LUCIAN ISAR: "Isărescu frânează economia exact ca în 2008"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 iunie 2018

"Isărescu frânează economia exact ca în 2008"

Ionuţ Dumitru: "BNR pare că intenţionează să revină la situaţia de dinainte de 2006-2007

Banca Centrală urmăreşte reducerea gradului de îndatorare a populaţiei

Liviu Voinea: "BNR analizează gradul de îndatorare a populaţiei şi sustenabilitatea acesteia"

Guvernatorul Băncii Naţionale a Românei (BNR), Mugur Isărescu, frânează economia exact ca în 2008, prin trei măsuri succesive, este de părere fostul bancher Lucian Isar. Domnia sa ne-a transmis: "În 2008, în timp ce politicienii nu îi dădeau mare importanţă (vezi declaraţiile lui Varujan Vosganian de la începutul anului 2008, prin care i-a cerut lui Isărescu să nu se mai bage peste Ministerul de Finanţe), Isărescu a frânat economia brusc, prin măsuri de politică monetară şi de credit. Economia a căzut de la plus 7,8% în 2008 la minus 7,1% în 2009.

În 2018, Isărescu aplică aceleaşi lovituri economiei reale".

În opinia analistului, cele trei seturi de măsuri de politică monetară şi de credit aplicate eco­nomiei în momentul în care economia înce­tineşte sunt:

"1. Creşterea rapidă a dobânzilor

De exemplu, în 2008 dobânzile au fost crescute (înainte de saltul din octombrie 2008 de până la o mie la sută) cu 4 puncte procentuale, pornind de la o bază de 6 puncte procentuale. În 2018, creşterea, începută în septembrie 2017, a ajuns de la 0,69% la peste 3%.

2. Blocarea creditării

În 4 noiembrie 2008, a intrat în vigoare un regulament ce bloca creditarea, despre care unii bancheri s-au exprimat negativ. Din acel punct, curba de creştere a economiei noastre se rupe; acum, Isărescu introduce noi norme ce blochează creditarea, în continuarea celor intrate în vigoare în August 2017.

Surprinzător este că, până şi conducerea de atunci a Asociaţiei Române a Băncilor spunea, în noiembrie 2008, că «băncile comerciale vor solicita BNR să modifice regulamentul privind creditarea populaţiei, întrucât noile condiţii au blocat împrumuturile ipotecare. Aceste modificări se dovedesc a fi deosebit de dăunătoare în ceea ce priveşte continuarea creditării în domeniul imobiliar. După aplicarea testelor de stres - a noului algoritm - foarte, foarte puţini clienţi se mai pot califica».

3. Blocarea posibilităţii de restructurare/refinanţare a creditelor cu probleme

Există un stoc semnificativ de credite în lei luate în urma blocării de către Isărescu prin norme BNR a posibilităţii de finanţare în valută. Acestea, prin noile norme BNR de reducere a gradului de îndatorare, nu mai pot fi refinanţate/mutate la altă bancă. În 2008, BNR avea în vigoare un set de norme de restructurare şi provizionare proprii care, spre deosebire de restul Europei, nu permiteau restructurarea şi refinanţarea creditelor. Au fost relaxate abia în 2011. Suplimentar, în perioada de criză a fost blocată finanţarea în valută, ceea ce, pentru creditele existente în valută (cele mai multe la acel moment) a încurcat refinanţarea.

Economia deja stagnează, având creştere zero, trimestru la trimestru.

Cele 3 măsuri de politică monetară şi de credit lovesc economia cu o întârziere de circa 6 luni, provocând o scădere a economiei cu circa 2,5%-3,5%. În funcţie de traiectoria din acel moment, şocul dat de Isărescu riscă să bage economia României din nou sub zero".

În ultima perioadă, presa a publicat informaţii potrivit cărora, de la 1 iulie, Banca Naţională a României va plafona gradul de îndatorare la un nivel mult mai mic decât în prezent. Conform datelor din mass-media, pentru creditele de consum în lei, gradul de îndatorare va fi redus la 25%, iar în cazul împrumuturilor ipotecare cu dobândă variabilă plafoanele vor fi de 40% la lei şi de 30% la valută. Pentru creditele imobiliare în lei cu dobândă fixă, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 50%, iar pentru cele în valută - de 35%. O serie de bănci dau, acum, credite ipotecare aplicând un grad de îndatorare de 50% până la 70%.

Reducerea gradului de îndatorare va conduce, probabil, la plafonarea şi chiar la scăderea preţurilor din piaţa imobiliară, este de părere Ion Radu Zilişteanu, doctor în economie. Domnia sa opinează: "Eventuala măsură a BNR de reducere a gradului de îndatorare este firească, în condiţiile în care indicele ROBOR creşte - şi probabil că ROBOR la 3 luni se va situa la circa 3,5% la finalul anului -, iar inflaţia este mai mare de 5%. Având în vedere că BNR are ca principal obiect de activitate menţinerea stabilităţii preţurilor, va putea să ia o astfel de măsură ca să evite riscurile din 2008, respectiv creşterea gradului creditelor neperformante (NPL).

Astfel, cu acelaşi nivel de venit, persoanele interesate vor contracta mai greu un credit. Având în vedere solvabilitatea mai mică decât până acum, pe piaţa imobiliară probabil că vom avea o plafonare a preţurilor sau chiar o scădere a lor, iar dezvoltatorii se vor orienta la construirea de unităţi locative mai mici, ca să rămână în piaţă, acest lucru urmând să se întâmple cam la jumătatea anului viito".

Impactul unei astfel de măsuri va fi major, pentru că diferenţele între plafoanele vehiculate şi valorile actuale sunt foarte mari, este de părere Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fis­cal. În opinia domniei sale, BNR pare că intenţionează să revină la situaţia de dinainte de 2006-2007, când exista un nivel standard al gradului de îndatorare. "Relaxarea normelor de creditare nu a fost de bun augur, se pare, şi probabil că BNR şi-a dat seama de acest lucru şi consideră că este mai bine să avem un grad de îndatorare mai mic", ne-a mai spus domnia sa.

În prezent, reprezentanţii băncilor şi cei ai BNR poartă discuţii pe marginea proiectului Băncii Centrale referitor la plafonarea dobânzilor.

Banca Naţională a României lucrea­ză la un proiect prin care analizează gradul de îndatorare a populaţiei şi care vizează îndreptarea creditării spre direcţii mai sustenabile, nu restricţionarea accesului la creditare, a spus, săptămâna trecută, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, în cadrul conferinţei pentru lansarea Raportului asupra stabilităţii financiare, precizând: "Au loc analize, discuţii, nu de ieri, de azi, ci de mai bine de un an. Este o analiză asupra gradului de îndatorare a populaţiei şi a sustenabilităţii acesteia. (...) Este un efort în lucru, nu aş intra în detalii. Scopul lui însă nu este de a limita creditarea, ci de a o orienta către direcţii sustenabile".

Conducerea BNR a avertizat încă de la finalul anului trecut cu privire la modul în care a evoluat creditarea la noi.

Recent, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a publicat un raport referitor la sistemul nostru bancar, în care avertizează atât asupra Programului Prima Casă, precizând că acesta reprezintă un risc semnificativ la adresa stabilităţii financiare şi recomandând adoptarea unor măsuri pentru reducerea garanţiilor acordate de stat, cât şi în ceea ce priveşte împrumuturile ipotecare. Gradul maxim de îndatorare este o măsură de politică macroprudenţială susţinută deschis în raportul FMI.

În timp ce inflaţia a crescut alert în acest an, ajungând la peste 5%, iar ROBOR a avut o evoluţie constantă de creştere, situându-se la 2,92% la trei luni, la 3,03% la şase luni, respectiv la 3,08% la nouă luni, BNR a majorat de două ori rata dobânzii de politică monetară, care se află, acum, la 2,5%.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Dacă mai publicați ....opiniile d.Isar o să evit Bursa.

    Cred că mulți sunt în asentimentul meu.

    1. Si multi nu sunt in asentimentul tau.

      O lacrimă de crocodil am varsa după tine.

      O sa citească mai puțini extremiști naziști care nu asculta si alte opinii decât cele proprii.

    Lidia Moise: "ROBOR a crescut si va creste in principal datorita climatului politic si economic de la noi."

    Multumim PSD/ALDE si nenorocitilor care le sustin sau au trecut de curand in barca lor.  

    1. Si multumim Lidia Moise, ai spus din nou ceva la care nu te pricepi deloc.

      Dobânzile dolarului și leului au aceeași tendință, Dracnea ruinează SUA, propaganda securistă a descoperit miezul din gogoașă.

      SUA e condusa de un cretin ca Dragnea, QED! Acum lasa subiectele economice ca te depasesc, vezi ca da nenea Liviu mici gratis din nou, daca nu te grabesti ti-i da fara mustar ca e ingramadeala mare.

      Dobânzile cresc dinainte de alegerea lui Trump. Dobânzile au fost zero pentru că băncile erau în budă, iar economia, pe fundul oceanului. Creșterea dobânzilor are legătură cu creșterea economică. După criză, dobânzile vor fi iar zero, cum îi place lui Boc, să poată împrumuta dolari pe 10 ani la 7%, pe fondul deprecierii leului cu 100%.

      plini de specialisti in tendinti care compara SUA cu economia mioritica :)) Ce e baieti scade ritmul de vanzare la cloace umflate ? Produceti altceva ca SUA nu traieste din cloace si atat :)

    Foarte bine, orice solicitare de credit care nu se califica, va insemna un credit neplatit in minus.

    Toată lumea o vede, o simte, autoritățile ne pregătesc pentru ea.

    Se fac 10 ani de la Criză e prea mult!

    "Creștere zero" halal exprimare. 

    1. Criza nu a fost niciodata depasita. Chemi degeaba criza, esti in ea, dar te simti bine si asta numai si numai pt ca UE te protejeaza de manifestarile ei salbatice. Care te incredintez ca vor veni, pentru ca datoriile nu se rezolva apasand pe tastele computerului de la BCE.

      De acord.

    agonia romaniei...

    de ce a fost amanata metoda de implementare a riscului de credit IRBA in 2009, desi in 2006 exista in regulate the de utilizare a acesteia.

    si Isarescu are un mental... Ce ar vrea - romanii sa stea afara in ploaie noaptea si nu in case- iar ziua sa munceasca ca robii si pt straini? Haideti , ca e depasit.

    1. Daca nu creste Robor si nu se limiteaza gradul de indatorare bula imo se va umfla iar pana se va sparge .Niciun tanar sanatos la cap nu doreste sa fie robul unei case supraevaluate..In final va ramane si fara casa si dator pe viata pt ca la PC nu ai dare in plata.Romanii vor tot scump si prost in materie imo pt ca merg cu turma.

      Ne-au facut sluga la darluga

    Adevarat ca preturile la imobiliare au luat-o razna, nu poti sa-ti mai cumperi o casa sau un apartament cu 4 camere! Daca s-ar relaxa conditiile de creditare s-ar umfla preturile si mai mult. Cred ca veniturile oamenilor sunt inca mici prea mici pt Europa.Din tara asta doar se ia si se duce in afara. In tara asta n-o sa poti sa-ti cumperi o casa rezonabil pt ca in criza economica nu-ti da nimeni bani iar pe crestere economica sunt prea mari preturile fata de venituri. Daca se poate sa-ti amanetezi viata ta si pe cea a copiilor. Asa a fost gandita Romania, o tara de samsari si de fraieri!

    In sanatatea coanei Alina ; ca e Dama buna... :)))

    DATI-L AFARA PE ISARESCU !

    1. E prea cald afara :))

      Lol! Ardeti-l ! :))))

    doi bisnitari itic si strul sar cuc .au apucat de afaceri dar nu aveau bani si ce siau ziz cine are bani , bancile . pai , atunci hai sai luam dar cum /? pai stii ce cumpara bancile ipoteci . asa ok sa le dam ipoteci pai eu am o poiata de gaini la tara si ce ?o transformam in vila cu pisci na aaa. si .... corupem evaluatorul si introducem un pret ca lume am luat baniii.... si apoi paaaaa....ok le dam ca sint flaminde si asa au facut si a infundat bancile ... dar asta parca am mai vazuto in 1929 da da dar si in 2008 asai e bina afacerea e buna buna ....de asta le e frica nu de pretiuri......?ok

    Când ma uit la comentarii si văd ca se da vina pe partide Ba ca aia Ba ca ăilalți si mai văd ca singurul vinovat si care este mereu in scaun la BNR de 28 de ani si care învârte banii României si ai romanilor si manipulează toată economia doar cu o simpla ridicare sau coborâre de mâna dar totuși reușește sa arunce un pic vina pe partide si sa scape el (Isarescu ) de vinovăție So de pedeapsa ,rămân crucit sa observ ca mama proștilor este mereu gravida !!! Pai cum plm sa dai vina pe partide când astia se schimba odată la 4 ani si sa nu observi cum isarescu controlează banii si implicit economia noastră de atâția ani si sa fi chiar atât de retardat sa crezi ca de vina sunt politicienii !?!?

    Exista o vorba de la cei puternici : da-mi controlul monedei unei tari si nu ma interesează cine face legile !! Căutați dreaq pe net sa vedeți cine este de vina pt economia unei tari ! 

    1. Simplu, copilule. Ne uitam la mediul de afaceri si comentariile lui. Cat de des comenteaza despre masurile idioate si mai ales inconsistente (e ok sa fii idiot, macar sa o tii intr-un fel previzibil) ale politicienilor. Si ne uitam la comentariile (practic inexistente) despre politicile bancii centrale. Caz inchis. Corolar: Mama prostilor e mama ta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb