Lovitura de baros

Sorin Rosca Stanescu
Internaţional / 23 februarie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Imediat după discursul său prea lung şi plictisitor, Vladimir Putin a făcut o mişcare cu uriaşe implicaţii în plan geopolitic. A dat o lovitură de adevărat maestru. O lovitură de baros. Aplicată cu precizie într-un ac cu gămălie. Face o mutare cu un teritoriu cvasi-insignifiant, Transnistria, pentru a pune în poziţie de gardă întreaga Europă de Est. Şi în consecinţă NATO.

Imediat după ce şi-a încheiat discursul, pe care eu l-am catalogat drept un mieunat, Vladimir Putin s-a întors în biroul său de la Kremlin şi a semnat un decret. Prin care anulează un alt decret, tot al său, din 2012. Ambele decrete se referă la Transnistria. În 2012, în schimbul statutului de neutraliate pe care autorităţile de la Chişinău se angajaseră să-l adopte, Vladimir Putin, în numele Federaţiei Ruse, a semnat un decret prin care admitea că Transnistria aparţine Republicii Moldova şi că urmează să aibă un statut autonom, până când, în urma unor negocieri, se putea ajunge la un alt aranjament. Până în 1994, cei câteva mii de militari ruşi dizlocaţi în Transnistria în urma scurtului război cu Repulica Moldova urmau să fie retraşi. Nu au mai fost restraşi. Iar acum, prin acest nou decret, Moscova îşi retrage toate celelalte garanţii asumate faţă de Republica Moldova. De ce a făcut Putin această mişcare şi care sunt consecinţele?

Este de presupus, dacă luăm în calcul opiniile transmise în ultima vreme de mai marii de la Kremlin la adresa Maiei Sandu, că la vârful Federaţiei Ruse s-a ajuns la concluzia că, printr-o apropiere excesiv de mare faţă de Uniunea Europeană în special, faţă de NATO în general şi faţă de Statele Unite în particular, Republica Moldova a renunţat de facto la statutul de neutralitate pe care şi l-a asumat. Şi că, din acest motiv, nici Moscova nu mai este obligată să-şi respecte angajamentele. Este posibil însă şi perfect plauzibil ca substratul să fie altul. Nu acela de a-i da una peste ceafă unui partener socotit neloial. Nu trebuie exclus sub nicio formă scenariul prin care, procedând astfel, Vladimir Putin declanşează o serie de procese şi evenimente care, într-un timp relativ scurt, ar putea aduce forţe însemnate ale armatei ruse în Transnistria, chiar la graniţa cu Republica Moldova şi respectiv cu Uniunea Europeană şi NATO, în ideea în care Chişinăul devine pe zi ce trece un cvasi-membru al celor două organizaţii. Şi, atenţie, în acest fel forţele militare ale Federaţiei Rusie se plasează la doar câţiva kilometri de Odesa. Şi astfel, pe neaşteptate, Odesa îşi pierde poziţia inexpugnabilă şi poate deveni extrem de vulnerabilă. Ca de altfel şi gurile Dunării, unde Ucraina sapă de zor pe Bâstroe, punând în mare pericol întregul ecosistem, se pare cu acordul jegos al autorităţilor de la Bucureşti. Dacă aşa stau lucrurile, atunci Putin a executat o mişcare de mare maestru.

Poate că sunt necesare câteva detalii. Înainte de a-i stimula pe separatiştii ruşi pentru a proclama aparent de capul lor entitatea din Transnistria, pe care au denumit-o Republica Moldovenească Nistreană, autorităţile de la Moscova au luat în calcul, aşa cum au făcut şi în cazul altor conflicte îngheţate pe care le-au creat în jurul Federaţiei Ruse, faptul că regiunea poate fi utlizată oricând drept un cap de pod politic şi militar. Politic a fost până acum. Militar, doar parţial, pentru că cele câteva mii de soldaţi ruşi au rămas inactivi, ei constituind doar o ameninţare tacită la adresa Chişinăului. În viitor însă, acest cap de pod poate fi folosit cu mult succes. Pun mâna în foc că vom asista foarte repede la decizia autorităţilor de la Tiraspol de a activa referendumul din 2006, prin care o majoritate solidă a votat pentru independenţa unei provincii care până în prezent nu a fost recunoscută decât de câteva entităţi marionetă, Abhazia, Nagorno-Karabah şi Osetia de Sud. Nici ele recunoscute de statele lumii. Tiraspolul este practic acum la un pas nu numai de a-şi proclama independenţa, care va fi imediat recunoscută la Moscova, ci de a solicita, pe modelul celor trei teritorii ocupate în Ucraina de Federaţia Rusă, statutul de republici ale Federaţiei. Cu alte cuvinte, Transnistria va deveni teritoriu al Moscovei. O parte din bestematul pact Ribbentrop-Molotov, care a sfârtecat România, va fi astfel din nou activată.

Cum-necum, se pare că Joe Biden, prin serviciile americane de informaţii, a aflat din timp de mişcarea preconizată de Vladimir Putin. Aşa se şi explică curtoazia cu totul şi cu totul surprinzătoare cu care a tratat-o în ultima vreme pe Maia Sandu. Şi susţinerea pe care i-a garantat-o. Şi tot acesta poate fi substratul întâlnirii care are loc astăzi la Bucureşti între Maia Sandu şi preşedintele Klaus Iohannis. Cumva, ni se aruncă în braţe acest cartof fierbinte.

Iată cum Vladimir Putin, mişcând pe tabla de şah un simplu pion, a reuşit să pună în pericol şi deci în gardă Statele Unite, NATO, Uniunea Europeană, nemaivorbind despre România şi în primul rând Ucraina, care se trezeşte la Odesa cu spatele descoperit.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Doua marionete si Iude de ultima spetza, Plavanul-robot si Maia-balaia, oaia lui Soros, pe langa care Iuda Iscariotenul e mic copil, isi permit sa trimita doua popoare (nu unul singur, dupa cum am sustinut noi ani de zile) si doua tari la moarte si distrugere nucleara, pt a face pe placul stapanilor lor oculti!

    1. Mai bine cu stapanii rusi !

      Clar mai bine, decat cu marxistii, anticrestinii si satanele americane si bruxelleze!

      Și ce mai aștepți?! Mars în Rusia, o ială!

      esti putin dus

      Radu mamii, Radule esti mai prost decat prevede legea! Nici macar sa scrii nu stii!

      Vorbea tocmai unul dus cu pluta!

      33 de ani ati aplicat tehnica securista de alungare a oamenilor din tara. La gulag cu voi securistilor.

      fiecare sa stea in locul unde ii e si sufletul, n-are rost sa se chinue in romania cu marxistii, anticrestinii si satanele americane si bruxelleze, colonia asta e pierduta in lupta cu oculta

    Pai,cu ucrainenii ce sa facem ca distrug Delta Dunarii fara sa le pese catusi de putin.In ceea ce priveste Republica Moldova,se stia demult care este problema cu Transnistria ,ca e locuita si folosita de catre rusi.Acum,nu se vor duce tinerii nostri romani sa lupte pentru Republica Moldova indiiferent de situatie!Sa se duca Klaus in brate cu guvernantii si parlamentarii romani.Ei impreuna cu familiile lor.Stiu ca deranjeaza ceea ce spun dar asta este adevarul.Tot isi fac ei griji pentru toata lumea in afara de poporul roman ,sa puna in practica,sa se duca sa lupte in Ucraina,in Republica Moldova,poate asa mai scapam si noi de buruienile astea toxice!

    Prostii!

    Moldova, "partener neloial al rusilor"? Un analist ar trebui sa stie ca rusii nu au parteneri ci numai tari ocupate (cu trupe sau politic sau ambele). Avem exemplul edificator al "partenerului" Belarus care de fapt este subordonatul belarus al Rusiei. 

    Singurii pioni pe care ii poate misca Putin pe tabla de sah sunt cele 2 sute de mii de soldati neinstruiti trimisi la moarte pentru visul de evul mediu al unui descreierat. 

    Pionul Transnistria este blocat la coltul tablei de sah si are valoare de intrebuintare zero. 

    Prin atitudinea avuta, Biden nu i-a acordat Maiei Sandu doar curtoazie ci si sustinere. 

    Putin nu poate face nimic in Transnistria pentru ca in secunda urmatoare regiunea va fi curatata de ucraineni si apoi predata Republicii Moldova "libera de sarcini", adica fara armata a 14-a. Orice miscare a lui Putin in Transnistria este un avantaj urias pentru Moldova si nu va pune in garda estul europei (care oricum este in garda si ma mir ca sunt unii analisti care inca nu cunosc asta), dar va aduce libertatea deplina in Moldova si mai multa liniste in Europa de est (dupa o scurta perioada de tensiuni). Pe scurt, lovitura de maestru va fi pentru Moldova, nu pentru Putin.

    Europa de Est astepta cu interes si alte "lovituri de maestru" ale dictatorului venit din tenebrele pamantului. 

    1. Atât ați înțeles.

      Biden vrea să o folosească și pe Maia pe post de marionetă alături de Zele în acest război nenorocit ruso-american.

      Europa de Est așteaptă cu interes și alte lovituri rusești? Asta e tare.  

      asa este transnistria nu are voie nici sa sughite,ca in secunda unu sunt ocupati ,chiar dear vrea sa aduca trupe Putin ,nu are pe unde doar sa le teleporteze ,uneori ziaristi astia parca sunt loviti in cap scriu de parca sunt incepatori

      Tu personal te consideri un aliat al americanilor?....nu uita ca americanii nu au aliati ci numai supusi.Ei actioneaza in conformitate cu interesele lor.Da-mi un exemplu in care Romania a obtinut altceva decat o palma pe umar si un zambet.Cat priveste rusii eu nu cred ca exista romani pro rusi ,exista romani antisistem,anti neomaexisti etc

      Exact,antiguvernanti tradatori de tara care vor sa ne demonstreze noua ca albu-i negru si negru-i alb de parca suntem orbi!Nerusinate fiinte!

      Bine spus.

    O parte din blestematul pact Ribbentrop Molotov va fi reactivata în cazul în care Transnistria va deveni teritoriu rusesc?

    Transnistria nu a aparținut niciodată statului modern român și nu a făcut obiectul traumatizantului pact nazisto-bolsevic, din câte stiu:) 

    Incolo, orice scenariu de război e posibil. 

    Maia Sandu a ieșit și ea la înaintare prin trecerea fățișa de partea americană, deși îi stătea mai bine să continue cu neutralitatea înțeleaptă de care dăduse dovadă până de curând. 

    Asta pentru că din păcate situația din Moldova e complicată. Majoritatea cetățenilor de acolo nu cred că mor de dragul americanilor, dar nici al rușilor. 

    O atitudine belicoasa a Moldovei nu avantajează decât pe ucraineni care vor să inteteasca focul la cazane prin atragerea ei în conflict.

    Rusii se afla la peste 200 km de Moldova, si la cum (nu) inainteaza vor ramane acolo pentru inca 200 de ani. Cum vor ajunge rusii in Transnistria? Prin parasutare?

    Harvardista de peste Prut a pierdut din cele 57% de voturi pe care le'a obtinut. In ce stare e situatia acolo, cu siguranta este sub 50%. Sunt mai putin de 2 ani pana la alegerile din Moldova, nu va mai avea un al doilea mandat. 

    Si cum ajung trupele ruseste in Transnistria ? Pe sol nu cred. Poate aeropurtate. Cred ca abia asteapta ucrainienii desantul rusilor. N-au ajuns rusii la Odessa, acum se viseaza in Transnistria... Poate au arma de teleportare, mai stii : ))

    Uite cum istoria se repeta si nu invatam nimic din ea :(

    Daca guvernele RO din timpul ww1 si ww2 ar fi ales intelept si ar fi adoptat un statut neutru, astazi nu am fi comemorat eroi decedati in mod i-nu-til (poata nici nu am fi trecut prin "revolutia" din '89) si ne-ar fi durut in cot de pactul Rib-Mol. Am fi fost o mica-mare Elvetie.  

    Si cand vezi cu cata patima condamna Ciolhannis rusii iar pe americani i-ar lua acasa dac-ar putea... nu ca cele 7 case ar fi de ajuns... trist...

    ... sunt curios cum va suporta bugetul inca cateva milioane de moldoveni ... cheltuielile cu apararea ... subventionarea energiei ... stupiditatea politica ... si reducerea pensiilor speciale ... ps - pentru indignarea unora ... daca as fi troll rus, as fi fost mai fericit sa tac ;) ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb