Livrările de gaze suplimentare promise de Rusia se lasă aşteptate

M.G.
Ziarul BURSA #Materii Prime #Energie / 16 noiembrie 2021

Livrările de gaze suplimentare promise de Rusia se lasă aşteptate

După două luni de volatilitate masivă pe pieţele europene pentru gaze naturale şi calmarea preţurilor în ultimele două săptămâni, primul val de frig care va lovi Europa în următoarea perioadă ar putea aduce noi presiuni pe rezervele energetice ale UE, în condiţiile în care Gazprom nu a majorat deloc livrările de gaze, în ciuda declaraţiilor lui Vladimir Putin de luna trecută.

Iniţial, Rusia pare să-şi fi dorit o piaţă extrem de restrânsă a gazelor naturale pe partea ofertei pentru a pregăti operaţionalizarea conductei Nord Stream 2 şi pentru a arăta cât de multă nevoie are Europa de gazul rusesc. Ulterior, în finalul lui octombrie, pe fondul unor preţuri record la gaze naturale, Putin a spus că Gazprom va majora livrările către ţările europene - în special Germania -, care au stocurile la niveluri extrem de scăzute după iarna îndelungată 2020-2021 şi renunţarea la unele contracte în perioada de incertitudine pandemică din 2020.

Piaţa pare că l-a crezut pe cuvânt pe Putin, însă livrările prin staţia de comprimare Mallnow de la graniţa poloneză/germană continuă să fie extrem de restrânse (vezi grafic). Criza energetică este, de altfel, o problemă şi mai mare în condiţiile în care încă nu există la Berlin un lider şi un acord de guvernare după alegerile parlamentare din septembrie.

Livrările de gaze suplimentare promise de Rusia se lasă aşteptate

Potrivit Bloomberg, temperaturile în Europa vor începe să scadă începând de săptămâna viitoare şi vor ajunge în multe părţi ale UE - Italia, Franţa, Spania, Germania - sub normalul pentru perioada de final de toamnă şi început de iarnă, ceea ce va majora natural cererea. Europa va rămâne oricum în mod special vulnerabilă în următoarele luni în condiţiile în care preţurile gazelor naturale pe piaţa angro europeană nu dau semne pozitive, ci din contră, oferă semne de menţinere a trendului după maximele anterioare: preţurile au crescut săptămâna trecută pentru a doua săptămână consecutiv. Pe lângă livrările slabe din Rusia, fluxurile de gaze din Norvegia au fost reduse din cauza unor lucrări de mentenanţă.

Deşi au coborât de la nivelurile record din octombrie, preţurile gazelor naturale continuă să fie aproape de patru ori mai ridicate faţă de normalul din această perioadă a anului. Preţul ridicat al gazelor naturale a majorat de asemenea preţul energiei electrice. Preţul gazelor pe contractele futures (1 lună înainte) din Olanda, referinţa pentru piaţa europeană, a crescut cu 1,4% săptămâna trecută după o altă creştere de 14% în prima săptămână din noiembrie (vezi grafic).

Livrările de gaze suplimentare promise de Rusia se lasă aşteptate

Potrivit specialiştilor AccuWeather, temperaturile mai scăzute din sudul Europei vor coincide cu o vreme furtunoasă în zona Mediteranei care a dus deja la emiterea unor avertizări de inundaţii. Situaţia ar putea provoca volatilitate pe piaţa europeană a energiei electrice în condiţiile în care vremea ar putea tulbura generarea pe partea de energie eoliană.

La situaţia meteo se adaugă şi criza de la graniţa Uniunii Europene cu Belarus. În condiţiile în care Europa se confruntă din plin cu o criză energetică, iar gazele din Rusia sunt aproape vitale în acest moment, preşedintele Belarusului Lukaşenko a avertizat, săptămâna trecută, că va riposta la orice noi sancţiuni din partea UE cu închiderea vanelor gazoductului Yamal-Europe care alimentează Europa cu gaz rusesc şi care tranzitează teritoriul belarus. De notat că Moscova a dat asigurări că livrările de gaz rusesc către Europa nu vor fi suspendate în pofida ameninţărilor lui Lukaşenco.

Restart Energy, furnizor de pe piaţa locală: "Actuala criză a energiei va produce schimbări importante în perioada imediat următoare, inclusiv insolvenţe şi dispariţia de pe piaţă a unor producători şi furnizori"

Restart Energy, unul dintre cei mai mari furnizori independenţi de energie electrică de pe piaţa locală, cu un portofoliu de aproximativ 50.000 de clienţi, a anunţat vineri printr-un comunicat de presă că renunţă la furnizarea de gaze naturale pentru a se concentra pe energie verde, începând cu 2022.

Armand Domuţa, general manager al Restart Energy, preciza vineri că piaţa de gaze naturale din România, dar şi cea europeană, "traversează o perioadă extrem de dificilă, caracterizată de o volatilitate ridicată a preţului, lipsă de predictibilitate în zona de aprovizionare şi schimbări majore într-un orizont de timp foarte scurt, ceea ce creează o stare de disconfort real, atât în rândul furnizorilor din domeniul gazelor naturale, cât şi al clienţilor finali".

"Acestor condiţii speciale li se adaugă modificările legislative recent adoptate în România, care, conform proiecţiilor noastre, vor avea un impact negativ important asupra activităţii de furnizare a gazelor naturale. Drept urmare, după o analiză atentă, am decis renunţarea la activitatea de furnizare de gaze naturale începând cu anul 2022 şi concentrarea pe energie electrică şi soluţii de energie regenerabilă, pentru a putea să oferim investitorilor noştri valoare adăugată într-un cadru predictibil şi stabil", arată Armand Domuţa în comunicat.

De notat aici că decizia nu va afecta consumatorii de gaze naturale ai furnizorului, care sunt alocaţi automat de către ANRE către furnizorii de ultimă instanţă (FUI).

Conducerea Restart Energy mai arată că actuala criză a energiei va produce schimbări importante în perioada imediat următoare, inclusiv insolvenţe şi dispariţia de pe piaţă a unor producători şi furnizori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb