LIVIU VOINEA: "Taxa pe construcţii speciale reprezintă eliminarea unei excepţii"

Ziarul BURSA #Politică / 20 ianuarie 2014

"Taxa pe construcţii speciale reprezintă eliminarea unei excepţii"

Taxa pe construcţii speciale nu reprezintă o taxă nouă, ci eliminarea unei excepţii, iar cei care nu vor transfera aceste costuri în factură vor câştiga cotă de piaţă, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la un post de televiziune.

Domnia sa a explicat: "Este normal ca orice este mijloc de producţie să fie impozitat. Noi nu am introdus o taxă nouă, noi am eliminat o excepţie. De ce unii să plătească o taxă la mijlocul lor de producţie şi alţii nu? S-a eliminat o excepţie, nu s-a introdus o taxă. Veniturile care se încasează din eliminarea unei excepţii, adică a face aceleaşi reguli pentru toată lumea, nu unii să plătească şi alţii nu, veniturile merg către toţi românii, în construcţia de drumuri, în salarii, pensii".

În ceea ce priveşte o posibilă transferare a acestor costuri în facturi, ministrul delegat pentru Buget a subliniat că este concurenţă de piaţă şi cei care nu o vor face vor avea de câştigat.

"Este concurenţă în piaţă, nu trebuie să aibă toţi acelaşi comportament. Cei care nu vor transfera aceste costuri în facturi vor câştiga cote de piaţă. Nu mai avem consumatori captivi, se pot transfera de la un operator la altul", susţine Liviu Voinea.

Domnia sa a menţionat că "eliminarea acestei excepţii" a fost făcută de asemenea natură încât să fie deductibilă. Membrul Executivului a continuat: "Taxa aceasta care se plăteşte se scoate din calculul bazei de impozitare pentru impozitul pe profit, deci se evită o dublă impozitare pentru companii. Ce pierd pe o parte câştigă pe altă parte. Nu putem face comparaţii, când avem 33% venituri în PIB şi media europeană este de 47%. Nu putem avea nici cheltuieli corespunzătoare, mai ales când nu colectăm ceea ce trebuie colectat".

Guvernul a aprobat pe 14 noiembrie modificarea Codului Fiscal, care conţine o serie de prevederi, printre care şi introducerea impozitului pe construcţiile speciale. Cota impozitului pe construcţii speciale este de 1,5% din valoarea acestora, începând cu 1 ianuarie 2014.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat, în luna noiembrie a anului trecut, că impozitul pe construcţiile speciale, supranumit şi "taxa pe stâlpi", se va menţine la procentul de 1,5%, o estimare pesimistă privind colectarea veniturilor din acest impozit fiind de 480-500 de milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb