Lucrările de construcţii în România au înregistrat o creştere de 6,9%, în iunie 2020, comparativ cu aceeaşi luna din anul anterior, acesta fiind cel mai mare avans înregistrat în rândul statelor membre UE, arată datele publicate de Eurostat, conform Agerpres.
Iunie este a doua lună consecutivă în care, în ritm anual, România este lider în UE la creşterea lucrărilor de construcţii.
Comparativ, în zona euro lucrările de construcţii au consemnat în iunie un declin anual de 5,9%, în timp ce în UE au înregistrat o scădere de 5,8%.
Eurostat precizează că singurele state membre UE în care lucrările de construcţii au crescut în luna iunie a acestui an, comparativ cu luna iunie a anului trecut, sunt: România (6,9%), Germania (1,4%), Finlanda (1,2%) şi Olanda (0,8%).
De la o lună la alta, în iunie 2020, comparativ cu luna anterioară, lucrările de construcţii au crescut cu 4% în zona euro şi cu 2,9% în Uniunea Europeană, graţie faptului că în Franţa lucrările de construcţii au crescut cu 12%.
România se situează printre ţările unde lucrările de construcţii au scăzut, de la o lună la alta, cu un declin de 4,8%, alături de Slovenia (minus 7,1%), Suedia (minus 6,6%) şi Slovacia (minus 4,9%).
Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România, în luna iunie 2020, faţă de iunie 2019, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 8%, ca serie brută, respectiv cu 10,3%, ca serie ajustată. De asemenea, raportat la perioada de referinţă iunie 2020 - mai 2020, statistica oficială arată că o creştere a volumului total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, cu 3,2%. Pe de altă parte, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, lucrările de construcţii au scăzut cu 4,8%.
1. dezinformari
(mesaj trimis de Vise si în data de 22.08.2020, 23:01)
Cand vezi macarale lenese la orizont cum poti sa disinuezi un adevar real nu de fond?
E o iluzie aberanta, constructiile au crescut din partea altor canale de curgere nominale in piata. Mai exact din partea Statelor / Guvernelor, ce forteaza impulsul financiar anticiclic de varsare fichiditate in piata.
Oricum aceasta lichiditate necedita timp pana se absoarbe iar in sistem.
Si deci implicit de la momentul declansarii acestei crize, imobiliarele se duc in cap real, in nominal ramane o iluzie ce se va scurge si ea treptat