LUDOVIC ORBAN: Nu este corect să plătim pensii speciale pentru primari

I.L.
Politică / 17 decembrie 2019

Nu este corect să plătim pensii speciale pentru primari

Plata pensiilor speciale către primari nu este corectă şi se aşteaptă decizia Curţii Constituţionale privind această ordonanţă, a afirmat luni, prim-ministrul Ludovic Orban, informează Agerpres.

Ludovic Orban a declarat, în cursul unei emisiuni televizate: "Ordonanţa de urgenţă privind Codul administrativ, care a instituit indemnizaţiile pentru primari şi viceprimari, este supusă controlului constituţional. Avocatul Poporului a atacat-o la Curtea Constituţională în integralitatea ei şi este supusă controlului constituţional. Din punctul meu de vedere, până la exercitarea controlului constituţional, aceste forme nu pot fi plătite, pentru că dacă se pronunţă Curtea Constituţională şi spune că e neconstituţională ordonanţa de urgenţă, înseamnă că trebuie să dea banii în înapoi".

Acesta a mai subliniat că afirmaţia Uniunii Salvaţi România, prin care de la începutul anului primarii, şefii de consilii judeţene şi adjuncţii lor vor avea dreptul să ceară pensii speciale, nu este corectă.

Premierul PNL a declarat, conform sursei citate: "Nu mi se pare corect ce face USR, pentru că ei ştiu că am discutat subiectul şi acesta e punctul meu de vedere care a fost exprimat în discuţii. Şi asta în condiţiile în care, spre deosebire de USR, PNL are 1.100 de primari. Dar eu sunt un om corect, care întotdeauna la baza unei decizii ţin cont de elemente de lege".

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Domnule prim ministru

    Sobsemnatul Todoran Emil, domiciliat in localitatea Apold, nr. 199, jud. Mures, fost primar al acestei comune Apold, trei mandate, 1992-2004, perioada in care indemnizatia a fost mizerabila si ca urmare dupa 45 de ani de contributivitate, am iesit la pensie cu 873 lei. Se poate traii cu acesti bani domnule prim ministru ? In cele trei mandate de primar nu am primit spor vechime, spor conducere si alte sporuri cum se primesc in alte sectoare de aqctivitate, si nu am avut voie sa desfasor alta activitate, deci am fost pe undeva persecutati. 

    Primarii de astazi au indemnizatia de zece ori mai mare, fata de cei din perioada anterioara. Primarul nostru al Apoldului are 9600 lei plus 25% ca implementeaza un proiect european, Desigur ca acestia la iesirea la pensie vor avea in jur de 7000 lei, deci cam de zece ori mai mult ca mine, asadar acestia nu au nevoie de aceasta pensie suplimentara. 

    Aceasta disproportionalitate se poate rezolva daca veti acorda indemnizatia stabilita prin OUG nr. 57/2019, primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene care au detinut aceste functii incepand din anul 1992 si pana la aparitia legii nr. 153/2017 prin care a fost reglementat sistemul de salarizare pentru personalul platit din fonduri publice si care le-a asigurat un venit nu suficient ci foarte mare. 

    O alta categorie de persoane in preajma pensionarii si-au adaugat la salariu o serie de premii care au stat la baza stabilirii unei pensii colosale. Noi primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene am fost incatusati, nu am avut alta sansa decat acea indemnizatie saraca, care a dus la o pensie mizerabila. 

    Nu va speriati ca nu primesc aceasta indemnizatie prea multe persoane asa cum sa facut o prima evidenta de nu stiu cine si dau doar doua exemple: In comuna noastra sunt indreptatit sa primesc acea indemnizatie, eu pentru trei mandate de primar si un singur viceprimar pentru un mandat, ceilalti au fost condamnati pentru fapte de coruptie. In comuna Ibanesti, Mures, toti primarii au decedat iar cel in functie inca nu a ajuns la varsta de pensionare. Deci nu va speriati. Sumele respective reprezinta un foarte mic procent din PIB nesemnificativ. Sunt convins ca veti tine cont de aceste aspecte si ca veti face dreptate intre noi cei de dinaintea intrarii in vigoare a legii nr. 153/2017 si cei care au beneficiat de prevederile acestei legi. 

    Acest document contine numai adevaruri, consider ca e de mare interes mai ales in aceste momente, cand partidele politice se gasesc intr-un impas. Daca ramanea Dancila erau bani de salarii, de pensii, de indemnizatii speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti consilii judetene. Am aratat in scrisoarea mea aspectele care trebuie sa le aiba in vedere politicieni atunci cand dezbat problema pensiei speciale celor amintiti. Iei, parlamentarii iau de vreo trei-patru ani indemnizatia dar noi prapaditi de primari nu o meritam. Un fost senator din Sighisoara ia pentru un mandat 4000 lei lunar. Eu nu merit 4000 lei pentru trei mandate. Mai arat ca dupa 2002 cand am fost ageati de UE am implementat 6 proiecte europene pana la incheierea mandatului 2004, dar nu am luat nici un spor in calitatea ce o aveam de primar. Actualul primar ia 25% pentru ca implementeaza un proiect european. Actualii primari beneficiaza de fel si fel de facilitati ca nu mai stiu ce sa faca cu bani. 9600 indemnizatie, 2400 spor, 3500 pensie, asa se poate traii in Romania cu 15.500 lei primar intr-o comuna cu 3000 locuitori mai zic si eu. Iar noi fostii primari cu o pensie de 873 lei o ducem foarte bine, nu avem nevoie de pensie speciala, care de fapt este o recunoastere a faptului ca noi fostii primari de dinaintea legii 153/2017 am fost persecutati, am primit o indemnizatie mizerabila comparativ cu actuala. 

    Ma intreb: Unde va este coloana vertebrala Pesedistilor ?Voi aprobati pensie speciala primarilor si voi sunteti pentru abrogarea actului care nici macar nu a intrat in vigoare. Cand a-ti fost limpezi la cap atunci sau acum ? Azi maine ne chemati sa va dam voturi. 

    Dumnezeu sa va binecuvinteze. Sarbatori fericite. 

    Cu stima si respect, Todoran Emil 

    1. Are dreptate d-nul Todoran ! Am fost primar în 1996-2000,am intrat cu 278000 lei vechi și am ieșit cu mai puțin de 2.5 mil.vechi. La pensie,am ieșit cu 780 lei noi după 37 ani muncă,inclusiv armata.În prezent am 1180 lei noi....Se poate trăi cu banii ăștia ? După ce,pentru localitatea mea am realizat : sediu primărie nou,iluminat public în toată comuna,titlurile de proprietate eliberate tuturor celor îndreptățiți,asfaltare,mod ernizare școli,început lucrare rețea distribuție gaze.Fără să am voie să fac afacere privată,sau societate privată ! A fost corect ? E chiar bătaie de joc,murim cu zile ! Dar cui îi pasă ? Ei,guvernanții și parlamentarii, se-ngrașă,se-mbogățesc din leafa de la stat(în prezent,destul de consistentă) și de pe urma ,,butoanelor”,ne mai și asmut unii contra altora sau aruncă perdele de fum pentru a-și masca furtișagurile,ilegalitățile și incompetența ! Așa ne trebuie dacă votăm numai escroci,ne-o facem cu mâna noastră ! Propun ca la art.210 din codul administrativ să se înlocuiască îndemnizația pentru primari cu....eutanasierea lor când își termină mandatul ! Poate așa se „liniștește” și lumea și....bugetul !

      Nu va este rusine? Ati participat la alegeri de buna voie si nesilit de nimeni! Acum vreti pensii speciale,de ce? Banuiesc ca ati avut destule avantaje ,ca primar ,traiti din ele! Cat ati cotizat la casa de pensie,atat primiți! Știți de ce? Pt ca nu sunteti speciali,cum nu este nimeni din tara asta!

      Cat ati contribuit, atat primiti,dl fost primar! Ati vrut să fiți primar? Da! Sunt oameni care au muncit o viata la camp,in agricultura si au mai puțin ca dvs!

      Dupa cate se vede tara nu-i condusa de Orban. E condusa de Barna. Daca el nu a vrut sa dea pensii speciale primarilor, Orban nu a mai avut cuvant.

      Corect!

      Corect! Are mare dreptate d-l Todoran Emil .

    Nu face mimic Orban. El vrea aceste pensii pentru acolitii lui. Poate, simplu , sa dea o ordonanta de modificare. Nu vrea sa modifice nimic. O sa dea vina pe ccr.

    1. Si legea CCR trebuie schimbata. Au salarii uriase si pensii asemenea pe langa ele . Cand sa analizeze o sesizare se gandesc 6 luni.

    premierul; se lasa pacalit de USR care nu are primari in functie .

    de ce dom-ul Orban nu are curaj sa spuna ca si indemnizatiile parlamentarilor iesiti la pensii nu sunt corecte.Pestele se strica de la cap si se curata de la coada.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3833
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2813
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8304
Gram de aur (XAU)Gram de aur464.4611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb