Lukaşenko susţine că tensiunile de la graniţa Belarusului cu Ucraina au dispărut

S.B.
Internaţional / 14 iulie

Lukaşenko susţine că tensiunile de la graniţa Belarusului cu Ucraina au dispărut

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, un aliat de nădejde al liderului de la Kremlin Vladimir Putin, a declarat sâmbătă că tensiunile s-au diminuat la graniţa ţării sale cu Ucraina, aşa că trupele suplimentare desfăşurate acolo pot fi trimise înapoi la bazele lor, informează news.ro.

Ministerul Apărării din Belarus a declarat la sfârşitul lunii trecute că îşi consolidează prezenţa la graniţă după un incident de securitate şi ca răspuns la consolidarea trupelor ucrainene. Minskul a anunţat că o divizie de sisteme de rachete cu lansare multiplă a fost desfăşurată pentru a testa pregătirea lor de luptă.

Sâmbătă, Lukaşenko a făcut un tur al unei regiuni de frontieră şi a declarat, citat de agenţia oficială de presă BelTA, că serviciile de informaţii din Belarus au stabilit că Ucraina şi-a retras trupele din zonele sensibile. "Aceasta înseamnă că acele trupe (ucrainene) care fuseseră aduse ca întăriri au plecat acum", a spus Lukaşenko. "Acum nu mai există dificultăţi cu ucrainenii şi sper că nu vor mai exista", a adăugat el.

Potrivit BelTA, el le-a spus oficialilor regionali că trupele belaruse suplimentare trimise în zonă ar trebui să se întoarcă la bazele lor. "Ei bine, prieteni, trebuie să ne retragem trupele de la graniţă, astfel încât să se înţeleagă că nu avem nicio intenţie de a lupta sau de a ne concentra forţele armate aici, în afară de forţele pentru operaţiuni speciale", a spus Lukaşenko.

Într-o declaraţie postată online, un purtător de cuvânt al gărzilor de frontieră ucrainene a respins ideea că ar fi existat desfăşurări suplimentare ucrainene."De la început, belaruşii şi-au creat singuri această ameninţare şi apoi tot ei au ridicat-o", a declarat acesta.

În ceea ce o priveşte, Rusia a spus că declaraţiile şi desfăşurarea de forţe a Belarusului au la bază un "motiv de îngrijorare".

Lukaşenko a permis Rusiei să folosească teritoriul belarus pentru a-şi lansa invazia din februarie 2022, dar a precizat că nu are nicio intenţie de a trimite trupe în conflict.

Preşedintele belarus, aflat la putere din 1994, s-a bazat pe asigurările de sprijin ale lui Putin pentru a înăbuşi în 2020 protestele în masă, fără precedent, ale demonstranţilor care susţineau că a fraudat alegerile pentru a-şi asigura un al şaselea mandat. Cei doi bărbaţi se întâlnesc în mod regulat, iar Rusia a desfăşurat în ultimul an arme nucleare tactice în Belarus.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Doamne ajuta! Pace!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb