LUIS DE GUINDOS, VICEPREŞEDINTELE BCE: "Trebuie să majorăm dobânzile, nu avem alternativă"

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 decembrie 2022

"Trebuie să majorăm dobânzile, nu avem alternativă"

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea majora dobânzile în ritmul actual "o perioadă mai lungă de timp" ca să contracareze inflaţia, a afirmat ieri Luis de Guindos, vicepreşedintele instituţiei, citat de publicaţia franceză Le Monde, conform Reuters.

"Nu avem alternativă, trebuie să acţionăm. Majorarea dobânzii de referinţă cu câte 50 de puncte de bază ar putea deveni noua normalitate în viitorul apropiat", a declarat oficialul BCE, adăugând: "Dacă nu facem nimic, situaţia se va înrăutăţi deoarece inflaţia este unul dintre factorii care stau în spatele actualei recesiuni".

Ca să reducă inflaţia în zona euro, BCE a majorat săptămâna trecută dobânda de politică monetară la 2,5%, aceasta fiind a patra creştere consecutivă.

Deciziile luate până acum de BCE au avut impact asupra inflaţiei, "dar trebuie să facem mai mult", spune vicepreşedintele instituţiei.

Şi guvernatorul băncii centrale elene, Yannis Stournaras (membru în conducerea BCE), care tinde să susţină o abordare mai prudentă a majorărilor dobânzilor, a declarat pentru Skai Radio că dobânda pentru depozitele BCE "ar putea creşte la 3% până în martie".

Săptămâna trecută, Consiliului guvernatorilor BCE a decis să majoreze costul creditului cu 50 de puncte de bază, după mai multe majorări de 75 de puncte de bază.

Pe de altă parte, Louis de Guindos s-a declarat îngrijorat că pieţele ar putea subestima persistenţa inflaţiei şi ar putea considera politica fiscală drept incompatibilă cu cea monetară. Băncile au un nivel solid al capitalului şi pot face faţă şocurilor, susţine oficialul BCE, adăugând că este mult mai îngrijorat de instituţiile non-bancare, în special de fondurile speculative, care au acumulat active riscante.

Amintim că, luna aceasta, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a avertizat că banca centrală va continua să majoreze dobânda de referinţă cu câte 50 de puncte de bază "o anumită perioadă de timp", ca să lupte împotriva inflaţiei persistente din zona euro. Domnia sa spus: "Cine crede că acesta este un moment de cotitură pentru BCE se înşeală. Ne aşteptăm să majorăm dobânzile într-un ritm de 50 de puncte de bază pentru o anumită perioadă de timp. Mai avem mult teren de acoperit, trebuie să mergem mai departe şi suntem implicaţi într-o evoluţie pe termen lung".

O estimare preliminară a Eurostat arată că inflaţia în zona euro s-a situat la 10% în luna noiembrie, nivel uşor inferior celui de 10,6% înregistrat în octombrie. Scăderea a fost generată, în principal, de dinamica mai redusă a preţurilor produselor din domeniul energiei.

BCE consideră că rata medie a inflaţiei din zona euro a fost de 8,4% în 2022 şi se va reduce la 6,3% în 2023, anticipând o scădere pronunţată a inflaţiei pe parcursul anului viitor. Conform instituţiei, inflaţia se va situa, în medie, la 3,4% în anul 2024 şi la 2,3% în anul 2025.

BCE mai avertizează că economia zonei euro poate înregistra o scădere în trimestrul actual şi în trimestrul următor, pe fondul crizei din energie, al gradului ridicat de incertitudine, al încetinirii activităţii economice mondiale şi al condiţiilor de finanţare mai restrictive.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Aha, n-ai de ales la inflatie de 10.5% decat sa maresti pornind de la uriasul 2.5%.

    Toate economiile oamenilor mici vor fi macinate pana la 0. Puterea de cumparare a salariilor la fel. 

    Actiuni tardive si fara efecte,

    dupa perioada de pomina

    al "tiparnitei de bani", made FED 

    Trebuia sa fi marit deja dobanzile. Bagati economia in gard pentru a domina gloatele prin teroarea somajului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb