LUDOVIC ORBAN, DESPRE BUGETUL DE STAT PENTRU ANUL 2021:  "Nu vom creşte taxele şi impozitele"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 noiembrie 2020

Ludovic Orban

Ludovic Orban

PNL nu intenţionează să crească taxele şi impozitele în anul 2021, ci doreşte creionarea unui buget bazat pe creştere veniturilor în urma unei colectări eficiente a actualelor taxe şi impozite către bugetul de stat, a afirmat premierul Ludovic Orban, în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora prim-ministrului".

Invitat de parlamentarii PSD pentru a spune care sunt coordonatele bugetului de stat şi al bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, prim-ministrul Ludovic Orban a spus: "Nu vom creşte taxele şi impozitele. Orice creştere de venituri pe care o vom include în construcţia bugetară va avea la bază creşterea economică, o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor de către ANAF şi Ministerul Finanţelor. Vom ţine cont de cheltuielile prevăzute: vom asigura banii necesari pentru a susţine creşterea pensiilor aprobată de noi prin ordonanţă de urgenţă şi vom asigura resursele necesare pentru a face faţă cheltuielilor de personal şi cheltuielilor sociale. Trebuie să ţineţi cont că România, pentru o dezvoltare economică rapidă, are nevoie de investiţii publice şi trebuie să asigurăm toate resursele financiare necesare pentru a menţine trendul ascendent de investiţii publice stabilit în acest an. Trebuie să ţineţi cont că este necesar să includem în legea bugetului de stat sumele necesare pentru cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri europene, iar sumele respective vor creşte şi în 2021, şi în 2022. Pe lângă cofinanţarea pentru proiectele realizate pe regula n+3 din cadrul bugetar european 2014-2020, va trebui să asigurăm cofinanţare pentru proiectele ce vor fi realizate pe Planul Naţional de Rezilienţă şi Recuperare şi pe proiectele care vor incepe pe cadrul financiar european multianual 2021-2027".

Referitor la solicitarea social-democraţilor privind prezentarea proiectului de buget pentru anul viitor, şeful Guvernului a reamintit că în 2017 Cabinetul Sorin Grindeanu a prezentat bugetul în 31 ianuarie, deşi a fost învestit în 4 ianuarie. De asemenea, premierul Ludovic Orban a mai spus că Mihai Tudose a trimis în Parlament în 7 decembrie 2017 bugetul de stat pentru 2018, iar în 2019 bugetul Cabinetului Dăncilă a fost adoptat în Parlament abia în luna februarie a aceluiaşi an.

Premierul a mai spus că, în conformitate cu prevederile legale, dat fiind faptul că în 6 decembrie 2020 vor avea loc alegeri parlamentare, obligaţia de depunere a proiectului legii bugetului de stat este ca Guvernul să depună proiectul în termen de 15 zile de la învestirea noului Executiv.

"Sigur, chiar dacă actualul Guvern nu are obligaţia de a prezenta cele două legi bugetare, suntem în procedurile legale de întocmire a acestora. Fiecare ordonator principal a transmis propunerile de buget. Ministerul Finanţelor desfăşoară activitatea de pregătire a celor două bugete şi pregătim actele normative necesare pentru aprobare - legea plafoanelor şi alte legi. Munca noastră este îngreunată de faptul că, din păcate, foarte multe legi adoptate de Parlament au generat cheltuieli suplimentare pentru care nu sunt asigurate resursele financiare necesare susţinerii lor. E foarte greu într-un an de criză economică provocată de pandemia de coronavirus să se adopte noi şi noi acte normative care să genereze creşteri de cheltuieli fără bază în veniturile bugetare", a spus Ludovic Orban.

Marcel Ciolacu: "Acest guvern a devenit mai periculos decât noul coronavirus şi trebuie oprit"

În replică, liderul PSD, Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, a afirmat că este convins că PNL va creşte TVA, va tăia salariile şi pensiile cetăţenilor, va vinde companiile de succes din patrimoniul statului şi că în ianuarie 2021, dacă vom avea un guvern liberal, acesta va negocia cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.

"Pentru copii, profesori şi pensionari nu aţi avut bani. Nici pentru antreprenori, nici pentru fermieri, pentru că aţi furat banii în timp ce îi ţineaţi pe români în case şi îi asiguraţi că va fi bine. (...) Caracatiţa penelistă a fost singura care a prosperat în pandemie. Aţi furat până şi măştile pensionarilor, tabletele copiilor şi ventilatoarele care ar fi putut salva vieţile omeneşti. România riscă să piardă dreptul la fondurile europene pentru că aţi depăşit toate normele fiscal-bugetare: deficite record, cele mai mari după Revoluţie. (...) Acest guvern a devenit mai periculos decât noul coronavirus şi trebuie oprit. Trebuie să plecaţi urgent ca România să se facă bine", i-a transmis Marcel Ciolacu premierului Ludovic Orban.

Afirmaţiile acestuia au fost rapid contrazise de Florin Roman, liderul grupului deputaţilor liberali, care a arătat că guvernele PSD din ultimii trei ani au adus 236 de modificări ale Codului Fiscal.

"Acum tovarăşii socialişti vin să ne vorbească despre predictibilitate. Nu vom creşte taxele, eventual TVA-ul va scădea, după ce situaţia pandemică va permite şi avem un proiect al PNL dar îl ţineţi sub cheie la sertar. (...) Dacă s-ar fi aplicat măsurile pe care le-aţi adoptat anul acesta în Parlament, deficitul bugetar ar fi ajuns la 16%. Sunteţi complet iresponsabili şi toxici. Aţi crescut taxele şi impozitele - supraaciza la carburanţi, taxarea contractelor part-time, taxele din OUG 114/2018, aţi vrut să naţionalizaţi Pilonul II de pensii. Aţi ascuns problemele bugetare din anul 2019 prin amânarea rambursărilor de TVA - aţi rambursat doar pe pile şi relaţii -, nu aţi plătit concediile medicale (...) şi nici facturile restante pe PNDL. În 2019, an de creştere economică, aţi depăşit ţinta de deficit de 3% din PIB, deşi aveaţi 10 miliarde lei plăţi amânate. În 2021, PNL nu vine cu taxe noi, ci cu venituri noi, pentru că legea confiscării extinsă a averilor intră în vigoare. Din ce au furat Adrian Năstase, Liviu Dragnea şi Michi Şpagă vom întoarce banii în bugetul României, iar cei care au furat îl vor însoţi pe Liviu Dragnea, până la capăt, în puşcărie", a spus Florin Roman.

Reprezentantul USR, deputatul Cătălin Drulă, a spus că actualul Parlament nu este legitim să decidă bugetul, deoarece are o majoritatea toxică şi ipocrită, care a atacat justiţia şi statul de drept

"În 2016 am aşteptat instalarea guvernului Grindeanu şi am primit bugetul pe 31 ianuarie 2017 simultan cu OUG 13/2017 (nota redactorului - prin care se dezincrimina abuzul în serviciu) pentru că bugetul era mai puţin important decât albirea penală a lui Liviu Dragnea. Dacă PSD face o porcărie nu înseamnă că PNL trebuie să facă alta. Criticam împreuna cu colegii de la PNL pe cei din PSD şi pe Dragnea pentru lipsa de transparenţă, dar actualui guvern face exact la fel. Vedem măsuri luate fără consultare, care stârnesc nemulţumirea cetăţenilor. Lăsaţi senzaţia că puneţi interesul electoral şi procentele în faţa părerii experţilor. (...) Anul 2021 trebuie să fie un an al reformelor profunde: statul trebuie să reducă risipa şi trebuie să dispară pensiile speciale şi sinecurile de stat, precum şi aşa zisele academii. (...) Dacă desfiinţăm miile de agenţii ale statului român, puşculiţa PNDL şi pensiile speciale, vom avea zero taxe pe salariul minim", a spus Cătălin Drulă.

Marius Paşcan, PMP: "Bugetul pentru 2021 trebuie propus de viitorul guvern"

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a comparat guvernarea Orban cu aceea din 2009 a Cabinetului Boc şi a spus că este nevoie ca actualul Executiv să redeschidă şcolile pentru elevi, pieţele pentru producătorii agricoli şi să lase cetăţenii să meargă la muncă, dacă doreşte venituri bugetare mari pentru anul 2021.

Aceleaşi lucruri le-a solicitat şi reprezentantul UDMR, Benedek Zachariae, care susţine că cele mai recente măsuri restrictive sunt excesiv luate, fără niciun fel de calcul ale efectelor economice pe termen scurt, mediu şi lung.

Liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan a spus că pierderea financiară a bugetului de stat se situează între 26 de miliarde şi 36 miliarde de euro, din care 10,1 miliarde euro resprezintă datoria lăsată în 2019 de guvernul Dăncilă.

"Constatăm populismul deşănţat al PSD şi acoliţilor săi şi un optimism de paradă din partea PNL. Actualul Parlament are o legitimitate scăzută, la fel şi Guvernul care a primit votul de învestitură din partea actualului Legislativ. PSD vine cu tentative electorialiste şi vrea să amorseze mine legislative şi bugetare care să dinamiteze bugetele viitoare. Realitatea economică este volatilă şi se poate modifica de la lună la lună. Bugetul de stat din 2019 a fost votat şi dezbătut abia în februarie 2019, la patru luni de când trebuia şi parlamentarii PSD au tăcut mâlc, cu obedienţă suspectă, în faţa tătucului Liviu Dragnea. Un buget nu trebuie să fie un simplu act de contabilitate ci trebuie să transpună nevoile economiei noastre. Bugetul pentru 2021 trebuie propus de viitorul guvern", a declarat Marius Paşcan.

La finalul dezbaterilor, premierul Ludovic Orban a arătat că veniturile bugetare pe perioada august - octombrie 2020 au fost mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar veniturile pentru primele zece luni ale anului curent sunt mai mari decât cele pe primele 10 luni ale anului 2019. Situaţia este similară şi în cazul TVA-ului, unde colectarea a crescut cu 10% comparativ cu anul trecut.

Şeful Guvernului a mai precizat că datele la şase luni arată unde este România: scăderea economică pe semestrul I a fost de 3,9% daţă de 12% la nivel european, iar în privinţa ratei şomajului, aceasta este în UE de 7,5%, în timp ce în ţara noastră este de 5,2%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Minti orbane cum deschizi gura

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb