Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a explicat, vineri, că toate societăţile care se încadrează în OUG 186 vor fi verificate "la sânge", iar dacă vor refuza să plătească, vor fi executate silit, informează news.ro.
Primele verificări, anunţă Lucian Heiuş, vineri seară, la Antena 3, vor viza cifra de afaceri.
"ANAF va verifica la sânge toate societăţile care se încadrează în prevederile Ordonanţei 186. Vom verifica în prima fază dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt stabilite în ordonanţă, respectiv să fie 75 % din cifra de afaceri pe acele conduri CAEN şi după aceea vom verifica dacă calculul şi cuantumul contribuţiei la solidaritate este corect eclarat şi achitat", a declarat Heiuş.
Întrebat când vor începe controalele, şeful ANAF a explicat care sunt prevederile legale.
"Exact cum prevede legislaţia fiscală din România. Nu putem să încălcăm o lege pentru nimeni. Legea prevede ca situaţiile financiare ale societăţilor trec spre auditare la sfârşitul lunii februarie, termenul final de declarare şi depunere a situaţiei financiare este 30 mai, iar data de depunere şi de de plată a contribuţiei de solidaritate este 25 iunie. Dar eu vă spun că nu stăm până la aceste termene, avem modalităţi de a verifica cifrele de afaceri, cu mult timp înainte. În cazul societăţii OMV vă pot spune că de la 1 ianuarie 2022 depune acea declaraţie 407 şi noi ştim în timp real toată contabilitatea şi cifrele pe care le are", a afirmat Heiuş.
El a mai subliniat că, dacă OMV va refuza să plătească, va fi executată silit.
"Dacă va refuza să plătească, vom veni cu o decizie de impunere, vom stabili suma care trebuie să fie plătită şi vom face executare silită. Dar prima dată vom verifica toate societăţile care au ca obiect de activitate aşa cum este prevăzut în OUG 186, vom verifica dacă codurile CAEN depăşesc 75% din cifra de afaceri, aşa cum prevede ordonanţa şi după aceea se va verifica modul de constituire, declarare şi achitare a contribuţiei", a mai adăugat Lucian Heiuş.
1. Faptele
(mesaj trimis de Om în data de 13.01.2023, 20:56)
Faptele șefului Anaf sunt prevazute de Codul Penal. Pana acum de ce nu a verificat la sânge activitatea societăților care se încadrează la OG 186? A fost protectorul lor?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 00:07)
O sa plateasca societatile romanesti,ca cele straine...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 14.01.2023, 10:04)
nu.
cele austriece, nu cele romanesti.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 00:55)
Din această declarație se înțelege ca de obicei verificarile ANAF se fac ''la mishto'' iar atunci când au ei un interes verificarile se fac "la sânge". Tot "la sânge" ar trebui verificate si averile parlamentarilor, primarilor, politistilor si magistratilor!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 05:07)
Nu sunteți în stare.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 07:01)
Eu stiu cum se faceau controalele ANAF la noi, vorbesc de acum vreo 12 ani ca m-am saturat si am renuntat la firma. In fiecare an veneau in control. De obicei nu gaseau nimic. Adica odata imi amintesc ca au gasit o factura de la un furnizor care nu avea completata nu stiu ce rubrica si ne-a dat amenda. In conditiile in care am platit cca 1 milion de euro taxe in 10 ani.
OK dar cand nu gaseau nimic spuneau nu mai bine va dam o amenda mica, minima sa zicem 10 milioane, ca daca plecam fara amenda peste o luna vin alti colegi de ai mei ,peste o luna altii si tot asa pana gasim ceva sa va amendam. Si ziceam ok. Si asa plateam amenda la ANAF in fiecare an, ca geseau, ca nu gaseau.
Deci eu vad lucrurile DPDV al firmei. Astia vin peste tine abuziv, nu-i vina lor a angajatului, dar au ordine de la minister. Adica si cum se exprima verificari la sange si Petrom va plati penalizari si va fi executat silit. In primul rand nu au constatat ca Petrom are de plata, ei zic ca nu. Normal era sa spuna, ANAF va verifica toate firmele inclusiv PETROM astfel incat cei ce se incadreaza la codurile CAEN din Ordonanta, peste 75% din cifra de afaceri, sa plateasca taxa. Asa era normal.
