LUDOVIC ORBAN: "Nu acceptăm creşterea pensiilor votată în Parlament"

MIHAI GONGOROI
Politică / 22 septembrie 2020

"Nu acceptăm creşterea pensiilor votată în Parlament"

Orban anunţă că PNL va ataca modificarea rectificării la CCR

"Criminalii economici de la PSD nu fac altceva decât să îndrepte România spre incapacitate de plată", acuză premierul

Guvernul nu acceptă creşterea pensiilor cu 40% votată în Parlament şi va ataca legea la Curtea Constituţională, a declarat astăzi într-o vizită la Cluj premierul Ludovic Orban. Prim-ministrul a acuzat "criminalii economici de la PSD" că nu fac altceva decât să îndrepte România spre incapacitate de plată.

Orban a declarat: "Le mai repet şi le repet cu fiecare ocazie: degradarea României de către agenţiile de rating va creşte costul finanţărilor, şi nu numai al finanţărilor publice ci şi a tuturor companiilor din România şi a tuturor persoanelor fizice din România. Creditele vor fi mai scumpe şi vor fi mai greu de accesat. Dificultatea de finanţare generată de o degradare va fi enormă şi va creşte şi mai mult costul fiecărui împrumut pe care îl face România. Doi: modul în care a fost adoptată această modificare la rectificarea bugetară raţională pe care noi am adoptat-o generează un risc major ca să nu se mai poată face faţă tuturor plăţilor bugetului de stat. De fapt PSD ce îşi doreşte: să nu mai fie plătite pensiile, să nu mai existe bani ca să poată să fie plătite salariile, să nu mai avem bani de investiţii, să nu mai avem bani pentur alocarea către autorităţile locale, să nu mai avme bani pentru cheltuielile sociale. Asta vrea PSD şi ăsta este reultatul în cazul în care noi acceptăm rezultatul unei majorităţi toxice care distruge România început-cu-încetul prin toate aberaţiile de legi pe care le adoptă în Parlament. Nu acceptăm acestă creştere. Guvernul pe care îl conducem va ataca la Curtea Constituţională această lege. De asemenea, nu vom accepta sub nicio formă aceste majorări fără fundament pentru că nu putem accepta ca destinul României să fie pus între paranteze de nişte iresponsabili care îşi bat joc de România. Toate pârghiile legale şi constituţionale le vom folosi pentru a împiedica intrarea în vigoare a acestei aberaţii economice şi care să permită României să-şi continue cursul firesc, cursul normal spre dezvoltare economică prin investiţii, prin creşterea competitivităţii economiei româneşti, prin creşterea atractivităţii României faţă de investiţii private, prin dezvoltarea şi modernizarea României".

Votul pe majorarea cu 40% a pensiilor din Parlament a dus astăzi pe interbancar la deprecierea cursului euro/leu şi a majorat la nici jumătate de oră costurile de finanţare pe termen lung (10 ani) ale statului la 3,550% de la 3,435%.

Cursul EUR/RON a început practic să o ia la deal la doar câteva secunde de la vot, urcând pe interbancar la 4,8620. La ora redactării, 16:50, cursul era la 4,8640 lei/euro de unde BNR se lupta să-l aducă în jos, la 4,8606, cursul marcând însă spike-uri succesive la 4,8620.

Nivelul maxim al cursului oficial, anunţat de BNR, a fost stabilit săptămâna trecută - 4,8595 lei/euro.

Creşterea euro înseamnă creşteri de preţuri la produsele din import, dar şi la alte servicii taxate în euro precum telecomunicaţii. Amintim că în luna martie (16 martie de exemplu) cursul euro/leu era de 4,8242.

Totodată, ieri s-a umflat şi indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, urcând cu două puncte de bază la 1,98% de la 1,96%. ROBOR la 6 luni a urcat şi el cu 1 punct de bază de la 2,03% la 2,04%.

Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank şi fost preşedinte al Consiliului Fiscal, a spus la Digi24 că dacă pensiile se vor majora cu 40% deficitul bugetar se va duce către 12% din PIB şi pentru acoperirea cheltuielilor vom fi nevoiţi să apelăm la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. in loc sa va asezati ca oamenii care au niste responsabilitati fata de tara si ai sai cetateni va bateti ca niste chiori, va puneti piedici si va scuipati ca niste golani'

    de altfel intreaga activitate politica este desfasurata de niste golani fara scrupule in fata sarcinilor primite de undeva... 

    nici unii nici altii nu sunteti mai breji si va faceti in permanenta de rusine fata de un popor care nu mai intelege nimic din aceasta "confruntare" generatoare de pagube 

    ce a facut PNL in ac perioada este bataie de joc 

    legea atat de disputata a fost semnata si promulgata de Iohanis 

    nu cred ca exista romani (pensionari sau nu) care sa nu fi inteles o amanare a aplicarii acestei legi  

    ar fi fost cazul sa iesiti in dezbatere publica si sa puneti pe masa toate cartile, respectiv jucati corect 

    in schimb ati transformat economia in sabie si palos si va bateti ca chiorii in "folos" electoral EXCLUSIV

    nu cred ca Romania va merita nici pe unii nici pe altii in aceasta CIOLANIADA de toata jena!!! 

    1. ORGANE. Intr-o familie cand pe barbat la lasat BARBATIA,NEVASTA DIVORTEAZA. Asa ca,daca nu sunteti in stare sa aveti grija de POPORUL pe care il guvernati,PLECATI DRACU o data unde a intarcat MUTU IAPA.Sunteti un PARTID de NEVOLNICI,ANALFABETI,AROGANTI, NEPRICEPUTI,FUDULI dar PROSTI chiar mai rau decat TATAL PROSTILOR. Pai daca ereati INTREGI la minte,nu fugeati de celelalte Partide parlamentare,va asezati la MASA NEGOCIERILOR si luati impreuna cele mai bune MASURI pentru ROMANIA si ROMANI.Cred ca unii dintre MEMBRII de VAZA ai PNL,sunt OAMENI SANATOSI la CAP,care vad si ei DEZASTRUL pe care l-ati adus pe capul ROMANILOR si al ROMANIEI.Dupa mine,cel mai VINOVAT este DULAPUL de la COTROCENI,care v-a INSUFLAT credinta ca voi sunteti SALVATORII ROMANIEI si ROMANILOR.Si ce s-a ales din ROMANIA,a devenit o TARA NEFRECVENTABILA pe care DULAPUL,a VANDUTO STRAINILOR cu ROMANI ci tot.Iar celor care le-a fost VANDUTA TARA,nici nu le PASA de ROMANI.Sa ne aducem aminte cum GRECIA intrase in INCAPACITATE de PLATA si EUROPENII le cereau sa TAIE SALARIILE si PENSIILE,insa un POPOR DEMN condus de PATRIOTI ADEVARATI,nu au au acceptat,si TARILE BOGATE din EUROPA le-au dat 100 de miliarde de euro fara RAMBURSARE si iata unde este azi GRECIA.Voi,in frunte cu DULAPUL,va duceti la CONSILIUL EUROPEI,STATI in GENUNCHI si cu MAINILE intinse doar doar va vor da aia ceva POMANA cu care sa le scoateti OCHII ROMANILOR. UNDE sunt cele 80 de MILIARDE de EURO,cu care DULAPUL se mandrea ca le- luat el de la EUROPENI.? MINCIUNI si PRAF cat CUPRINDE,iar ROMANII,au ajuns CIUMATII EUROPEI,SCLAVII TARILOR BOGATE din UE,care noua ROMANILOR ne da MUIE.Astia sunteti voi CACANII,NEPUTICIOSI si MINCINOSI.!

    Respectati legea. Daca nu la "brutarie cu voi.

    1. super formulat!

    Cine nu își poate tine angajamentele legate de bani și nivel de trai trebuie basculat de la putere prin mișcări violente de strada. Cine nu da de mâncare la popor nu are ce căuta la putere. Oricum PNLa venit la guvernare prin jocuri de culise și nu prin vot democratic. Marele Dulap trebuie să înțeleagă că trebuie să respecte Legea in beneficiul poporului.

    Unde drku sunt cele 30j de miliarde de euro împrumutate de PNL de la începutul anului că în nivelul de trai nu se vede nimic. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb