Premierul Ludovic Orban afirmă că, "în baza unei analize pe termen mediu şi lung a sustenabilităţii sistemului de pensii", se doreşte pregătirea unui proiect de lege care să repare toate inechităţile din acest domeniu, informează Agerpres.
Domnia sa a declarat: "Evident, la nivelul Ministerului Muncii doamna ministru construieşte o echipă care să evalueze toate lucrurile injuste, anormale, care există în legislaţia în domeniul pensiilor, care sunt foarte multe. Vrem să pregătim în mod serios şi în baza unei analize pe termen mediu şi lung a sustenabilităţii sistemului de pensii (...) vrem să pregătim un proiect de lege care să repare toate aceste inechităţi".
Prim-ministrul a vizitat, marţi, Ability Hub, un centru care asistă persoane cu dizabilităţi în găsirea unui loc de muncă. În acest context, preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, Daniela Tontsch, a vorbit despre problema îngheţării pensiilor persoanelor cu dizabilităţi.
Premierul a declarat că este adeptul unei politici de incluziune a persoanelor cu dizabilităţi şi a dat un semnal către ''toată societatea românească'' de deschidere, de înţelegere, de susţinere a acestei categorii de persoane.
"Astăzi e Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi şi într-un fel mi-a venit ca o mănuşă invitaţia dumneavoastră de a da un semnal către toată societatea românească de deschidere, de înţelegere, de susţinere a persoanelor cu dizabilităţi. Ei fac parte din societate. Pentru mine e foarte important ca oamenii să înţeleagă problemele diferite pe care le au persoanele cu dizabilităţi, dar cel mai important pentru mine e să respingem orice politică de marginalizare, de scoatere în afara vieţii sociale, sunt adeptul unei politici de incluziune, de căutare a unui drum în viaţă pentru fiecare persoană, în funcţie de dizabilitatea pe care o are", a spus Orban.
Acesta este de părere că ceea ce face Ability Hub este lăudabil. "Aici am văzut o organizaţie care face un lucru foarte frumos. Gândiţi-vă că 300 de persoane cu dizabilităţi practic au trecut prin asistenţa, consilierea acordată de această organizaţie neguvernamentală care e finanţată doar din resurse private şi 300 de persoane şi-au găsit un loc de muncă şi 200 de 2 ani îşi păstrează locul de muncă, s-au adaptat şi practic ei se simt utili, au intrat într-o viaţă cât mai aproape de viaţa normală", a afirmat Orban.
Cu această ocazie, şeful Guvernului şi-a reiterat poziţia cu privire la anularea ordonanţei ''care a distrus unităţile protejate''.
"Referitor la Ordonanţa 60, care a distrus unităţile protejate, pentru că a eliminat stimulentele fiscale care erau acordate companiilor pentru contractele făcute între companii şi unităţile protejate (...) ştiţi foarte bine poziţia noastră de anulare a acestei ordonanţe şi de revenire la vechiul sistem de stimulare a încadrării persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii", a declarat Orban.
De asemenea, şeful Guvernului a adăugat că se încearcă realizarea unor programe cu adevărat utile persoanelor cu dizabilităţi.
"Noi încercăm să schimbăm în bine atitudinea statului, autorităţilor locale şi a oamenilor faţă de persoanele cu dizabilităţi, să realizăm cu adevărat programe utile, care de fapt să-i ajute pe semenii noştri să ducă o viaţă cât mai aproape de normalitate, să trăiască în societate, să aibă un loc de muncă în care să poată să-şi folosească abilităţile".
1. Inghetarea pensiilor persoanelor cu dizabilitati i
(mesaj trimis de Radu în data de 04.12.2019, 07:46)
Legea pensiei votata de PSD duce intr-adevar la inghetarea pensiilor pentru limita de varsta ale persoanelor cu dizabilitati, dar acest lucru inseamna de fapt reducerea lor cu un procent foarte mare. Datorita inflatiei pensiile persoanelor cu dizabilitati vor reduce an dupa an puterea de cumparare a acestor persoane. Ca un exemplu, 2/3 din pensia pentru limita de varsta a unui nevazator reprezinta un fel de pensie speciala, fiindca nu se datoreaza contributivitatii, asa ca este taiata. In acelasi timp si militarii si magistratii beneficiaza de pensii speciale, care nu au nici ele la baza contributivitatea. Atat doar ca pensiile magistratilor si militarilor sunt mult mai mari decat ale persoanelor cu dizabilitati. Si nici nu se intentioneaza eliminarea pensiilor speciale pentru militari si magistrati. Dar pentru persoanele cu dizabilitati da. Asta in timp ce persoanele cu dizabilitati beneficiaza de aceste pensii suplimentare fiindca foarte rar aceste persoane reusesc sa obtina si sa pastreze un loc de munca o perioada la fel de lunga ca o persoana valida, iar asta nu pentru ca nu ar fi in stare din punct de vedere profesional, ci fiindca sunt discriminate foarte puternic atat de institutiile publice cat si de firmele private.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2019, 16:37)
Ceea ce ai comunicat este din planul nazist al UE. De ce sa ne complicam viata cind UE ne ajuta sa murim linistiti ?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Rodica în data de 08.12.2019, 23:39)
Asa este, persoanele cu dizabilitati sunt discriminate in societate, iar cand vine vorba sa isi gaseasca un loc de munca, daca spun la interviu ca au o problema de sanatate si vor sa munceasca 4/6 ore, in special persoane de peste 45 de ani (care au muncit ani de zile si au fost nevoiti la un moment dat sa renunte la job din cauza evolutiei bolii) sunt eliminate din start, nu li se acorda nici o sansa. Iar pentru job-urile part time de pe site-uri companiile respective nu ar angaja sub nici o forma o astfel de persoana. Romania este o tara a umilintei pentru persoanele cu dizabilitati si ma refer strict la aceia care vor cu adevarat sa munceasca.