevante dimensiuni ale Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, cu accent pe posibilităţile de acţiune comună de natură să aducă valoare adăugată, în special din punctul de vedere al securităţii regionale.

"Preşedintele României a evidenţiat, în context, faptul că una dintre priorităţile-cheie pentru politica externă a României rămâne întărirea relaţiei transatlantice, fiind un stat care este dedicat în egală măsură proiectului european, cât şi Parteneriatului Strategic cu SUA", menţionează Administraţia Prezidenţială.

Cei doi oficiali au căzut de acord că este necesară întărirea ritmului de consultări pe teme specifice, în special cu privire la regiunea Mării Negre.

Administraţia Prezidenţială subliniază că o atenţie specială a fost acordată obiectivului întăririi cooperării economice şi tematicii securităţii energetice din regiunea Mării Negre, România fiind unul dintre cele mai puţin dependente state din acest punct de vedere, cu potenţial de a deveni, pe baza resurselor din platoul continental al Mării Negre şi prin proiecte de interconectare, furnizor regional.

Preşedintele Iohannis a mai prezentat evaluarea sa cu privire la situaţia de securitate pe Flancul Estic al NATO. Cei doi înalţi oficiali au mai avut un schimb de vederi pe alte teme de interes de pe agenda internaţională.

(S.A.)

------------

Actualizare 21:02

Klaus Iohannis, preşedintele României, a fost primit astăzi de omologul sau american, Donald Trump, la Casa Albă.

La 14:00, ora locală, cei doi lideri şi-au dat mâna şi s-au îndreptat spre Biroul Oval. Imaginile filmate arată o atmosferă relaxată, în comparaţie cu alte primiri la Casa Albă. Donald Trump a transmis cuvinte de laudă la adresa ţării noastre la oportunitatea foto, declarând că România este un partener extraordinar al SUA.

(M.D.)

------------

Actualizare 20:35 La Casa Albă a sosit şi Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, informează Hotnews.ro.

(S.A.)

------------

Actualizare 19:50 Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început la Washington întâlnirea cu şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson

(S.A.)

------------

Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele SUA Donald Trump vor avea o declaraţie de presă comună după convorbirile de la Casa Albă, potrivit agendei preşedintelui Iohannis publicată de Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis va fi primit la Casa Albă de către Donald Trump la ora locală 14:00 (21:00, ora României, n.r.). După ce va semna în Cartea de Onoare, preşedintele român va avea convorbiri tete-à-tête cu Trump timp de zece minute. Ulterior, vor începe convorbirile oficiale care vor dura până la ora 15:05.

Declaraţia comună a celor doi preşedinţi este programată la ora locală 14:45 (21:45 ora României, n.r.), plecarea de la Casa Albă urmând să aibă loc la 15:05 (22:05, ora României, n.r.), conform sursei citate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Claiming the treasure ...

    Este o mare realizare pt Romania prezenta presedintelui in fata Casei Albe la un "speach" si il felicit pt asta insa din pacate, gasesc ca discursul a fost prea lung si plictisitor. Daca noi romanii ar trebui sa fim obisnuiti cu un limbaj de lemn si ore interminabile in fata vorbitorului, nu acelasi lucru pot spune si despre americani. Cu siguranta nu a lasat o impresie prea buna si datorita "plecaciunilor" oferite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb