Preşedintele TVR Alexandru Lăzescu refuză, în continuare, să prezinte Consiliului de Administraţie (CA) documente referitoare la situaţia financiară a instituţiei şi la bugetele unor emisiuni, după cum ne-a declarat Lucia Hossu Longin, membru în CA.
Domnia sa ne-a precizat: "Cred că ne vom adresa din nou Parlamentului. Este inadmisibil să ni se refuze accesul la documente, este dreptul nostru să ştim ce se întâmplă în televiziune. Nu ne-a prezentat niciun plan de relansare a TVR. Noi am dorit să fim în consens cu ceea ce a vrut premierul - un plan strategic de reformă, de relansare a televiziunii - pe care l-a solicitat şi Consiliul. Am cerut şi o listă cu costurile emisiunilor şi nu ni s-a dat. Nu am fost anunţaţi nici când au fost blocate conturile. Am aflat de pe burtierele altor televiziuni. Sunt foarte mâhnită şi foarte supărată pe preşedinte. Nu se procedează aşa. Preşedintele TVR joacă < alba-neagra > cu documentele. Este o lipsă de respect şi o încălcare repetată a legii televiziunii. Practic, ne forţează să nu ne îndeplinim atribuţiunile. Această bătaie de joc trebuie să se încheie, cu ajutorul Parlamentului".
• Consiliul de Administraţie se va reuni la două zile după ce Parlamentul va dezbate raportul TVR
Lucia Hossu Longin ne-a spus că membrii Consiliului de Administraţie al televiziunii publice au fost convocaţi să se reunească în şedinţă extraordinară în data de 14 iunie, la două zile după ce Parlamentul va dezbate Raportul TVR.
Doamna Longin s-a arătat extrem de deranjată de faptul că această şedinţă va avea loc tocmai peste o săptămână, având în vedere faptul că ea a fost solicitată de urgenţă, pentru ca reprezentanţii CA şi conducerea televiziunii să discute pe marginea situaţiei financiare a TVR.
Preşedintele televiziunii publice Alexandru Lăzescu a declarat, marţi, 5 iunie, că va da curs solicitării CA privind întrunirea în şedinţă extraordinară: "În conformitate cu Regulamentul de organizare, voi da curs solicitării şi, în cursul zilei de mâine, (n.r. miercuri, 6 iunie) voi face convocarea CA".
Lucia Hossu Longin ne-a spus că abia ieri membrii CA au primit un e-mail de la conducerea televiziunii, în care au fost anunţaţi că şedinţa Consiliului de Administraţie se va derula pe 14 iunie.
Membrii CA susţin, potrivit unui comunicat de presă remis marţi, că Alexandru Lăzescu rămâne indiferent faţă de situaţia dezastruoasă a Televiziunii Române: "Deşi ne-am fi aşteptat ca măcar în al doisprezecelea ceas să fie de acord să coopereze cu Consiliul de Administraţie, pentru a încerca să redreseze grava situaţie financiară a SRTV, preşedintele-director general Alexandru Lăzescu doreşte să rămână în istorie drept < groparul > televiziunii publice din România. Domnia sa refuză, cu ostentaţie şi încăpăţânare, să dea curs oricărei solicitări din partea Consiliului de Administraţie de a găsi soluţii pentru ieşirea din criză şi pentru deblocarea financiară a activităţii TVR".
Potrivit sursei citate, Consiliul de Administraţie al televiziunii de stat intenţionează să se întrunească fără preşedintele instituţiei, întrucât, spune domnia sa, are acest drept.
• Reprezentanţii Corpului de Control al primului ministru s-au întâlnit cu conducerea TVR
Reprezentantul CA nu ne-a dat nicio informaţie cu privire la vizita de miercuri, de la TVR, a Corpului de Control al primului-ministru, susţinând că membrii CA nu au fost informaţi cu privire la acest lucru: "Nu am ce să vă spun, nu ni s-a transmis nimic, ni s-a luat acest drept. Corpul de Control a stat în televiziune până la unu noaptea, dar nu ştiu care sunt rezultatele".
Referitor la situaţia TVR, premierul Victor Ponta a declarat: "Sunt datorii din trecut şi, după ziua de marţi (n.r. - 12 iunie), trebuie să vedem cum să le plătim, că altfel nu vedem Olimpiada. O televiziune publică, spre deosebire de televiziunile private, de aceea beneficiază de bani publici, ca să transmită evenimente de interes naţional. Ori ne trezeam că dăm banii, dar nu vedem nimic la televizor şi, chiar dacă România nu s-a calificat, cred că este dreptul nostru, al celor care plătim taxe către televiziunea publică, să beneficiem de serviciile respective".
Din declaraţiile făcute, se pare că a descoperit şi primul ministru că televiziunea de stat are probleme serioase cu datoriile: "Zilele acestea am constatat că datoriile televiziunii românilor nu sunt doar către ANAF şi instituţii publice româneşti, ci şi către instituţii internaţionale, iar din trimestrul al patrulea al anului trecut şi trimestrul întâi al acestui an nu s-au plătit ratele contractuale aferente transmisiunilor şi s-ar fi putut să ne trezim că nu se transmite Campionatul European de fotbal, nu mai vorbesc de Olimpiadă".
Premierul susţine că există date care indică reţinerea, dar neplata de către TVR, a contribuţiilor la asigurările sociale pentru salariaţi, pe o perioadă de doi ani, ceea ce poate fi considerată infracţiune. Victor Ponta spune că, săptămâna viitoare, când Parlamentul va dezbate raportul de activitate al televiziunii publice, va susţine depolitizarea TVR, după ce, duminică, 3 iunie, a declarat că nu are în vedere deblocarea conturilor instituţiei, întrucât conducerea TVR trebuie să prezinte o soluţie pentru datoriile pe care le are la stat.
TVR datorează doar bugetului de stat 308 milioane de lei, restanţe acumulate încă din anul 2005, circa o treime din acest total reprezentând penalităţi, după cum a precizat, recent, Alexandru Lăzescu. Pentru a-şi recupera banii, Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a blocat în totalitate conturile TVR, în data de 22 mai, anul curent.
Referitor la intervenţia Guvernului în situaţia televiziunii publice, conducerea TVR a comunicat, ieri, către presă: "Premierul Victor Ponta a lansat recent invitaţia, către conducerea TVR, la o discuţie informală cu un reprezentant al său. Preşedintele-director general al TVR Alexandru Lăzescu a acceptat această invitaţie. Deşi TVR este un serviciu public autonom de interes naţional, independent editorial, care îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, Guvernul neavând nicio atribuţie de control asupra TVR, considerăm că dialogul TVR - Guvern, purtat prin intermediul unui reprezentant al Corpului de Control al primului-ministru, este de natură să ducă la o înţelegere completă a problemelor şi la o identificare corectă a posibilelor soluţii de deblocare a situaţiei.
TVR îşi manifestă toată disponibilitatea în prezentarea detaliată a datelor de care dispune, date care se regăsesc în Raportul anual de activitate al TVR depus la Parlament şi sunt confirmate de Raportul Curţii de Conturi, care a finalizat recent un amplu control".
• Cu conturile blocate, TVR funcţionează, încă, normal
După ce ANAF a blocat conturile televiziunii de stat, Alexandru Lăzescu a declarat că TVR va îngheţa producţia, începând încă de săptămâna trecută, dacă nu vor fi deblocate conturile instituţiei: "ANAF a mai blocat conturile Televiziunii Române, dar nu în totalitate şi nu în plină campanie electorală. (...) Nu mai putem face premiere, trecem pe reluări".
Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, până acum, deşi, teoretic, televiziunea nu mai are bani, de două săptămâni, pentru niciun fel de cheltuială. Dimpotrivă, săptămâna trecută au fost făcute transmisii în direct din Elveţia şi Austria, de la două meciuri amicale de fotbal.
Mai mult decât atât, potrivit doamnei Hossu Longin, preşedintele TVR "se grăbeşte" să reîncheie contractele de colaborare pentru circa 100 de colaboratori ai "TVR Info", cărora le expiră contractele, fără să consulte CA.
Este posibil ca televiziunea publică să fi avut "bani la ciorap"?
La solicitarea noastră legată de vizita reprezentanţilor Corpului de Control al primului ministru la sediul TVR, biroul de presă al Guvernului ne-a declarat următoarele: "Societatea Română de Televiziune este o instituţie aflată în subordinea Parlamentului, şi nu a Guvernului, astfel încât nu poate fi vorba de efectuarea unui control la TVR de către Primul-ministru sau de către vreuna dintre instituţiile subordonate acestuia.
Aşa cum a declarat în mod public, ieri (n.r. miercuri), premierul Victor Ponta, acesta l-a desemnat pe şeful Corpului de Control al Primului-ministru să participe la o discuţie informală cu preşedintele TVR, Alexandru Lăzescu. Decizia premierului de a-l desemna pe şeful Corpului de Control să participe la această discuţie informală a apărut ca urmare a primirii unei scrisori din partea preşedintelui TVR, fapt precizat în mod public chiar de către Alexandru Lazescu, deoarece problema sesizată de acesta are caracter de interes naţional, în condiţiile în care televiziunea publică beneficiază de bani publici şi are ca scop transmiterea evenimentelor de interes naţional. În aceste condiţii, nu se pune problema existenţei unui raport de control asupra TVR la nivelul Guvernului României, singurele instituţii în măsură să vă furnizeze date pivind situaţia economică a insituţiei meţionate fiind Parlamentul României şi Societatea Română de Televiziune".
1. fără titlu
(mesaj trimis de Dan în data de 08.06.2012, 21:59)
Este inadmisibil ce se intampla. Ce bataie de joc. Sper sa cada CA-ul pe 12, iar pe actualul presedinte sa nu il lase. Sa raspunda pentru deficitul imens si pentru management defectuos.