LUDOVIC ORBAN: ''România poate să elimine dependenţa de gazul rusesc''

G.U.
Politică / 15 ianuarie 2022

''România poate să elimine dependenţa de gazul rusesc''

Deputatul neafiliat Ludovic Orban afirmă că România poate să elimine dependenţa de gazul rusesc, să-şi asigure consumul din producţia internă şi să devină exportator net de gaz natural într-un timp relativ scurt, punctând că există zăcăminte importante în care trebuie să înceapă exploatarea, informează Agerpres.

"În primele 9 luni ale anului 2021 importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 60% faţă de cele din 2020. Aproximativ 30% din gazul consumat provine din import. România poate sa elimine dependenţa de gazul rusesc, să îşi asigure consumul din producţia internă şi chiar să devină exportator net de gaz natural într-un orizont de timp relativ scurt. Avem zăcăminte importante, atât offshore cât şi onshore, în care trebuie să înceapă exploatarea", a scris Orban, sâmbătă, pe Facebook.

Acesta indică zăcămintele în care ar trebui să înceapă exploatarea.

"Zăcământul de la Caragele, estimat la aproximativ 30 de miliarde de metri cubi (cel mai mare zăcământ terestru descoperit în ultimii 30 de ani) este deţinut de ROMGAZ, care nu a fost capabil să înceapă exploatarea din 2016 până astăzi. Exploatarea zăcământului de gaze din perimetrul Neptun Deep, estimat la 42-84 miliarde de metri cubi, întârzie din cauza deciziei EXXON de a se retrage din proiect şi din cauza tergiversării negocierilor de preluare de către ROMGAZ a participaţiei de 50%, deţinute de compania americană. Cel mai aproape de începerea producţiei este perimetrul Midia, unde contractul de exploatare este deţinut de BSOG. Rezervele estimate sunt de 20-30 miliarde de metri cubi. Stadiul de realizare a proiectului este avansat (peste 70%) şi începerea producţiei poate asigura anual aproximativ 1 miliard de metri cubi anual, adică peste 10% din consumul anual al României. Un alt depozit offshore este cel din perimetrul Trident, cu rezerve estimate la 28-30 de miliarde de metri cubi. Contractul este deţinut de asocierea dintre Lukoil şi ROMGAZ, compania românească având o participaţie de 12%. Acest proiect bate pasul pe loc din cauza dificultăţilor de exploatare, care pot fi soluţionate printr-o înţelegere cu BSOG pentru aplicarea unui procedeu tehnic (tieback) care permite conectarea zăcămintelor la instalaţii de exploatare existente", mai spune fostul preşedinte al PNL.

Orban afirmă că Guvernul, alte autorităţi şi companii ale statului implicate au obligaţia să trateze cu atenţie maximă aceste proiecte, să ia toate deciziile necesare şi să elimine toate blocajele existente, pentru a da drumul la producţie cât mai repede.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Ai fost la putere orbane ,tu ai facut liberalizare de ce nu ai facut nimic sa nu ajungem in situatia asta,sau totul a fost cu pemeditare deoarece ai abrogat legea 114 parca

    ...

    Dar nu poate elimina prostia voastra prin liberarizarea pretului energiei,fara reglementare.De ce Ungaria si Polnia nu au facut asa aberant ca voi.Daca privim supararile lui Orban si citu la indepartarea din guvern,e posibil ca le-a cerut Iofanis,sa o faca.

    1. Parca te-ai contaminat cu virus!Nici bolnav nu ne lasi? Si eu si soacra mea stim ce se poate face,ce se putea Noi nu puteam tu daExplica de ce puteai si nu ai facut!

    Ce priceput a devenit sica, la dat din gura mereu a fost bun, cand putea sa faca ceva nu a fost instare.

    cum poti mintii in halul asta cand gazul se vinde pe piata europeana, la pret de bursa. sa speram ca ajunge si puiul asta de securist la groapa de gunoi a politicii cat mai repede. daca s-ar intra cu dna si cc in romgaz sa iasa la iveala contractele paguboase incheiate la comanda politica s-ar lasa cu sange.

    ...

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb