Persoanele care trăiesc în ţări afectate de conflicte armate sunt de cinci ori mai expuse la anxietate sau depresie, potrivit unui studiu publicat miercuri de Universitatea din Queensland, Universitatea din Washington şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Doctor Fiona Charlson, cercetător la Universitatea din Queensland, a declarat că prin coroborarea studiilor existente ce vizează diferite zone de război noile rezultate au dezvăluit o imagine mult mai clară cu privire la amploarea problemei: "Atunci când stabileşti răspunsul politic şi concepi serviciile de sănătate pentru aceste populaţii trebuie să cunoşti cu adevărat amploarea problemei. Ţinând cont de numărul mare al persoanelor care au nevoie de ajutor şi de necesitatea reducerii suferinţei este nevoie urgentă să se implementeze intervenţii accesibile de sănătate mintală pentru a rezolva această povară. Sărăcia este endemică în timpul războaielor, iar acest lucru este intens asociat cu bolile mintale, pe care le putem observa reflectate în constatări. Există, de asemenea, un nivel de stres ridicat deoarece oamenii încearcă să-şi schimbe ritmul de viaţă obişnuit, căutând hrană şi încercând să obţină un venit în timpul conflictului".
Conform Agerpres, rezultatele studiului urmează să fie utilizate de OMS pentru a lua în considerare măsuri privind problemele de sănătate mintală în timpul crizelor umanitare.