Asa era normal sa spuna, Petrom din cate stiu, are productie energie elecrica, comert produse petroliere prin unitati specializate, comert de gaz, care nu sunt coduri caen incluse in ordonanta. Dar nici nu se pune problema sa fie verificati DACA se incadreaza in ordonanta, se pune problema sa fie jumuliti, omorati ,executati silit cu penalizari fie ca se incadreaza in ordonanta fie ca nu. Pt ca ANAF ul a primit ordin sa aduca banii la buget ASAP. La fel cum aveau la noi ordin sa dea amenzi . Si eu chiar cred ca ar fi venit in fiecare luna, cum spuneau, pt ca asa aveau directivele.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Ionut în data de 14.01.2023, 08:17)
Pai ai idee ce ce venea anaf tot timpul peste tine si te incarcau cu amenzi?eu cred ca veneau sa stranga banii pe care nu-i plateau multinationalele,gen Petrom.astia nu platesc nimic la stat,dupa cum se vede.tot ce poate strange statul de la ei e din impozitul pe salarii.Legile sunt pentru catei,nu pentru dulai.ca asa e in colonie.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 09:04)
Astea-s informatii false. Petrom a platit 6,8 miliarde lei impozite si acciza pe 3 trimestre. Miliarde am zis. De 6 ori mai mult decat in 2021. Si mai are trimestrul 4. Acesti bani reprezinta mai mult decat profitul net ramas. Deci statul a luat deja 60% din profitul brut. Tie iti convine sa muncesti pe 40% din profit si apoi sa mai platesti iar inca 60% din cei 40%???
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 10:50)
cum e cu redeventa aia mica, angajat amarat de la petrom care esti ?
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 10:51)
De muncit nu, dar daca-i moka da.
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Ionut în data de 14.01.2023, 10:57)
Imi convine,daca am profit 1000%.poti verifica singur cat impozit pe profit platesc multinationalele si cat platesc firmele mici si mijlocii.o sa ai o mare surpriza.60% din profit e doar pentru ce depaseste cu 20% media profitului din anii trecuti.daca esti sub aceasta valoare,nu platesti nimic.
4.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 11:07)
Ma gandesc ca sunt aceleasi legi si pentru unii si pentrru altii. si finantele ii verifica. asa ca nu-mi fac griji ca aia nu platesc impozite. Dimpotriva cred ca multinationalele astea tin Romania in picioare. In sensul ca dau salarii multe si mai bune. Toata hoarda de bugetari si de pensionari speciali e tinuta in spate de taxe de la multinationale si de la firme mai mici. Crede-ma ca si firmele mici folosesc toate portitele legale pe care le stiu de a plati impozite mai mici, si tot sunt sufocate de impozite.
4.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 11:09)
Conform unei analize profit.ro ''OMV Petrom a raportat pe primele 9 luni ale anului venituri din vânzări de 36,08 miliarde lei din extracție de hidrocarburi și rafinare, reprezentând circa 62,75% din totalul vânzărilor perioadei, de 57,5 miliarde lei, potrivit celui mai recent raport trimestrial al companiei, publicat pe 28 octombrie, cu 2 luni înainte de adoptarea OUG cu noua contribuție de solidaritate de 60%.'' iar in octombrie deja stiau ca este posibila o impozitare a celor care depasesc 75% , asa ca au lasat-o mai usor cu extractia si rafinarea.
Eu cred ca OMV Petrom si-a facut foarte bine calculele pt ca au anuntat in acelasi timp pe BVB si pe Bursa din Austria ca se asteapta sa nu plateasca contributia, altfel se poate considera manipularea bursei
4.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 11:22)
Normal ca si-au facut calculele, poate ca si au facut intentionat sa nu depaseasca acei 75%. Asa ar face orice bun manager. Nu asta-i problema. Problema-i ca Min Finantelor vrea sa le ia banii chiar daca nu se in cadreaza in acea ordonanta. Si pt asta isi trimit pe aia de la ANAF peste ei pun pariu ca vor sta acolo ca o haita de hiene sa caute nodul din papura.
4.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 11:29)
Singurul lucru care poarte fi o veste buna e ca din mai isi rotesc astia prim ministru si am inteles ca si ministerul de finante, trece de la PSD la PNL. Doar ca prim ministru va fi PSD, deci un comunist.
4.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 17:01)
da, daca este facut pe spoliere da, trebuie sa ii ia.
Populimea a platit specula lor
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 09:26)
asa cum am spus: lovesc in firme mici!
firmele mici au cei mai multi angajati in piata!
firmele mici invart cel mai mult capital si stocuri de lucru.
ca pondere din pib.
S c cret
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 10:56)
In firme mici, altele decat cele care fac intermedieri pe piata de energie. Oare Petrom-ul prin cine isi facea vanzarile si la ce preturi fata de cele de productie. Credeti ca nu s-a intamplat ca de obicei, legile sa fie facute de cei vizati?
6. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 14.01.2023, 10:04)
...simt miros de sange austriac in aer.... :)
si nu e de la shaorma mea (iute, cu de toate, cum imi place mie) :))
daca astia nu iau gatzii la niste smecheroi austrieci, o sa vina poporul UMILIT CU SCHENGEN sa le ia astora de la conducere gatzii
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 10:19)
Petrom e firma 50% romaneasca unde compatrioti de-ai tai au actiuni. De exemplu eu. Sper sa te ineci cu shoaorma.
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 14.01.2023, 10:45)
Petrom va redeveni romaneasca.
nu imi purta pica, te rog.
mai bine ai grija la pozitionarea pe actiuni.
ce e al nostru trebuie sa revina la noi , ma intelegi?
si petrom si banca agricola si banca comerciala si toaaaaaate pe care le-am cedat pe mita si spaga.
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 11:00)
si tu unde ai actiuni ba desteptule hai ilumineaza ne.
6.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 11:27)
Unde sa aiba actiuni? La Antibiotice si Medlife pt ca e cel mai mare client al lor!
6.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 14.01.2023, 12:40)
mai, nu vreau sa incepem o sarabanda de schimburi de replici.
da, si eu am actiuni (chiar si doar prin faptul ca am pilonul 2 si 3 de pensie).
inteleg ce zici.
dar la nivel de tara altele sunt prioritatile.
suntem sclavi pe plantatie la noi in tara, ma, nu vezi ?!?!
si ti-o zice un bancher ma!
pai eu doar bani ar trebui sa am in cap si totusi ma gandesc la interesul tarii (nu doar la bani).
ce naiba? ...
6.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 13:07)
Deci nu ai actiuni. Ai doar "prin pilonul II".Bun deci cand o sa ai actiuni o sa vezi lucrurile altfel. Adica o sa vezi ca nationalizarea nu inseamna " ale tale" ci ale statului. Ale tale sunt cand le cumperi si le ai la tine in cont. Atunci primesti dividende, si te bucuri cand firmelor la care esti actionar le merge bine, pt ca iti creste si tie contul.
Altfel, si pe vremea lu Ceasca toate erau"ale nostre" dar aveam mancare? nu, caldura? nu curent? da 2 ore pe seara etc, nu mai vreau sa ma enervez amintindu-mi.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 11:59)
ANAF va verifica la sange. Adica pana le da sangele pe nas sau cum? Un fel de amenintare "voalata"?
Macar tot e bine ca au zis ca vor verifica DACA se incadreaza in Ordonanta minune.
Si cand vor afla ca Petrom nu se incadreaza in acele coduri CAEN peste 75% din CA, atunci ce? Ce va face Min de Finante in acel caz(cel mai probabil)? Va scoate alta ordonanta de urgenta cu dedicatie, o sa scrie direct PENTRU PETROM in ea?
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 12:38)
Ordonanta 186 este ilegala deoarece stabileste o taxa retroactiva.
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 14.01.2023, 12:43)
dar politica preturilor de transfer intragrup e legal ? si ce smecherii poate permite intrumentul asta (alaturi de altele... ex: swap-urile intre indatorarea intragrup pe timp scurt/lung versus indatorarea in afara grupului pe alte durate de timp, etc... sunt mai multe instrumente de mascat profitul real )
intr-o companie multinationala cu capital strain ma refer.
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 17:22)
Acelea sunt instrumente legale si care sunt permise pentru ca pretul lor este pretul de piata.
9. fără titlu
(mesaj trimis de ferencz în data de 14.01.2023, 14:29)
stiu ca repet idea, dar de ce nu se vorbeste mai mult de Rompetrol ? Este cea mai mare rafinarie a Romaniei. Statul detine parca 45 %. A acumlat pierderi de miliarde, parca 7 miliarde Ron. Unde a fost ANAF-ul in astia 33 de ani?! Cautati in ziare, nicaieri un articol analitic. Cine sunt securistii care reprezinta tara, in consiliul de administratie ?!
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de ferencz în data de 14.01.2023, 14:42)
Securistii ne vind o imagine de dusman. Se fac ca se lupta cu ei, pentru noi. Dar de fapt totul este o facatura, ca ei sa isi mentine puterea, intr-o forma "democratica". O gramada de vreme am fost noi ungurii, acuma sunt austriecii si rusii, bau-bau al poporului roman, si garantul bunastarii "statului roman".
9.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 14:44)
7 mld pierderi in anii trecuti, acum au facut cca 600 mil lei profit la 3 trimestre din care le ia statul 60%. asta-i problema?
9.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.2)
(mesaj trimis de ferencz în data de 14.01.2023, 19:34)
problema este, ori ca ANAF nu a facut treaba timp de 33 ani, ori prin taxa de 60 %, statul ia posibilitatea Rompetrol de a deveni o putere regionala, gen MOL