Secretarul general al Confederaţiei Sindicatelor Europene (CES), Luca Visentini, a pledat, ieri, pentru eliminarea discrepanţelor salariale dintre Est şi Vest prin încheierea unui Contract Colectiv de Muncă la nivel european care să stabilească un salariu minim echitabil pentru toţi salariaţii europeni.
"Rolul negocierilor colective devine mijlocul prin care putem să îmbunătăţim salariile angajaţilor europeni. Capacitatea de negociere trebuie consolidată la nivel sectorial, de ramură, iar aceste contracte trebuie să fie aplicate tuturor angajaţilor", a susţinut secretarul general al confederaţiei, în cadrul unei conferinţe, conform unui comunicat al SRJ MediaSind.
Lucrările conferinţei au fost deschise de ministrul Muncii, Marius Budăi, care, la finalul discuţiilor, şi-a exprimat speranţa ca evenimentul să contribuie la întărirea dialogului dintre partenerii sociali şi ca dialogul dintre angajaţi şi angajatori să devină mai transparent şi eficient.
"Doar un dialog onest ar putea să aducă o evoluţie atât angajatorului, cât şi angajatului. Când angajatul se simte respectat, şi randamentul acestuia creşte semnificativ", a spus Budăi.
Jorg Tagger, şeful Departamentului de Dialog Social al Comisiei Europene, a vorbit despre implementarea Pilonului social şi despre priorităţile CE privind susţinerea consolidării negocierilor colective în statele UE, în timp ce directorul regional al Organizaţiei Internaţionale a Muncii - Europa, Heinz Koller, a pledat pentru tratarea dialogului social în statele UE ca pe un bun public, evidenţiind importanţa acestuia pe piaţa muncii şi beneficiile pentru partenerii sociali. Acesta a atras atenţia că partenerii sociali - patronatele şi sindicatele - trebuie să se adapteze noilor oportunităţi.
Din partea confederaţiilor sindicale din România a vorbit preşedintele CNSLR- Frăţia, Leonard Bărăscu. Acesta a susţinut consolidarea tripartitismului şi a dialogului social ca pe o prioritate în ţara noastră, în condiţiile în care negocierea la nivel naţional a pierdut teren.
Liderul sindical a arătat că, în România, la nivel de bază există o tendinţă de a încheia acorduri cu angajaţii în detrimentul sindicatelor, ceea ce a dus la salarii şi pensii reduse.
"Piaţa muncii din România suferă de resursă de muncă întrucât 4 milioane de români lucrează în străinătate", a afirmat preşedintele CNSLR-Frăţia.