Bursele din Londra, Varşovia şi Oslo se află pe primele locuri în topul după valoarea ofertelor publice iniţiale (IPO-uri), pe pieţele europene, anul trecut, potrivit unui raport publicat de PricewaterhouseCoopers, care contorizează atât piaţa reglementată, cât şi segmentele alternative (ATS). Europa, cu IPO-uri de 26,3 miliarde euro în 2010, este însă sub Statele Unite (IPO-uri de 29,5 miliarde euro) şi cu mult depăşită de Greater China (n.r. include Hong Kong, Taiwan, Shanghai şi Shenzhen), unde au fost consemnate oferte iniţiale de 97,8 miliarde euro
La London Stock Exchange s-au listat, anul trecut, 123 de companii, care au derulat IPO-uri în sumă de 12,6 miliarde euro, în timp ce bursa poloneză a găzduit ofertele iniţiale a 112 firme, în valoare totală de 3,8 miliarde euro.
Două dintre companiile nou listate la Warsaw Stock Exchange au fost incluse în top 10 al IPO-urilor europene. Este vorba despre compania PZU, care a vândut acţiuni în valoa-re de 1,9 miliarde euro şi de compania Tauron PE, cu un IPO de 1,026 miliarde euro, potrivit unui comunicat WSE.
În ultimele trei luni din 2010, cel mai mare IPO din Europa a fost făcut de "Enel Green Power", pe pieţele din Spania şi Italia. Compania de utilităţi a atras de pe piaţă 2,264 miliarde euro.
• Două fonduri şi o companie au derulat IPO-uri la BVB, anul trecut
Pe piaţa de capital bucureşteană, situaţia nu se prezintă, însă, la fel de bine. Fondurile lansate de "Intercapital Invest", iFond Financial (IFR) şi iFond Gold (IFG), au atras anul trecut 12 milioane euro, prin oferte publice iniţiale. În toamnă, "Hidraulica Plopeni" a încercat să se listeze, însă a eşuat, oferta lansată nefiind subscrisă decât în proporţie de doar 0,04%.
Principala problemă a antreprenorilor locali este faptul că preferă finanţarea activităţilor prin datorii (n.r. credite, alte resurse financiare) şi nu prin surse proprii, au opinat, de-a lungul timpului, brokerii.
În 2009, la Bursa de Valori Bucureşti au fost derulate cinci Oferte Publice Iniţiale, dintre care doar una a eşuat. "Trangaz" Mediaş, "Casa de Bucovina- Club de Munte", "Teraplast" Bistriţa şi fondul închis de investiţii "STK Emergent" s-au listat, în 2009.
"iFond Financial România" a lansat prima ofertă publică iniţială de la BVB, din 2010, investitorii plasând ordine de peste 7 milioane de lei. Preţul unei unităţi de fond a fost de 202 lei/unitate, din care 200 lei au reprezentat valoarea nominală a unei unităţi de fond, iar restul de doi lei comisionul de subscriere perceput de către administratorul fondului. IPO-ul lansat de "iFond Financial România" a înregistrat cel mai mare grad de subscriere din istoria recentă a Bursei. Doar "Transgaz" Mediaş a mai reuşit performanţa ca în mai puţin de 9 zile să strângă un grad de subscriere superior, acesta depăşind pragul de subscriere de 100% cu trei zile înainte de închidere. Investitorii au subscris până la final de peste 28 de ori valoarea ofertei, un nivel record.
• IPO-ul Romgaz, aşteptat anul acesta, la BVB
Ministerul Economiei a anunţat că va lansa la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, în perioada iunie-decembrie anul curent, aproximativ 15% din titlurile companiilor Transelectrica, Transgaz şi Romgaz.
Titlurile companiei Transelectrica vor fi disponibile pe bursă începând din luna iunie, în timp ce acţiunile Transgaz Mediaş vor putea fi tranzacţionate începând din luna septembrie. Cele două societăţi sunt deja listate pe BVB, dar cu doar 11,5% şi, respectiv, 12,81% din acţiuni. Romgaz Mediaş urmează să intre la tranzacţionare în luna decembrie a acestui an.