Lumea "arde", sportul forţează porţile stadioanelor

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 22 martie 2021

Lumea "arde", sportul forţează porţile stadioanelor

Omenirea se luptă cu "valul trei" al pandemiei, specialiştii în medicină nu sunt deloc optimişti în privinţa viitorului imediat, dar lumea sportului are alte priorităţi, după ce în 2020 a fost paralizată de pandemie. Problema prezenţei spectatorilor pe arene a devenit una de maximă actualitate, în următoarele zile urmând să fie luate mai multe decizii în acest sens. Vaccinarea reprezintă principalul argument al organizatorilor de mari competiţii sportive atunci când cer tot mai intens autorităţilor să redeschidă porţile stadioanelor şi sălilor de sport. Cum creşterile şi descreşterile în ceea ce priveşte infectările se succed cu rapiditate, este evident că nimeni nu poate garanta pentru ce va fi la vară.

Conducerea UEFA este decisă să forţeze mâna autorităţilor din 12 ţări, impunând oraşelor co-organizatoare să promită ceva ce nu poate fi promis în acest moment. UEFA nu acceptă ca meciurile de la EURO 2020 să se dispute cu porţile închise şi le cere celor 12 oraşe gazdă să primească spectatori, a declarat preşedintele forului fotbalistic european, Aleksander Ceferin. Amânat un an din cauza crizei sanitare, EURO 2020 urmează să se desfăşoare în această vară, în perioada 11 iunie - 11 iulie, în 12 oraşe de pe continent, printre care şi Bucureştiul. Ceferin a indicat că UEFA nu mai ia în calcul posibilitatea ca meciurile să se joace cu porţile închise.

"Fiecare oraş gazdă trebuie să garanteze că la meciuri vor fi spectatori", a spus Ceferin. UEFA a negat informaţia potrivit căreia va amâna decizia cu privire la care dintre cele 12 oraşe vor fi reţinute drept gazde. Forul european a indicat că 7 aprilie rămâne termenul limită pentru ca oraşele să prezinte numărul de fani care vor avea acces pe stadioane. Practic, co-organizatorii sunt forţaţi să deschidă porţile stadioanelor dacă vor să nu piardă competiţia. Ministrul Tineretului şi Sportului din ţara noastră, Eduard Novak, a declarat că pentru Campionatul European de fotbal din acest an va fi necesară o hotărâre de Guvern conform căreia la meciurile de la Bucureşti vor fi prezenţi spectatori pe stadioane.

"Pentru Euro-2020 noi ca minister, ca organizator, trebuie să ne asumăm faptul că pe durata acestei competiţii vom avea un procent de 20-25 la sută spectatori pe stadioane, indiferent care va fi situaţia pandemiei. Trebuie să ne asumăm acest lucru. Trebuie să aducem o hotărâre de Guvern special pentru Euro-2020, altfel riscăm să nu mai avem meciurile şi ar fi un dezastru. Este efectiv o asumare pe Euro-2020 ca să avem spectatori pe stadioane. Cred că se poate face. Nu cred că ar afecta cu ceva pandemia. Trebuie să înţelegem toţi la nivel de Guvern că trebuie să facem aceste acte. Continuă discuţiile. Este o treabă destul de urgentă. Decizia de a avea spectatori pe stadioane din fericire a coborât la noi, putem să hotărâm noi cu Ministerul Sănătăţii. O să facem această hotărâre de Guvern pentru Euro-2020 şi încet-încet să aducem din nou spectatorii pe stadioane. Este în plan şi lucrăm pentru acest lucru". Oraşul Munchen vrea să rămână o gazdă a meciurilor din această vară de la EURO 2020, în ciuda comentariilor recente ale preşedintelui UEFA. "Organizatorii continuă să planifice evenimentul luând în discuţii diferite scenarii în ceea ce priveşte posibilitatea acceptării fanilor pe stadion. O retragere a oraşului Munchen nu a fost şi nu este un subiect care să fie analizat'', se arată într-un comunicat al oficialităţilor din Munchen. Primarul oraşului Munchen, Dieter Reiter, a reacţionat la declaraţiile lui Ceferin: "Cu siguranţă nu este posibil în prezent să faci un scenariu privind prezenţa fanilor, pentru că nu se ştie care va fi situaţia în iunie".

Discuţii interminabile se poartă şi în jurul Jocurilor Olimpice din acest an. Preşedintele Federaţiei internaţionale de atletism (World Athletics), Sebastian Coe, i-a îndemnat pe organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo să nu se grăbească în luarea unei decizii referitoare la prezenţa publicului la competiţiile din această vară: "Sper că decizia nu va fi luată prea devreme, pentru că nu văd niciun motiv pentru care deciziile ar trebui ingerate cu forţa în timp ce lumea se schimbă, pe măsură ce vaccinurile sunt lansate. Cred că este o decizie care nu trebuie neapărat luată în acest moment. Nu ştiu când ar urma să fie luată decizia, însă este o judecată care trebuie să fie echilibrată". Fostul dublu campion olimpic la 1.500 m a explicat că "şi-ar dori, bineînţeles, ca stadioanele să fie deschise publicului", însă a subliniat că "lucrul cel mai important este să avem sportivii la Jocuri". Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate din 2020 pentru 2021, din cauza pandemiei de coronavirus, urmează se dispute între 23 iulie şi 8 august, iar comitetul japonez de organizare a anunţat că urmează să ia o decizie în privinţa spectatorilor străini până la sfârşitul acestei luni. De asemenea, responsabilii Tokyo-2020 intenţionează să ia o decizie, în cursul lunii aprilie, în privinţa capacităţi maxime a arenelor, în contextul sanitar actual legat de Covid-19. Circa 900.000 de bilete ar fi fost deja vândute în afara Japoniei.

Seiko Hashimoto, preşedinta Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, a exclus posibilitatea ca sportivii să fie însoţiţi de membri ai familiilor la competiţia polisportivă din Japonia: "Este o ocazie pe care ei o pot avea o singură dată în viaţa loc, ca urmare din punct de vedere emoţional aş vrea ca familiile lor să fie aici. Dar trebuie să ne gândim la sistemul medical japonez şi prin urmare cu inima grea trebuie să spun că este dificil". Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, germanul Thomas Bach, a subliniat că Tokyo este cel mai bine pregătit oraş olimpic: "În acest moment nu avem niciun motiv să ne îndoim că pe 23 iulie va avea loc ceremonia de deschidere a Jocurilor. CIO lucrează la viteză maximă ... pentru a face din Jocurile Olimpice amânate o manifestare, în condiţii sigure, a păcii, solidarităţii şi rezistenţei omenirii pentru depăşirea pandemiei. Priorităţile noastre au fost şi sunt Jocuri Olimpice sigure şi în siguranţă pentru toţi".Conform unui sondaj majoritatea japonezilor se opun prezenţei publicului venit din străinătate la Jocurile de la Tokyo, din cauza pandemiei de coronavirus. Sondajul, realizat de cotidianul Yomiuri, relevă că doar 18% dintre persoanele chestionate sunt de acord ca spectatorii străini să fie autorizaţi să intre în Japonia pentru JO, în timp ce 77% sunt împotrivă. Sondajul evidenţiază, totodată, faptul că 45% dintre persoanele chestionate sunt în favoarea prezenţei spectatorilor, în general, la Jocurile Olimpice, în timp de 48% se opun.

Situaţia este atât de complicată încât delegaţiile nici măcar nu îşi mai fixează obiective, pentru că habar nu au pe ce sportivi se pot baza la JO. Problemele nu sunt însă cauzate exclusiv de pandemie. Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat că FRF nu îşi poate asuma un obiectiv la Jocurile Olimpice de la Tokyo deoarece nu ştie ce jucători poate avea la dispoziţie selecţionata României: "Avem o dificultate în a ne asuma un obiectiv la Jocurile Olimpice de la Tokyo ca urmare a faptului că nu suntem siguri că vom avea la dispoziţie jucătorii cu cel mai înalt potenţial sportiv. Pentru că nu vom fi în fereastră FIFA, iar cluburile nu vor fi obligate să-şi lase jucătorii la această acţiune. Însă noi vom face totul pentru a reprezenta România cât mai bine posibil. În luna iunie vom participa la un turneu preolimpic în Franţa la care vor fi 12 echipe, printre care Japonia, Cote d'Ivoire, Franţa, Australia. În iulie ne dorim să organizăm un cantonament în Asia, cât mai aproape de Japonia pentru ca jucătorii să se poată obişnui cu clima şi fusul orar. Şi ne dorim şi un meci amical în această perioadă". Echipa de fotbal a României va participa la o ediţie a Jocurilor Olimpice după o pauză de 57 de ani.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Citind declaratiile lui Ceferin si ale lui Novak, nu pot sa nu constat cat de lipsiti de discernamant sunt unii care n-au nici un fel de legatura cu materia cenusie. Ma rog, nici o alta legatura in afara faptului ca este necesara in cutia craniana pentru ca aceasta sa nu sune permanent a gol!

    Putem urmări și la tv sau online întrecerile voastre "sportive" care sunt de fapt afaceri! Și asta doar daca nu am ceva mai bun de făcut, ceea ce se întâmplă extrem de rar! Sport este ăla care.l fac oameni să se distreze și să se mențină sănătoși, iar asta de la Mini sportului sa se intereseze mai mult de sportul de masă că de acolo ies și valorile, nu sa.l intereseze spectatorii!!! Spectatorii sunt aia care practica doar spartul semințelor și urlatul pe stadioane, ceea ce nu prea are legătură cu sportul!

    Așa că ciocul mic și joc de glezna!  

    1. Bati campii. Sportul fara spectatori si fara galerii e ca nunta fara lautari.

      Vrei spectacole in liniste ? Mergi dumneata la concerte simfonice sau la Biserica Neagra in Brasov si acolo poti asculta in liniste totala orga !

      Eu mi-as da jumate din avut sa mai am posibilitatea sa vad un derby BOCA JUNIORS -RIVER PLATE ,CELTIC - RANGERS, PANATHINAIKOS - OLIMPIAKOS, MARSEILLE -PSG sau DINAMO ZAGREB- HAJDUK SPLIT, chiar si SPARTAK MOSCOVA -DINAMO MOSCOVA ori MILAN -INTER ,cu tribunele arhipline si cu torte si petarde, astfel incat arbitrul sa intarzie inceperea partidelor minim 5 minute, pentru ridicarea fumului !  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb