Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a declarat, marţi, că este posibil să acorde o amnistie unora dintre opozanţii săi politici încarceraţi care au luat parte la proteste împotriva realegerii sale, dar care acum sunt grav bolnavi de cancer în închisoare, informează news.ro.
Lukaşenko, aflat la putere din 1994, este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, şi este acuzat de opozanţii săi şi de grupurile occidentale de apărare a drepturilor omului de încălcări ale drepturilor omului şi de încarcerarea opozanţilor pe baza unei serii de acuzaţii.
Realegerea sa pentru un al şaselea mandat în 2020 a declanşat proteste de stradă fără precedent din partea demonstranţilor care l-au acuzat de fraudarea votului. Poliţia a reţinut participanţii în masă - grupurile de apărare a drepturilor spun că peste 25.000 - în lunile de după alegeri.
"Să nu fiţi surprinşi dacă oamenii noştri care sunt grav bolnavi - asta se scrie despre ei - vor fi eliberaţi în câteva zile", a declarat Lukaşenko la o adunare care marchează sărbătoarea naţională a Belarusului, potrivit agenţiei oficiale de presă BelTA.
"Cei care nu au fugit în locuri nu atât de îndepărtate şi care distrugeau sau subminau ţara în 2020. Aceşti oameni sunt cu adevărat bolnavi, majoritatea cu cancer", a adăugat el.
Lukaşenko nu i-a identificat pe cei care s-ar putea califica pentru amnistie, programată să coincidă cu sărbătoarea şi eliberarea capitalei Minsk de invadatorii nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Grupul pentru drepturile opoziţiei Vyasna enumeră 1.403 deţinuţi politici în fostul stat sovietic. Acesta a declarat că, până în luna mai, 254 de deţinuţi politici aveau sănătatea în pericol, inclusiv 92 care erau grav bolnavi şi 63 cu vârsta de peste 60 de ani.
Serviciul în limba belarusă al Radio Liberty, finanţat de SUA, a declarat că printre cei care suferă de cancer se numără politicianul regional Grigory Kostusyov, jurnalista Kseniya Lutskina, muzicianul Pavel Kuchinsky, activistul religios Pavel Kuchinsky şi Ruslan Slutsky, acuzat de sabotarea liniilor ferate.
Menţinerea lui Lukaşenko la putere a fost consolidată după ce Putin l-a asigurat de sprijin în 2020, pe fondul protestelor. În 2022, liderul belarus a permis ca teritoriul ţării sale să fie folosit ca punct de plecare pentru invazia Rusiei în Ucraina.
Majoritatea celor mai proeminenţi opozanţi ai lui Lukaşenko au fugit în străinătate, mulţi dintre ei în Lituania şi Polonia învecinate. Printre cei aflaţi în exil se numără candidata învinsă la preşedinţie Svitlana Tikhanouskaya, care conduce acum opoziţia.