Locomotiva Bursei - SIF1 "Banat Crişana" Arad

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 mai 2005

Creşterile pieţei bursiere au început o dată cu declaraţia preşedintelui Comisiei de Buget, Finanţe - Bănci din Senat, Varujan Vosganian care a anunţat că va fi majorat pragul de deţinere la cele cinci societăţi de investiţii financiare de la 0,1% la 1%. După apariţia în presă a acestei informaţii, piaţa de capital a cunoscut o revenire. Astfel în ultimele zile ale săptămînii, tranzacţiile cu titluri SIF au ţinut capul de listă al Bursei atît ca valoare transferată, cît şi ca volume tranzacţionate. Creşterile pe segmentul SIF au fost succesive, însă ca lichiditate s-a detaşat SIF 1 "Banat Crişana" care în opinia brokerilor este "locomotiva" pieţei.

În cursul şedinţei de vineri, au fost realizate schimburi de pachete mari de acţiuni SIF1, de cîte 500.000 titluri, iar cotaţia a crescut pînă la jumătatea sesiunii bursiere cu 7%. Pînă la jumătatea zilei se tranzacţionaseră deja circa 3,7 milioane de acţiuni, în valoare de peste 55 miliarde de lei.

La finalul şedinţei de tranzacţionare, după ce a atins maximul zilei de 15.600 lei/acţiune, piaţa s-a stabilizat, iar cursul acţiunilor SIF1 a cunoscut o uşoară corecţie. Preţul la închiderea şedinţei a fost de 14.700 lei/acţiune, în creştere cu 2,8% faţă de ziua anterioară. Valoarea totală a transferurilor perfectate cu titlurile SIF1 a însumat peste 140 de miliarde de lei. Astfel, în şedinţa de vineri se poate vorbi de o valoare a tranzacţiilor record la Bursă, de pes-te 458 miliarde de lei - cea mai mare din ultimele două luni. Aceeaşi evoluţie au avut-o şi cotaţia celorlalte acţiuni SIF, dar cu creşteri mai modeste ale preţului. SIF 4 "Muntenia" Bucureşti a fost următoarea societate în top după SIF 1 care a înregistrat creşteri ale cotaţiilor semnificative. În şedinţa de vineri, pieţele la deschidere s-au situat pe creştere, cu o lichiditate foarte bună.

Florin Aldea, director al Alpha Finance, ne-a declarat: "Pentru a putea observa o eventuală formaţiune de trend este necesară analiza volumelor tranzacţionate, respectiv modul în care se mişcă piaţa pe volume. Pînă în prezent, cele mai mari volume s-au realizat cu acţiuni SIF". Domnia sa a adăugat că există posibilitatea să apară "efectul unui bulgăre de zăpadă", mai precis ca evoluţia pozitivă a pieţei din ultimele zile pe segmentul SIF să tragă întreaga piaţă în sus, conducînd la o evoluţie promiţătoare. Dacă volumul transferat este în creştere se poate vorbi de o susţinere a pieţei nu doar de o evoluţie pur speculativă.

Cristian Tudorescu, analist financiar al Vanguard, este de părere că "SIF-urile sînt locomotiva creşterii pieţei din ultimele zilei, determinînd aprecieri şi pe celelalte simboluri importante". În opinia domniei sale componenta speculativă este una importantă, la fel ca şi celelalte momente, nenumărate deja, în care ideea modificării pragului de deţinere la SIF a fost intens vehiculată.

Cu titlurile "Banca Transilvania" s-au perfectat tranzacţii vineri într-o oră cît totalul înregis-trat cu o zi în urmă. Astfel, la jumătatea şedinţei volumul tranzacţionat a depăşit 4 milioa-ne de acţiuni, iar rulajul a fost de peste 33,5 miliarde de lei. La final însă, cotaţia a fost aceeaşi cu cea din ziua precedentă, iar valoarea totală a transferurilor a depăşit 51 de miliarde de lei.

Şedinţele din ultimele două zile au fost de creşteri generalizate de această dată şi în afara ariei SIF, cu toate că acest segment a reprezentat foarte mult în totalul bursier. Cert este că segmentul SIF a dominat categoric, urcînd valoarea totală a Bursei, la fel ca în ultimele zile.

Acţiunile SIF au marcat un maxim al preţului (top) în cursul şedinţei de vineri, după care a urmat o stabilizare, cotaţia acţiunilor acestora la finalul zilei înregistrînd o creştere mai mică decît cea din sesiunea precedentă. Aceeaşi evoluţie au avut-o şi indicii bursieri.

În a doua parte a şedinţei, vîn-zătorii au reapărut în piaţă şi avînd experienţa reducerilor drastice din lunile anterioare, cît şi nesiguranţa unei creşteri susţinute au realizat transferuri de acţiuni, astfel încît indicii bursieri şi-au inversat sensul, dar la finalul şedinţei au avut valori pozitive.

Deşi în ultimele trei zilei ale săptămînii trecute, piaţa a cunoscut un salt, brokerii aşteaptă şedinţa de astăzi pentru a putea realiza previziuni cu privire la evoluţia viitoare pe care se va încadra piaţa bursieră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb