"LUKoil" a pus în funcţiune un nou turbogenerator la Ploieşti

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 octombrie 2007

"LUKoil" a pus în funcţiune un nou turbogenerator la Ploieşti

Investiţia s-a ridicat la 24 milioane de dolari

Compania petrolieră rusă LUKoil a inaugurat ieri, la Ploieşti, în prezenţa preşedintelui Vaghit Alekperov, o nouă instalaţie de producţie în cadrul rafinăriei Petrotel - LUKoil. La CET Ploieşti a intrat în exploatare astfel turbogeneratorul nr. 4, cu o capacitate de 25 MW, ceea ce face ca puterea instalată totală a CET să atingă 61 MW. Acesta a permis nu numai creşterea gradului de siguranţă, în ceea ce priveşte alimentarea întreprinderii cu energie electrică, ci şi asigurarea în totalitate a necesarului rafinăriei de energie electrică şi termică, creând totodată posibilitatea livrării energiei termice pentru necesităţile oraşului Ploieşti.

Construcţia turbogeneratorului a fost realizată de LUKoil - Energogaz, filială a companiei. Investiţiile capitale pentru realizarea acestui proiect au fost de aproape 24 de milioane de dolari, noul turbogenerator reducând costurile de producţie de la 7 cenţi/KW la 2 cenţi/KW.

În felul acesta a fost finalizată prima etapă de modernizare a CET. Proiectul de modernizare prevede construirea cazanului de abur complet cu o capacitate termică de 245 MW, care va folosi ca materie primă cocsul petrolier. Acest combustibil se produce deja la rafinăria Petrotel - LUKoil şi este mult mai ieftin decât păcura folosită în prezent la CET. Caracteristicile tehnice ale noului cazan, care va fi pus în funcţiune în a doua jumătate a anului 2009, răspund în totalitate cerinţelor UE în privinţa emanaţiilor de substanţe poluante.

Amintim că la rafinăria Petrotel -LUKoil a mai fost pus în funcţiune Centrul unic de comandă care a permis optimizarea proceselor de producţie din cadrul rafinăriei. Investiţia pentru acest proiect a fost de aproximativ trei milioane de dolari.

Preşedintele LUKoil s-a declarat mulţumit de activitatea companiei pe teritoriul României, anticipând că investiţiile realizate în ţara noastră vor creşte tot mai mult. După momentul inaugural de ieri, preşedintele LUKoil a participat la o şedinţă de lucru în cadrul căreia s-a discutat organizarea unui nou centru de comandă la Bucureşti, care va coordona activitatea benzinăriilor din România şi ţările est-mediteraneene.

Vaghit Alekperov a mai precizat că LUKoil, companie cu o cotă de piaţă de 25% pe segmentul retail, nu a analizat posibilitatea achiziţiei unei alte rafinării în România.

În primele nouă luni ale anului în curs, cifra de afaceri a Lukoil România a fost de 3,17 miliarde RON, iar profitul net de 96,4 milioane RON.

Proiectul energetic total al rafinăriei Petrotel Lukoil este 100 milioane de dolari pînă în 2009, iar în urma finalizării investiţiei se vor micşora de cinci ori emisiile de bioxid de carbon din atmosferă, de la 1,050 miligrame pe metrul cub la 0,2 miligrame pe metrul cub.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb