Lumina învierii - discordia dintre Cotroceni şi Victoria

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 16 aprilie 2020

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Acordul încheiat de Ministerul Afacerilor Interne cu Biserica Ortodoxă Română privind distrbuirea către credincioşi la sfârşitul acestei săptămâni, a paştilor şi Sfintei Lumini, a iscat vii controverse de la anunţarea lui de către Marcel Vela, ministrul de resort.

În loc ca gestul lui Vela să unească spiritual credincioşii, măsura anunţată a fost aspru criticată atât de liderii sindicali din cadrul Poliţiei Române, de epidemiologi, de ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, şi de politicieni, ultimii solicitând chiar demiterea ministrului de interne.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că acordul respectiv nu reprezintă o soluţie viabilă în condiţiile actualei pandemii, când obiectivul prioritar este stoparea răspândirii Covid-19.

Klaus Iohannis a spus. "Este regretabil să observăm că de multe ori cele mai bune intenţii creează cele mai mari complicaţii. Aşa se pare că se întâmplă cu un aşa zis acord încheiat între MAI şi BOR. Probabil intenţiile sunt foarte bune, dar nu s-a înţeles foarte bine ce este acolo. Nu este cazul să ne relaxăm. Explicaţiile care s-au dat au fost prea optimiste. Voi solicita premierului Orban şi ministrului de interne să revină asupra acestui acord, să găsească o formulă care respectă principul staţi acasă şi care se încadrează în decretul privind prelungirea stării de urgenţă şi respectă ordonanţele militare".

În caz contrar, preşedintele ţării a precizat că riscăm ca, după sărbători, să avem mai multe persoane decedate din cauza Covid-19.

Reacţia furibundă a preşedintelui Klaus Iohannis a suprins pe toată lumea, pentru că până acum relaţiile dintre Cotroceni şi Palatul Victoria păreau mai mult decât cordiale. În acest context, poate a contat şi declaraţia lui Marcel Vela, în aceeaşi seară în care anunţa protocolul încheiat cu BOR, că descoperirea celor 65 metri de cubi de lemn tăiat ilegal în Bucovina de către poliţiştii din subordine nu este singurul furt din pădurile ţării petrecut în această perioadă. Ministrul de interne chiar a declarat că, după sărbătorile pascale, va prezenta o situaţie cu toate confiscările de lemn tăiat ilegal în ultima lună. Declaraţia lui Vela a fost făcută în aceeaşi zi în care Costel Alexe, ministrul Mediului şi Pădurilor, a afirmat că tăierile din România sunt legale, ba chiar importăm lemn din alte state ale Uniunii Europene.

Faptul că declaraţia preşedintelui nu a fost pe placul Guvernului, s-a văzut şi la începutul şedinţei de ieri a Executivului, când premierul Ludovic Orban nu a menţionat nimic despre discuţiile de la Cotroceni şi nici despre scandalul distribuirii Sfintei Lumini pascale. Singura referire a şefului Guvernului cu privire la ministrul de interne a fost în discuţia cu Adrian Oros, ministrul Agriculturii, căruia i-a cerut să colaboreze cu Marcel Vela pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de seceta pedologică din această perioadă.

Imediat după declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, Uniunea Salvaţi România a emis un comunicat prin care susţinea că demisia ministrului de Interne, Marcel Vela, este un act "necesar", menit să restabilească încrederea în capacitatea Guvernului de a gestiona actuala criză provocată de epidemia cu noul coronavirus.

Potrivit celor de la USR, sănătatea populaţiei nu trebuie pusă în pericol "din meschine calcule politice".

Reprezentanţii UDMR au solicitat premierului Ludovic Orban să ceară ministrului de Interne anularea acordului dintre MAI şi Biserica Ortodoxă Română privind sărbătorile de Paşte, susţinând că Marcel Vela "ignoră" starea de urgenţă declarată de şeful statului, măsurile de sănătate publică impuse de propriul Guvern şi pune, astfel, "în pericol" toată ţara şi siguranţa populaţiei.

Potrivit unui comunicat de presă al UDMR, acordul BOR - MAI este "discriminatoriu" faţă de credincioşii de rit catolic şi protestant. "Este cu atât mai regretabil acum, când solidaritatea socială şi responsabilitatea reciprocă trebuie să fie definitorii", se susţine în comunicat.

Un mesaj dur a fost transmis de fostul preşedinte Traian Băsescu, în prezent deputat european. Băsescu a spus: "Încet, dar sigur, ministrul de interne reuşeşte să devină panarama publică numărul 1, depăşindu-l pe curajosul Ponta".

Fostul preşedinte al ţării afirmă că ministrul de interne ar trebui să părăsească guvernul după episodul protocolului, acuzându-l de iresponsabilitate şi demagogie. Traian Băsescu a precizat: "Licheaua vrea mai multă glorie şi atunci merge până acolo încât de la tribuna Ministerului de Interne începe să coordoneze activităţile BOR mergând până la a face pulbere toată acţiunea de protejare a populaţiei prin izolare.(...) Noul trimis al lui Dumnezeu pe Pământ pune toate maşinile Poliţiei Române şi toţi poliţiştii să purceadă la împărţit lumină în Noaptea Sfântă a Învierii. Mă mir că nu trebuie să citească şi ceva din Biblie la scara fiecărui bloc. Vela, pe ce punem pariu că n-ai curaj să distribui poliţiştilor haine preoţeşti că uniforme tot nu au primit de câţiva ani. (...) Marş afară din guvern nenorocitule!".

Cu toate acestea, reprezentanţii Patriarhiei Române susţin că acordul Patriarhiei cu MAI este "în conţinutul său, până la ultima literă, în consonanţă cu toate reglementările stării de urgenţă" şi subliniază că România este o ţară şi o societate edificate pe valorile creştinismului, "nici creştinopată, nici creştinofobă". Ei mai afirmă că opozanţii măsurii anunţate de ministrul Marcel Vela sunt "ideologii anticreştini mereu de serviciu".

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Reprezentanții Patriarhiei Române au dreptate! Opozanții pactului BOR_VELA, sunt și "" ideologii anti creștini veșnic de serviciu""...DAR și ne patrioți!!! Păi România să fie la coada Europei și aici, la numărul de victime ale COvid 19??? Când 7,7 miliarde de muritori sunt cu ochii la TV pe clasamente, și slujbe de înmormântare!!! Să ratăm ocazia asta?! Până la marea ÎNGHESUIALĂ de la Iași cu Sfânta Parascheva sunt prea multe zile... și ce facem dacă pandemia asta, prea bine venită, (pentru bănuți la biserică) se risipește până atunci ca... fumul ăsta de la Cernobîl???

    1. SFINȚIILE lor și patriotismul

      Marcel Ciolacu a precizat că „în acest moment este pe ordinea de zi legea vaccinării obligatorie. Este susținută de către mine și de marea majoritate din partid. Ea va trece prin Parlament cât de curând, este printre primele puncte pe ordinea de zi”.

      „Noi am convenit în Biroul Permanent al Camerei ca pe această perioadă când facem voturi electronice să fie legi care țin exclusiv de pandemie. De aceea fac apel ca Parlamentul să se reunească fizic, să avem dezbateri în Comisii, în săli mai mari, la distanță regulamentară, cu măști, mânuși. Legea vaccinării obligatorie este pe ordinea de zi”, a precizat Marcel Ciolacu, la DC News. 

      INO-4800 is a DNA vaccine candidate matched to the novel coronavirus SARS-CoV-2, which causes the COVID-19 disease in humans. Inovio's proprietary platform hand-held smart device called CELLECTRA® is leading the way forward for activation immunotherapy.

    Băieții ăștia s-au cam făcut de ras, dar au luat în final decizia corecta.

    Nu înțeleg ce au cu Vela. Sunt alde Orban mai buni sau ce? Sa fim serioși. 

    Era greu de presupus că oamenii ar dori "să-și ia lumina" de la politie, armata, sau de la stat în general. Oamenii se duc la Biserica ca sa NU aibă de-a face cu statul, deci treaba cu plimbatul luminii cu mașina poliției, era chiar neverosimilă.  

    1. Dar baietii de la EST ce fac?

      De sefii tai de ce nu scrii nimic? 

      La voi in tara oamenii iau de la politie, armata si de la stat in general numai bataie. 

      Culmea culmilor, sa luam lectii de democratie de la rusi!

      Ai dreptate! Masinaria de propaganda a statului mafiot rus si-a turat motoarele la maxim! Trolii lui Putin ne bombardeaza cu informatii false! Sper ca SRI-ul sa-si intensifice activitatea pentru a fi combatuti acesti viermi!

      Sunt viermi pentru ca sunt rusi? Asa cum tiganii sunt ciori care nu mai decoleaza? Mi-e teama ca mai degraba vand tara rusilor decat sa te consider pe tine, extremistule de dreapta, un conational. Imi aduci aminte de Citu, un psihopat care vede peste tot conspiratii ale rusilor. Luati-va pastilele, amaratilor.

      Marş afară din guvern nenorocitule!".

      Asa e tampitul asta.Vede numai rusi si conspiratii ale rusilor in fata ochilor.De obicei te si sictireste e refrenul lui!Nu-l baga in seama,e mai prost decat prevede legea!

    Circula in media o intrebare imbecila - care sunt sansele ca Iohannis sa nu fi stiut de intelegerile lui Vela cu Biserica.

    Raspuns: aceleasi sanse ca Basescu sa nu fi stiut ca frate-su e un borfas care a facut niste invarteli cu tyziganii. 

    Atat Orban cat si Vela, Catzu si ceilalti sunt niste slugi in raport cu Marele Sef.. deci e greu de crezut ca s-au inteles pe la spatele lui sa dea drumul omenirii sa mearga la biserica.  

    1. Sunt de acord cu tine.Ce s-au gandit ei?Unul face pe politistul bun,altul pe politistul rau si cum Klaus nu mai are ce pierde....

      Vela a spus deja ca ii informase anterior pe Iohannis si Orban. Ce sens mai are intrebarea?

      Marş afară din guvern nenorocitule!".

    Bisericile au o evidenta a enoriasilor. Fiecare preot are o parohie si cunoaste precis limitele acesteia.

    Problema aparuta poate fi rezolvata simplu si elegant.  

    Trebuie emis urgent un act normativ care sa prevada: 

    Cetatenilor care doresc, sa le fie permis sa participe la slujbele religioase din zilele de Paste la bisericile din parohiile unde au locuinta. Portul mastii de protectie - obligatoriu. Pentru aceasta, credinciosii vor transmite telefonic reprezentantilor bisericilor o informare in acest sens, pana cel tarziu la cu doua ore inaintea desfasurarii ritualului religios. 

    Dupa ziua de Paste, cetatenii, inclusiv personalul clerical, ce au participat la slujbele religioase vor intra in izolare benevola timp de 14 zile.  

    Se instituie urgent o Declaratie pe propria raspundere in care cetatenii sa arate: parohia de care apartin, biserica unde se vor deplasa, orele estimative, slujbe Pascale la care doresc sa participe si ca ei consimt la izolarea de 14 zile. 

    Bisericile, respectiv preotii sa intocmeasca tabele pana la inceperea slujbelor, cu cetatenii care vor participat la aceste slujbe, inclusiv personalul clerical.  

    Tabele cu cetatenii ce au participat la slujbe sa fie aduse la cunostinta organelor de politie in vederea efectuarii controalelor privind respectarea izolarii.  

    Raspunderea pentru nerespectarea acestor masuri respectiv participarea la slujbe a persoanelor neluate in evidenta sau fara masca, revine preotilor celor mai mari in rang ce participa si care conduc ritualul religios. 

    Sanctiunile pentru raspandirea bolii si nerespectarea masurii izolarii in acest caz sa fie majorate prin dublare.

    In acest mod credinciosii care doresc vor avea posibilitatea sa participe la slujbele religioase si sa se bucure de sarbatoarea Pastelui , fara a pune in pericol sanatatea populatiei.  

    1. Dupa cum bine stii, credinciosii se opun oricarei evidente cu mijloace tehnice, considerand aceste mijloace ca fiind Semnul Fiarei.. Iar distribuitul luminii cu cativa voluntari in blocuri cu mii de cetateni e o tampenie, greu de pus in practica. Daca as fi in locul pompierilor ISU, as interzice manipularea de flacara deschisa in scara blocului... si as recomanda bricheta

      Marş afară din guvern nenorocitule!".

    Managerul Spitalului Târgovişte, amendat, după ce zeci de cadre medicale au ieşit în stradă să se închine la moaştele Sfantului Nifon.

    "Ca urmare a apariţiei în spaţiul public referitoare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, DSP Dâmboviţa s-a autosesizat şi a sancţionat managerul unităţii sanitare cu o amendă în valoare de 20.000 lei, conform prevederilor HG 857/2011, pentru neaplicarea de către conducerea spitalului menţionat a măsurilor antiepidemice de prevenire şi răspândire a infecţiilor. În acelaşi timp, la nivelul instituţiilor MAI se efectuează verificări pentru identificarea persoanelor care nu au respectat prevederile ordonanţelor militare privind distanţarea socială, urmând a fi aplicate măsuri conform legislaţiei în vigoare", precizează Centrul Judeţean de Comunicare şi Informare Publică. 

    1. Marş afară din guvern nenorocitule!".

    Pentru a mai desumfla din gafa facuta ieri de Iohannis care, in loc sa evoce Invierea, a vorbit despre "inmormantari', astazi a aparut si Arafat cu aceeasi expresie.

    Astia sunt patetici, bai nene.. Din discursurile lor se vede intunericul de la capatul tunelului, moartea vesnica adica total opusul a ceea ce simbolizeaza sarbatorile pascale.  

    1. Marş afară din guvern nenorocitule!".

    Daca mergi la Lidl,Kaufland etc.stai uneori la cozi de zeci de metri,iar in interior,deoarece culoarele sunt inguste ,treci unul pe langa altul,la aproximativ 10 cm.Daca pastele se da in holul de la intrarea in biserica si se respecta distanta dintre oameni,cu ce ar fi mai periculos decat in magazinele mentionate.

    1. In conditiile astea de carantina,prin care se incearca reducerea la minimum a raspandirii unui virus extrem de mortal,aprovizionarea cu alimente este absolut necesara! Obiceiurile bisericesti,acum cand omenirea da o lupta titanica cu virusul,sunt absolut inutile!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb