LOVITURĂ DE STAT EŞUATĂ, ÎN TURCIA: 265 de morţi, mii de arestări

Andrei Stan
Internaţional / 17 iulie 2016

Tentativa de puci din Turcia (Sursa foto: captură Youtube)

Tentativa de puci din Turcia (Sursa foto: captură Youtube)

Erdogan cere SUA extrădarea predicatorului Gulen, considerat pricipalul responsabil al puciului

Clericul musulman Gulen: "Tentativa de puci ar fi fost înscenată"

-------

Actualizare 18:40 Erdogan le cere susţinătorilor săi să rămână în stradă

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a promis că va continua să cureţe din toate instituţiile "virusul" responsabil pentru tentativa de lovitură de stat de vineri seară şi le-a cerut susţinătorilor săi să rămână în continuare în stradă toată săptămâna următoare pentru că pericolul nu a trecut complet, transmit agenţiile internaţionale.

"Vom continua să eliminăm acest virus din toate instituţiile Statului (...) Din păcate, acest virus, precum un cancer, s-a răspândit în întregul Stat", a spus Erdogan în faţa mulţimii la o ceremonie funerară în memoria victimelor puciului, desfăşurată la moscheea Fatih din Istanbul.

El a subliniat în discursul său că lovitura de stat a fost zădărnicită de voinţa populaţiei, care a ieşit pe străzi pentru a se opune acestei încercări a unei facţiuni din armată de a prelua puterea, şi le-a cerut susţinătorilor săi să rămână în continuare în pieţe.

"Aceasta nu este o operaţiune de 12 ore. Săptămâna care vine este foarte importantă. Nu abandonaţi pieţele, nu vă relaxaţi", a insistat Erdogan în faţa susţinătorilor săi.

(G.G.)

-------

Actualizare 16:05 Comandantul bazei aeriene de la Incirlik a fost reţinut

Comandantul bazei aeriene de la Incirlik, generalul Bekir Ercan Van, a fost reţinut pentru complicitate la tentativa de puci de vineri, informează Reuters precizând că informaţia este oficială.

Baza aeriană de la Incirlik este utilizată de către Statele Unite şi de partenerii coaliţiei occidentale în lupta împotriva ISIS din Siria.

(G.G.)

------

Actualizare 15:50 Anadolu: Putin şi Erdogan plănuiesc o întâlnire, în prima săptămână din august

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, plănuiesc o întâlnire, în prima săptămână din luna august, relatează duminică Reuters şi AFP.

Anunţul privind întâlnirea dintre cei doi lideri a fost făcut de Ria, care citează Kremlinul, şi de agenţia turcă de presă Anadolu.

Nu se precizează când va avea loc întâlnirea dintre Putin şi Erdogan, dar ea va fi prima dintre cei doi lideri de la criza izbucnită în noiembrie 2015 între Moscova şi Ankara după doborârea de către Turcia a unui avion rus aflat în misiune în Siria.

(G.G.)

--------

Actualizare 15:40 2.745 de judecători şi procurori au fost arestaţi

2.745 judecătorilor şi procurori au fost arestaţi, după ce au fost suspendaţi din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii din Turcia (HSYK), la câteva ore după tentativa de lovitură de stat eşuată, informează presa locală turcă.

(G.G.)

--------

Actualizare 13:30 Oficial Turc: Aproximativ 6.000 de persoane reţinute până în prezent

Ministrul turc al justiţiei, Bekir Bozdag, a anunţat că aproximativ 6.000 de persoane au fost reţinute în Turcia până în prezent în legătură cu puciul eşuat şi că se aşteaptă să aibă loc alte arestări, relatează Reuters şi AFP.

Operaţiunea ''continuă în acest moment. Sunt aproximativ 6.000 de persoane în arest. Numărul arestărilor va depăşi 6.000'', a afirmat Bozdag, citat de canalul de televiziune NTV şi de agenţia de presă Anadolu.

(G.F.)

---------

O tentativă de lovitură militară de stat în Turcia a eşuat sâmbătă, după ce populaţia a răspuns chemării preşedintelui Tayyip Erdogan de a ieşi în stradă pentru a-l sprijini. Erdogan, care era în vacanţă pe litoralul turcesc, a zburat la Istanbul, în cursul nopţii, şi a apărut la televiziune printre mulţimea de susţinători care îl aştepta la aeroport.

Revolta unora dintre militari a fost un act de trădare, iar cei responsabili vor plăti un preţ greu, a spus preşedintele, relatează Digi24.ro. Arestarea ofiţerilor care se fac vinovaţi este în curs şi se va merge până la rangurile superioare, până ce se va face curăţenie în armată, a promis preşedintele.

Avioane militare şi elicoptere survolau, vineri seara, capitala Turciei, Ankara, acolo unde s-au auzit şi focuri de armă, în timp ce în Istanbul, cel mai mare oraş al ţării, ambele poduri peste Bosfor s-au închis. Premierul a anunţat că o facţiune din cadrul armatei încearcă să dea o lovitură de stat. Criza a durat ore bune, timp în care confuzia a fost întreţinută de informaţii contradictorii. Punctul-cheie în desfăşurarea evenimentelor a fost momentul în care Statele Unite şi-au anunţat sprijinul pentru guvernul democratic ales de la Ankara.

Sâmbătă seara, după o zi dominată de violenţe, turcii s-au adunat pe străzile şi în pieţele din Ankara, potrivit corespondentului The Guardian din capitala Turciei.

Atmosfera a fost una de carnaval, turcii sărbătorind eşecul loviturii de stat. Aceştia au scandat "martirii nu vor muri, ţara nu va fi divizată" şi "Allah este mare". Oamenii au adus, în Piaţa Kizilay, o mulţime de steaguri ale Turciei şi portrete ale lui Erdogan.

Preşedintele turc a cerut, sâmbătă seara, Statelor Unite ale Americii să-l extrădeze pe predicatorul în exil Fethullah Gulen, pe care el îl consideră responsabilul puciului eşuat lansat vineri seară, potrivit AFP, citată de Agerpres.

"SUA, trebuie să extrădaţi această persoană", a cerut şeful statului în faţa unei mulţimi de mii de susţinători, referindu-se la inamicul său Fethullah Gulen, instalat în Pennsylvania şi care a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat.

"Este un joc cu armata, iar acest lucru este legat de forţe externe", a subliniat preşedintele.

Imediat după ce a sosit în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă pe aeroportul din Istanbul pentru a recăpăta controlul ţării, preşedintele turc i-a acuzat pe imam şi mişcarea sa de a fi la originea loviturii de stat care a încercat să îl înlăture.

Predicatorul, la rândul său, a condamnat "în termenii cei mai puternici" tentativa de puci.

Potrivit Reuters, Fethullah Gulen a declarat sâmbătă că tentativa de puci ar fi putut fi înscenată şi a cerut poporului turc să nu vadă intervenţia armatei într-o lumină pozitivă.

Gulen, vorbind reporterilor în Pennsylvania, a mai declarat că democraţia nu poate fi realizată printr-o acţiune militară.

Până în prezent, tentativa de lovitură militară de stat din Turcia s-a soldat cu 265 de morţi şi 1.440 de răniţi, a anunţat sâmbătă în timpul unei conferinţe de presă la Ankara premierul turc Binali Yildirim, citat de Reuters.

Numărul morţilor în rândul civililor şi trupelor guvernamentale este de 161, în timp ce în rândul puciştilor este de 104, iar 20 dintre aceştia din urmă sunt organizatori ai loviturii de stat.

De asemenea, oficialul turc a precizat că au fost arestaţi 2.839 de militari din rândul puciştilor, printre ei numărându-se atât soldaţi cât şi ofiţeri de rang înalt. Premierul a mai anunţat că autorităţile au controlul deplin asupra situaţiei în capitala Ankara.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum se uita toata " Planeta" in gura lui Erdogan si recomanda una alta dar nu il deranjeaza.

    Turcia invarte mai multi ca Germania. S-a vazut cu razboiul din Siria; Europa, Sua nu l-a interesat. Cu Putin a avut ceva comisioane de clarificat.

    Merkel cum sta deoparte vorbeste de democratie. Toata lumea stie ca deja si-a reglat conturile cu razvratiti prinsi. De ce bieti soldati au mers in Grecia? 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb