LUCIAN ISAR, DESPRE LIMITAREA GRADULUI DE ÎNDATORARE A POPULAŢIEI: "Blocarea creditării va arunca ţara în recesiune"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 octombrie 2018

"Blocarea creditării va arunca ţara în recesiune"

BNR a înăsprit condiţiile de acordare a împrumuturilor

Blocarea creditării va arunca ţara în recesiune, este de părere fostul bancher Lucian Isar, care şi-a exprimat opinia pe marginea deciziei Băncii Naţionale a Ro­mâniei (BNR) de a limita gradul de îndatorare a po­pulaţiei.

Banca centrală a aprobat, ieri, în şedinţa Consiliului de Adminis­traţie (CA), noi criterii de creditare, mai aspre decât cele actuale.

În acest context, Lucian Isar ne-a transmis: "Isărescu (n.r. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR) nu este la prima acţiune ce a aruncat România în recesiune. În 2008, prin creşterea do­bânzilor, blocarea lor administrativă în afara pieţei şi restricţionarea atât a creditării, precum şi a restructurărilor a declanşat, începând cu 4 noiembrie, recesiunea profundă în România.

Este simplu de înţeles că atunci când creşti dobânzile, peste un timp dependent de mecanismul de transmisie al politicii monetare şi de credit, economia reală încetineşte. Timpul de reacţie şi amplitudinea frânării depinde de particularităţile economiei respective la momentul implementării sau comunicării deciziei, deoarece actorii economici îşi ajustează comportamentul începând cu momentul apa­riţiei unei informaţii credibil transmise.

Atunci când printr-un regulament se limitează creditarea şi posibilitatea de restructurare a expunerilor de credit exis­tente este şi mai simplu de înţeles că încetinirea economică va accelera şi se va produce într-un timp scurt.

Tot uşor de înţeles este că dacă compari două economii, cea care se confruntă cu rezerve minime obligatorii de zece ori mai mari o va duce mai greu din punct de vedere competitiv decât una cu rezerve minime reduse, iar gradul de intermediere financiară va fi scăzut (nu degeaba România este «campioana» Europei, cu cel mai mic sistem bancar)".

Guvernatorul Isărescu a început frânarea economiei începând cu septembrie 2017, când a crescut dobânda de piaţă ROBOR la o lună de 5 ori, începând de la o bază de 0,69%, mai sus­ţine fostul bancher, apreciind: "Deşi propaganda încearcă încetăţenirea ideii de micime a dobânzii, gradul de îndatorare şi împovărare au fost calculate la nivelele respective.

Pentru rememorare, în 2008 acelaşi guvernator Isărescu, convins fiind că economia nu va frâna suficient de abrupt prin creşterea dobânzilor de 7 ori, de la 6% la 46,5% în 14 luni (cam cu 6 luni mai mult decât îi trebuie în România unei creşteri de dobândă să aibă maximum de efect asupra economiei reale), a aprobat regulamentul BNR nr. 11/2008 ce modifică regulamentul BNR nr. 3/2007. Acest nou regulament a frânat creditarea în România începând cu noiembrie 2008.

A fost modificat după un număr de luni, dar era prea târziu deoarece creditarea de retail are o inerţie foarte mare. Mai mult, dobânzile crescute nu au fost scăzute pentru încă un an!

Cele două efecte, dobânzile explodate suprapuse pe regulamentul de restricţionare a creditării începând cu noiembrie 2008, sunt cele două pârghii folosite eficient şi netransparent de Isărescu pentru a arunca economia României în recesiune, în 2009.

Surprinzător este că până şi şeful de atunci al Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, spunea, în 18 noiembrie 2008, că «băncile comerciale vor solicita Băncii Naţionale a României (BNR) să modifice regulamentul privind creditarea populaţiei, întrucât noile condiţii au blocat împrumuturile ipotecare. Aceste modificări se dovedesc a fi deosebit de dăunătoare în ceea ce priveşte continuarea creditării în domeniul imobiliar. După aplicarea testelor de stress, a noului algoritm, foarte, foarte, foarte puţini clienţi se mai pot califica»".

Mugur Isărescu a lansat de câteva luni ideea restricţionării creditării, ceea ce deja are efect asupra câtorva segmente economice (cel mai vizibil este cel al construcţiilor rezidenţiale), subliniază Lucian Isar. Specialistul ne-a declarat: "Astăzi (n.r. ieri), Guvernatorul Isărescu forţează o unanimitate în CA al BNR pentru a-şi ascunde practicile în umbra deciziei unui Comitet, aşa cum face şi în cazul dobânzii la aurul mutat în străinătate.

Reducerea creditării şi a posibilităţilor de restructurare a creditelor pe fondul unei frânări a creşterii economice produse deja de creşterea bruscă a dobânzilor va arunca România sub nivelul de creştere potenţială şi, probabil, în recesiune".

Gradul maxim de îndatorare - 40% pentru creditele în lei şi 20% pentru cele în euro

Noile norme ale BNR vor fi aplicate atât băncilor, cât şi IFN-urilor şi societăţilor de leasing, măsura urmând să afecteze atât creditele ipotecare, cât şi pe cele de consum.

Gradul maxim de îndatorare va fi de 40% pentru creditele în lei şi de 20% pentru cele în euro, indiferent dacă împrumutul este de consum sau ipotecar, conform unui comunicat al BNR. Acesta arată: "Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziţonării primei locuinţe ce urmează a fi ocupată de debitor. Măsuri similare de ordin prudenţial au fost adoptate deja în alte ţări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia".

Principalele obiective urmărite la modificarea Regulamentului BNR sunt simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice şi consolidarea creşterii sustenabile a activităţii de creditare, potrivit comunicatului citat, care adaugă: "Toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienţilor persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluţionează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019.

Creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrării în vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerinţe privind gradul de îndatorare. Acest lucru nu este valabil, însă, pentru refinanţările ce presupun şi acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e)".

Noile măsuri vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019.

Banca Centrală ia o astfel de decizie pentru prima dată după 2007.

În prezent, gradul de îndatorare practicat de bănci la creditele ipotecare este de 50%-60% sau chiar 70% în cazul persoanelor cu venituri mari, conform informaţiilor din piaţă.

Referitor la subiect, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a precizat, recent: "Banca Naţională a României are ca principală sarcină asigurarea stabilităţii sistemului bancar. Deci, ei sunt preocupaţi ca băncile să nu-şi asume riscuri excesive, să nu dea împrumuturi unor persoane care nu pot să ramburseze acele împrumuturi şi în felul acesta să riscăm soliditatea întregului sistem bancar. Ce am discutat noi cu dânşii e prioritatea pe care noi o acordăm refinanţărilor, pentru că este important să existe concurenţă între bănci nu numai în a atrage noi clienţi, ci şi în a oferi condiţii mai bune celor care au luat deja de la o altă bancă credite şi este important ca un client să nu rămână captiv odată ce are un credit luat de la o bancă, ci dacă apar condiţii mai favorabile să se poată muta la o altă bancă. De aceea, suntem foarte mulţumiţi de intenţia Băncii Naţionale a României de a excepta de la limitele de îndatorare refinanţările".

Dochia: "Restricţionarea creditării va afecta mai ales familiile cu venituri mici"

Noua reglementare a băncii centrale reprezintă o măsură de restricţionare a creditării care va afecta mai ales familiile cu venituri mici, a evidenţiat analistul economic Aurelian Dochia. Domnia sa ne-a precizat: "De altfel, banca centrală a şi spus că acesta este segmentul care îngrijorează, iar măsura este îndreptată spre a evita riscurile ce ar putea să apară. Îngrijorarea a apărut în urma unei creşteri bruşte a dobânzilor, care ar putea pune în dificultate debitorii.

În România, gradul de îndatorare este încă mic, comparativ cu celelalte ţări. De asemenea, gradul de provizionare este bun, cred că băncile au folosit criterii de evaluare a riscului destul de bine calibrate. Personal, nu percep un risc real în piaţă".

Îndemnurile de până acum de creditare care veneau dinspre bănci către populaţie se redirecţionează, oarecum, către IMM-uri, unde gradul de creditare este destul de mic, specifică domnul Dochia. Economistul subliniază că, în acest domeniu, o bună parte dintre întreprinderi nu se încadrează să ia credite, riscurile sunt mult mai mari, iar gradul de neperformanţă este de multe ori mai mare decât în cazul companiilor mari şi al populaţiei.

Aurelian Dochia ne-a mai spus că explicaţia pentru faptul că BNR încearcă să intervină în piaţă este că se consideră că există un risc din cauza creşterii dobânzilor.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Cand BNR incerca sa ia masuri preventive de limitare a creditarii inainte de 2008, sareau bancherii cu minciuna despre blocarea creditarii indusa de BNR prin norme prudentiale. Dupa ce au aparut problemele, au aparut alti critici la adresa BNR, cum ca n-a facut destul pentru limitarea exuberantei creditului fara bonitate, fara limita, fara minte (gestiunea riscului). Acum sunt foarte putini cei la care bancile le accepta un grad de indatorare de peste 50%, deci mare diferenta comparativ cu situatia actuala nu va fi. Poate asa va reveni si piata imobiliara la preturi mai apropiate de realitate.

    De fapt asta vrea să transmită măsura BNR, că bag seamă scăzuse cererea pe piata imobiliară.

    Este o solutie corecta decizia B.N.R.. Nu va fi nicio recesiune, dar ca de obicei, Lucian Isar are o problema cu guvernatorul!!!!

    1. Nu este singurul. Manole mereu alege un moment cat mai nepotrivit, înainte sau după înregistrarea evenimtului pe care vrea să îl combată, cu efecte mari asupra întregii economii. Daca nu sunt bule, le creează el...

      Probabil că vor scădea creditele însă unde crezi k vom fi peste 5_10 ani in comparație cu țările est-europene? Va fi o discrepanta majoră și atunci va începe o nouă creditare pentru Romania , exact în momentul prost.  

      Tu chiar consideri că a luat măsuri pentru limitarea creditului înainte de 2008 sau a folosit pârghia dobânzii/rezerve obligatorii eficient înainte și după criza ?  

      Este o măsură proasta pentru că alege un moment prost. În acest moment creditarea nu este excesivă, este efervescenta din cauza perioadei mari in care nu s-au dat credite. Piața se dezmorțește după 8 ani de lipsă de lichiditate și trend negativ.  

      Masurile astea or sa ducă la o scădere a creditului în momentul în care economia avea nevoie de el, fiind mai degrabă într-o perioadă de consolidare și nu de supraîncălzire. 

      Încă o dovadă că cei care ne conduc sunt in continuare rupți de realitate.

      Daca BNR ar fi luat masura asta la inceputul lui 2006 am fi trecut mult mai bine prin criza in 2008-2010 ! Dar si atunci ,imi amintesc , au fost acuzati puternic ca vor sa sugrume creditarea prin crestrea RMO.

      Azi , plafonarea creditarii , nu ca nu este o masura buna , dar nu prea va mai avea efecte , este oarecum inutila. Piata imobilara a inceput sa dea semne de oboseala inca din august , consumul scade vertiginos, increderea in economie scade si ea , investitiile straine s-au plafonat ( pt ca nu avem autostrazi ), recesiunea in Europa incepe sa bata la usa ( inca nu si in SUA, dar nici ei nu pot sa ramana izolati ).

      BNR sub conducerea lui Isarescu, a luat numai decizii proaste pentru tara asta. Ar trebui sa se termine odata cu monopolul Isarescu pe BNR

    Lucian Isar are o boala veche cu Isarescu. Isar e atat de bolnav, incat nu vede ca decizia de limitare a creditarii nu a fost luata de Mugur Isarescu, ci de Consiliul de Administratie al BNR. Oare toti membrii Consiliul de Administratie sunt neprofesionisti? Trezeste-te, Isar, nu vei ajunge niciodata guvernatorul BNR, nici macar membru in Consiliul de Administratie al bancii! Si, ai grija, invidia si rautatea te orbesc!

    1. stai linistit , toti neocomunistii, neobolsevicii si securistii vor cadea ...chiar si din BNR! ;)

      cu o concentratie de 2/3 din credit in RON da-ti seama ce se va intampla cand BNR va lasa dobanzile pe RON sa zburde.... sange pe strazi si proteste pe scarile BNR si in BNR vor fi! Si nu neaparat proteste calme! ;)

      Adica scapam si de comunistii din psd? Doamne ajuta!

    Trebuia demult facuta limitarea ratelor la credite in functie de venit.Alarmisti au interesele lor de grup si mai putin tinand cont de aceia care se indatoreaza.

    1. Eu zic ca au lasat multi gusteri sa muste credite pt ca acum sa aspire bani din piata prin cresterea ratelor.Altfel , fsra reglajul asta nu cred ca se oprea inflatia la 5 .Plus ca aiureli de crestere 8% a economiei pe baza de consum excesiv nu sunt bune.E mai safe 3-4 , poate 5% in conditii de prudenta

    sustin reducerea creditarii. Si asa ne-au imprumutat guvernantii peste puterile nostre si ale viitoarelor generatii, chiar daca noi nu ne-am imprumutat nicaieri. NU MAI PUTEM TRAI PE VISE !!!

    ... aceasta masura vine prea tarziu; ca de obicei , Isarescul este in contratinp ... sunt deja semne clare ca creditarea este deja intr-un declin accentuat , asa ca , cu sau fara aceasta masura , tot un drac !

    in sfarsit se termina dopajut economiei, din pacate prea multi fraieri or sa cada ca multele. dar ce conteaza, bancile s au facut planul din depozite, dobanzi si alte

    comisioane si acum or sa ramana si cu case si apartamente, mai ceva decat constructorii sau agentiile imobiliare. 

    sunt cei care aveau un grad de indatorare de 60 % cand robor-ul erau de 1% sau mai putin, cu un robor de 7-8 % cu toate ca va fi mult mai mare o sa ajunga ratele mai mult decat salariul (castigul), multi or sa ramana fara un loc de munca asa ca pt ei oricum nu mai conteaza gradul de indatorare.  

    si uite asa nu sa invatat nimic din nenorocirea altora (strainilor) , si la fel de mult din nenorocirea romanilor din 2009-2012 

    sclavi tot sclavi raman, asta e iluzia proprietarilor cu credite imobiliare de 30 de ani, asa au crescut preturile si numarul executatilor siliti.

    o duc bine doar investitorii (tunuri imobiliare ) si bancherii, castiga de 2-3 ori investitiile, dupa ei potopul 

    BNR blocheaza creditsrea di CECU ul da 40.000 lei cu dobanda subventionata de sta pentru placerile poporului. Traim intr-o tragicomedie. Cand va veni sfarsitul filmului unii nu vor mai fi in picioare. Cine ii salveaza? Probabil va tot cei chibzuiti ca de vin alegerile. Dupa alegerile din 2019 se va da drumul la tavalug. Depindem goarte mult de ectern si se pare ca si acolo se impute treaba.

    BNR pare mai constienta acum decat prin 2007 cand permitea 70% grad de indatorare inclusiv la valuta. Daca procentele alea maxime se vor aplica la venitul net cum se aude ( deci nu se vor scadea cheltuielile de subzistenta ) atunci nu e mare schimbare.Cererea pt imobile in Ro e mai mica decat cred unii dar sunt interese sa se creada ca e mare.Nu ca nu ar fi nevoie de imobile dar salariile sunt prea mici pt preturi ca in Vest , inflatia tot creste , nesiguranta locului de munca etc

    Unii ziceau ca nu e posibil dar uite ca e :)) In multe orase acum un mp de locuinta e cam cat salariul mediu.Asta e normalitatea nu bule aiurea si cine nu intelege se va arde.Avem cateva orase umflate artificial dar se vor linistii curand.Naivii sunt tot mai putini se pare si lumea nu se mai arunca la orice gogoasa.

    Cred ca de la pretul petrolului va veni noua recesiune.Cu dolar puternic si crize in Iran si Arabia saudita exista un risc imens de crestere a petrolului.Si atunci pa imobiliare .Mai bine preventie acum.

    Nu înțeleg : cine este Lucian Isar? Spuneți ca este un fost bancher - de ce citim despre părerea domnului respectiv? De ce nu ne spuneți părerea unui economist de exemplu sau cineva credibil ca sa ne facem o părere?

    1. De fapt aceasta decizie afecteaza oamenii saraci ,care viseaza sa traiasca si ei macar decent.Una este sa visezi si alta sa ai bani.

      Este interesant de stiut cate persone nu se pot califica in conditiile apartiei acestei limitari a creditului. Daca sunt de ordinul miilor cred ca ne dam cu parerea ficare cum crede lasundu-se manipulat de Isar sau Mugur.

    Menirea BNR este sa vegheze la soliditatea sistemului bancar, fara de care o tara se duce de rapa. Istoria a aratat cati inconstienti s-au indatorat fara masura, nenorocindu-se pe ei si subminand bancile.

    Haha, blocarea creditarii va aduce recesiune. Oarecum adevarat, insa reversal medaliei este ca prelungirea creditarii pentru scopuri de consum nu va evita recesiunea ci doar o va amana, insa va fi mult mai rea atunci. Ce alegem?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb