LOVITURĂ PENTRU BVB Fondatorii Sameday Curier, prima listare pe AeRO, îşi iau compania acasă

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 februarie 2017

Fondatorii Sameday Curier, prima listare pe AeRO, îşi iau compania acasă

Listată în februarie 2015, odată cu lansarea pieţei AeRO,Sameday Curier, brand operat de Delivery Solutions, anunţa la mijlocul lunii trecute lansarea unei oferte de cumpărare pentru acţiunile libere ale emitentului (7,47% din capitalul social la preţul de 10 lei/acţiune). Ofertantul este unul dintre cei doi acţionari majori ai companiei, Octavian Bădescu, cel care deţine în prezent 64,4% din acţiunile SDAY, restul aparţinând lui Baltaru Lucian (28%).

Lansată cu surle şi trâmbiţe pe AeRO şi promisiuni de creştere viguroasă a profitului şi dividendelor (la listarea din februarie 2015, Octavian Bădescu estima o triplare a profitului în anul respectiv, dar de fapt a avut loc doar o creştere modestă a acestuia, de numai 4.300 lei, de la 0,455 milioane lei, în 2014, la 0,459 milioane lei, în 2015), Sameday Curier (simbol SDAY) o să dispară meteoric de la BVB, după mai puţin de doi ani de expunere în vitrina bursei.

De ce se delistează?

"Birocraţia şi faptul că există mai puţină libertate de mişcare", sunt motivele pentru derlistare invocate recent de principalul acţionar al companiei într-un interviu dintr-un cotidian financiar, în condiţiile în care în urmă cu doi ani, acesta enumera ca motive ale listării la bursă "reliefarea unei valoari a companiei recunoscută de piaţă, obţinerea capitalului de dezvoltare, creşterea credibilităţii companiei, a expunerii cât şi posibilitatea de a folosi propriile acţiuni pentru a achiziţiona alte companii în viitor şi transformarea în cash a unei părţi din portofoliul investiţional al acţionarilor".

Cum de s-a ajuns, în numai doi ani, de la avantajele expunerii prin bursă şi creşterea credibilităţii, la birocraţie şi limitarea libertăţii de mişcare? Avem o decizie ASF din 12 ianuarie 2017 în care administratorul Baltaru este sancţionat cu avertisment pentru netransmiterea documentelor privind convocarea unei AGEA din noiembrie 2016 la ASF şi BVB. De aici o veni "birocraţia"? Păi, asta e regula jocului la bursă, transparenţa, chiar dacă asta presupune "mai puţină libertate de mişcare".

Nici pe partea "obţinerii capitalului de dezvoltare" şi a "posibilităţii de folosire a propriilor acţiuni pentru achiziţia de noi companii în viitor" lucrurile nu par să se fi mişcat în direcţia dorită, câtă vreme datoriile companiei s-au majorat uşor, cu numai 600.000 lei (de la 1,6 la 2,2 milioane lei, în cei doi ani de listare), iar în loc de achiziţii noi, am avut chiar o lichidare a unei entităţi deţinute ("Active Online Solutions").

Avem ce-i drept un raport semestrial care indică, după primele 6 luni din 2016, o creştere a profitului net cu 8,7%, un rezultat neauditat şi care ar trebui privit însă cu prudenţă până la rezultatele finale stabilite în AGA din 2017. În mod cert, nici "transformarea în cash a unei părţi din portofoliul acţionarilor" n-a mers conform planului. În prima zi de tranzacţionare se schimbau 36.000 acţiuni (3,6% din capitalul social) la preţuri cuprinse între 7,6 şi 9,3 lei, iar după aproape doi ani free float-ul este de numai 7,4%. Adică, în doi ani, ponderea celor doi acţionari majoritari a scăzut, cumulat, la fel de mult cât în prima zi de tranzacţionare.

Până la urmă, cei care au cumpărat acţiuni în februarie 2015, în prima zi de listare, la un preţ egal cu cel de închidere (7,8 lei) le pot vinde cu 10 lei, în oferta de delistare, care se derulează până pe 15 februarie 2017, prin Prime Transaction, şi se aleg cel puţin şi cu dividendele din 2014 şi 2015 (0,45 +0,43 lei/acţiune).

Cei care au sperat însă că SDAY va deschide valul unor listări promiţătoare la BVB din liga micilor tigri ai economiei locale (afacerea SDAY are o capitalizare de 10 milioane lei la ultima cotaţie la BVB) se pot trezi la realitate - nici chiar deschizătorul de drum n-a ajuns prea departe pe AeRO.

Sobolewski spunea, în 2015, că AeRO este o stea în ascensiune pe harta internaţională a investiţiilor

Anunţul de delistare a Sameday Courier de pe piaţa AeRO reprezintă o lovitură pentru Bursa de Valori Bucureşti, în condiţiile în care oficialii Bursei aveau aşteptări mari de la rebranduirea sistemului alternativ de tranzacţionare.

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, spunea înainte de lansarea AeRO că acest segment este destinat afacerilor inovative şi creative care caută dezvoltarea pe scena publică: "Va aduce o calitate remarcabilă pieţei de capital din România. AeRO este o stea în ascensiune pe harta internaţională a investiţiilor. Trebuie să evităm să fim prea modeşti când vorbim despre AeRO".

Pe 25 februarie 2015, la lansarea AeRO, Sobolewski a declarat: "Este o zi istorică, este începutul semnificativ al ceva nou. În ultimele luni am aflat că avem afaceri, companii, în România şi acum vin la bursă deoarece sunt atrase de reguli noi, un nou design al pieţei şi deoarece acum întâlnesc oameni care le vorbesc limba. AeRO înseamnă să dai o şansă companiilor să aibă capital, iar acum să demonstrăm că avem investitori. Piaţa de capital este un loc minunat unde companiile se întâlnesc cu investitorii. AeRO va fi un semn permanent pentru inovaţie şi creativitate.

AeRO va fi o marcă a României şi, totodată, va fi un semn internaţional al pieţei moderne de capital din România".

Situaţia actuală este o ruşine pentru BVB, mai ales că oficialii Bursei au anunţat că aşteaptă, în curând, o nouă listare.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. e greu cand tre sa lucri by za book ... nici avantajele nu-s prea mari ... hai cu delstarea ... e mai simplu

    Topicul recurent la Bvb e "majoritarul" - fie ca e statul ori vreun Tender am avut parte de enorm de multe tepe & poliitici arbitrare.

    Asta este nivelul "maturitatii" economiei si implicit al pietii de capital

    Foarte inspirat autorul sa isi aminteasca ce declarau unii si sa compare cu ce au realizat. Ar trebui sa facem asta mai des. Mie cea mai funny declaratie mi s-a aparut chestia cu barcuta si crucisatorul...nu mai stiu cine a spus -o ca e destul de veche.

    proba

    1. si cat am scris si nu mi-a luat mesaju :)) p-asta l-a luat

    poate ca e bine sa imi exprim si eu o opinie: marturisesc ca nu prea inteleg tonul cam rautacios al articolului; totodata, poate ca ca nu ar fi stricat si sa mi se solicite vreun punct de vedere. spre ex - free-float-ul ajunsese la cca 12 %, pana sa ma eu apuc de cumparaturi nici nu il doream mai mare. cifra de afaceri a anului 2016 va putea fi comparata cu estimarile de la listare si se va vedea ce si cum. iar listarea si-a atins scopul iar la momentul actual dezavantajele listarii depasesc avantajele. probabil ca va fi nevoie sa revin cu o perspectiva detaliata asupra a tot ceea ce a insemnat experienta bursiera si o voi face cat mai constructiv si explicit. bottom line - desigur, fiecare autor cu abordarea sa. mi-ar placea sa revina pe subiect si atunci...poate mai cu echilibru.

    in povestea listari/delistarii SDAY mai toata lumea a avut de castigat... sunt majoritare situatiile de acest tip pe piata de capital ? e o intrebare retorica...

    multumesc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb