Guvernul Grindeanu a fost nevoit să adopte OUG privind conducerea ANCOM din cauza preşedintelui Klaus Iohannis care, timp de doi ani de zile, nu a analizat propunerile primite de la Victor Ponta şi Dacian Cioloş pentru şefia instituţiei, fapt ce a dus la "un blocaj", a declarat, ieri, liderul PSD Liviu Dragnea.
Politicianul a explicat: "Aici a greşit domnul preşedinte, pentru că Guvernul a ajuns în situaţia să adopte o astfel de ordonanţă din cauza preşedintelui, pentru că preşedintele, prin legea veche, era singurul care putea să numească conducerea la ANCOM. Domnul preşedinte are la Cotroceni două propuneri, una trimisă de domnul Victor Ponta când era prim-ministru şi una trimisă de domnul Dacian Cioloş. Deci, de doi ani de zile sunt propuneri la Cotroceni, doi ani de zile preşedintele României avea timp, cu toţi consilierii, să analizeze dacă sunt bune acele propuneri. Nu erau bune, le trimitea înapoi, le rupea, cerea alte propuneri. S-a ajuns în situaţia în care ANCOM-ul, care este o structură foarte importantă, nu mai are conducere, nu are preşedinte, nu are cei doi vicepreşedinţi".
Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că "o să-i roage pe domnul prim-ministru Grindeanu sau pe domnul secretar general al Guvernului, Mihai Busuioc, când îşi găsesc timp, să publice acele nominalizări făcute şi de guvernul Cioloş şi de Guvernul Ponta". În încheiere, Liviu Dragnea a susţinut că "s-a ajuns la blocaj", iar "instituţia nu mai funcţionează".
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a criticat, vineri, într-o conferinţă de presă, adoptarea de către Guvern a ordonanţei de urgenţă prin care a fost modificată procedura de numire a conducerii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), calificând această procedură drept una netransparentă, care transmite un semnal îngrijorător. Mădălina Dobrovolschi a precizat:
"Recurgerea la ordonanţă de urgenţă, care a fost înscrisă pe ordinea de zi suplimentară, se constituie într-un alt semnal îngrijorător în legătură cu modul netransparent în care acţionează Guvernul. Mai mult decât atât, această ordonanţă pur şi simplu a răsărit pe ordinea de zi a Guvernului, ordinea de zi suplimentară, care este o metodă netransparentă folosită din nou de acest guvern. Guvernul trebuie să înţeleagă că transparenţa, predictibilitatea, modul în care se adoptă aceste acte normative sunt esenţiale pentru abordarea pe care o au faţă de actul responsabil de guvernare şi faţă de cetăţenii acestei ţări. Respectarea Constituţiei este obligatorie pentru toate instituţiile statului, iar acest fapt este unul îngrijorător".
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a precizat că Guvernul avea la îndemână toate instrumentele pentru a rezolva situaţia de la ANCOM şi anume numirea unor noi persoane în conducerea instituţiei.
"Dacă Guvernul şi-ar fi dorit să rezolve această situaţie printr-o formulă urgentă, avea şi instrumentele, avea şi timpul la dispoziţie pentru că, până la urmă, această instituţie nu are conducere de ceva luni, deci exista posibilitatea ca situaţia să fie rezolvată prin folosirea legislaţiei în vigoare, prin simplul fapt al numirii altor persoane pentru locurile vacante", a mai spus Dobrovolschi.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a declarat că în şedinţă a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă care modifică legea de funcţionare a Autorităţii Naţionale în Telecomunicaţii ANCOM, respectiv numirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor acestei instituţii se va face la propunerea Guvernului, aşa cum era şi înainte de modificare, dar cu aprobarea plenului Camerelor reunite. Înainte de aprobarea acestei OUG conducerea ANCOM era numită de către preşedintele României, la propunerea Guvernului.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Suceava, că "speţa ANCOM seamănă izbitor cu speţa ordonanţei 13", el subliniind că problema nu este de legalitate, ci de oportunitate şi că Guvernul încă nu a înţeles care este rolul său în arhitectura constituţională. Preşedintele a precizat că Guvernul are o putere foarte mare şi "poate să facă aproape orice, dar asta nu înseamnă că trebuie să facă orice", ci trebuie să guverneze, să ia decizii care sunt bune pentru dezvoltarea României, pentru apărarea ţării, pentru întărirea şi stabilizarea dezvoltării.
• PNL se va adresa Comisiei Europene cu privire la OUG asupra procedurii de numire a conducerii ANCOM
PNL se va adresa oficial Comisiei Europene cu privire la schimbările operate de Guvern prin ordonanţă de urgenţă asupra procedurii de numire a conducerii ANCOM, a anunţat Raluca Turcan.
"ANCOM - autoritate care reglementează o piaţă de 4 miliarde de euro în domeniul comunicaţiilor electronice a fost parazitată de PSD. PNL se va adresa oficial Comisiei Europene cu privire la schimbările operate de Guvern prin OUG asupra procedurii de numire a conducerii ANCOM", se arată într-o declaraţie a preşedintelui interimar al PNL
Turcan a menţionat că Guvernul a schimbat intempestiv, prin OUG, modul de numire a conducerii ANCOM. "Procedura reglementată până la adoptarea OUG a fost rezultatul negocierilor cu Comisia Europeană pentru soluţionarea unei proceduri de infringement declanşată împotriva României în 2009. Comisia Europeană a imputat României instabilitatea instituţională de la nivelul ANCOM, generată de intervenţii politice repetate pentru schimbarea conducerii ANCOM. Guvernul nu a prezentat o justificare a modificărilor făcute prin OUG, în mod netransparent, şi nici vreo corespondenţă în acest sens cu Comisia Europeană. Acest lucru ridică suspiciuni cu privire la intenţia PSD de a altera grav independenţa ANCOM", a mai arătat liderul PNL, potrivit News.ro.
Raluca Turcan a acuzat PSD că "duce o campanie de parazitare politică a instituţiilor statului, tranformându-le în sinecuri pentru clientela de partid", ceea ce va distorsiona piaţa comunicaţiilor electronice.
• Gerea (ALDE): Nu poate exista un control mai bun pentru ANCOM ca cel al Parlamentului
Vicepreşedintele ALDE, Andrei Gerea, a declarat, ieri, la Parlament, referitor la modificarea procedurii de numire a conducerii ANCOM, că, atât timp cât toată activitatea acesteia şi a altor instituţii este controlată, aprobată şi bugetată de către Parlament, nu poate exista un control mai bun decât cel al Legislativului.
"Noi considerăm că atât timp cât toată activitatea ANCOM şi a altor instituţii este controlată, aprobată, vizată, bugetată de către Parlament, nu poate exista un control mai bun decât aici în Parlament. Parlamentul oferă totuşi o garanţie că lucrurile sunt apreciate şi evaluate într-un mod democratic", a spus Andrei Gerea.
La rândul său, vicepreşedintele ALDE, Norica Nicolai, consideră că Guvernul a făcut bine că a modificat procedura de numire a conducerii ANCOM prin Ordonanţă de urgenţă, precizând că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să fie mulţumit că poate fi ferit de orice bănuială privind manipularea şi fraudele "care se pot produce prin mijloace de comunicaţii".