Luna iunie a marcat finalul mandatului pe care ţara noastră l-a avut în fruntea Consiliului Uniunii Europene. După cele şase luni în care am deţinut preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, premierul Viorica Dăncilă a făcut un bilanţ al activităţii noastre, precizând: "Bilanţul este impresionant: aproximativ 2.500 de reuniuni şi evenimente, din care peste 2.000 de reuniuni ale grupurilor de lucru, 64 de reuniuni la nivel ministerial al Consiliului UE, un total de 300 de evenimente organizate în România, precum şi găzduirea Summitului de la Sibiu. În termeni de rezultate putem vorbi, de asemenea, de un bilanţ mai mult decât generos: 90 de dosare legislative închise într-un timp record de trei luni până la finalul activităţii legislative a Parlamentului European, în medie un dosar în fiecare zi. (...) Adăugăm 84 de concluzii ale Consiliului UE adoptate pe multiple teme de interes comun, numeroase rapoarte de progres ale preşedinţiei elaborate, decizii de Consiliu aprobate. La acestea se adaugă un program extrem de dens de vizite şi întrevederi politice la care au participat membri ai Guvernului. În calitate de prim-ministru am avut şase vizite de lucru la Bruxelles, am primit vizita mai multor omologi la Bucureşti şi am participat la multe evenimente la nivel înalt organizate în contextul preşedinţiei".
Oficialul a evidenţiat că a militat pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor, în egală măsură pentru promovarea intereselor României şi pentru instituirea dialogului ca principal instrument de luare a deciziilor. Dăncilă a menţionat: "Am avut consultări bune cu liderii europeni asupra dosarelor aflate pe agenda UE şi asupra priorităţilor noastre ca stat membru. Am avut numeroase reuşite pe toţi cei patru piloni cheie pe care i-am enunţat în programul nostru de priorităţi: Europa convergenţei, Europa siguranţei, Europa - actor global, Europa valorilor comune. (...)
Agenda UE sub mandatul preşedinţiei României a fost marcată de evoluţiile pe o serie de dosare orizontale, de relevanţă majoră pentru viitorul proiectului european, precum cadrul financiar multianual 2021 - 2027, gestionarea procesului Brexit sau definirea agendei strategice 2019 - 2024.
Totodată, pe durata mandatului nostru, au fost formulate o serie de decizii cruciale în raport cu multe dintre politicile Uniunii Europene, precum cele din domeniul social, al energiei, al schimbărilor climatice, al pieţei unice digitale, precum şi al securităţii interne a Uniunii Europene şi Uniunii Economice şi Monetare. După mandatul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, atât parcursul european al statelor din Balcanii de Vest, angajamentul Uniunii Europene pentru partenerii din Parteneriatul Estic, cât şi relevanţa geopolitică a Mării Negre sunt reaşezate pe agenda priorităţilor UE".
Nu doar pe scena politică s-a remarcat luna iunie, ci şi în zona sportivă.
Echipa naţională de fotbal tineret a fost marea surpriză, din punct de vedere sportiv, a acestei prime jumătăţi de an, reuşind o performanţă extraordinară la turneul final al Campionatului European - accederea în semifinalele competiţiei şi calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokio de anul viitor (după o pauză de 56 de ani). În acest context, audienţele televiziunii publice au "explodat" la fiecare meci al echipei de tineret.
• Alegeri pe mai multe fronturi
Cea de-a doua parte a lunii iunie s-a derulat sub aura alegerilor, care au avut loc, în ultima perioadă, atât în domeniul politic, cât şi în zona bancară, dar şi în scetorul justiţiei.
Pe scena politică, în 28 iunie congresul PSD a ales-o pe Viorica Dăncilă în funcţia de preşedinte al formaţiunii. Tot atunci, Eugen Teodorovici a fost ales preşedinte executiv, iar Mihai Fifor - secretar general al PSD.
Renate Weber, fostul preşedinte al Fundaţiei Soroş România (cuoscută şi ca Fundaţia pentru o Societate Deschisă), a devenit Avocat al Poporului, în 26 iunie, în locul lui Victor Ciorbea, beneficiind de susţinerea adversarilor omului de afaceri şi filantropului american George Soroş, din ultimul an, parlamentarii PSD şi ALDE.
Renate Weber a fost propunerea ALDE şi a obţinut, în plenul Parlamentului, 208 voturi pentru ocuparea funcţiei de Avocat al Poporului, faţă de numai cele 109 primite de contracandidatul său principal Peter Eckstein Kovacs, propus de PNL, USR şi UDMR.
Pentru alegerile de la începutul acestei săptămâni în care au fost votaţi noii membri ai Consiliului de Administraţie al BNR, partidele politice au tot negociat şi au aruncat în piaţă o serie de nume, în ultima parte a lunii iunie. În final, au fost aleşi Mugur Isărescu (guvernator), Florin Georgescu (prim-viceguvernator), Eugen Nicolăescu (viceguvernator), Leonardo Badea (viceguvernator), Gheorghe Gherghina, Cristian Popa, Virgiliu Stoenescu, Dan Radu Ruşanu şi Balint Csabo (membri).
În 27 iunie, rezultatul referendumului pentru justiţie, convocat de preşedintele Klaus Iohannis şi care a avut loc în 26 mai, a fost validat de Curtea Constituţională a României(CCR). Magistraţii Curţii au respins şi cele cinci contestaţii referitoare la res-pectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului.
• Prima emisiune de obligaţiuni ipotecare la BVB
La finalul lunii iunie, Alpha Bank a listat la BVB prima emisiune de obligaţiuni ipotecare lansate, în aprilie, pe piaţa noastră. Valoarea emisiunii de obligaţiuni ipotecare este de 200 milioane de euro, emisiunea fiind formată din 2.000 de titluri ce au fost deja listate la bursa din Luxemburg, cu o valoare de 100.000 de euro fiecare, la o dobândă EURIBOR 6M + 1,5% pe an. Emisiunea este doar prima dintr-un program de obligaţiuni în valoare de un miliard de euro lansat de instituţia de credit elenă.
În acelaşi timp, scandalul din piaţa băncilor noastre pentru locuinţe a ajuns într-un punct foarte sensibil. BCR Banca pentru Locuinţe (BpL) a pierdut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) procesul împotriva Curţii de Conturi în care banca a contestat decizia instituţiei de control, de la finalul lui 2015, ce stipula că BCR BpL trebuie să restituie statului primele acordate anterior clienţilor în scopul obţinerii unui credit pentru îmbunătăţirea condiţiilor locative, prime în valoare de până la 250 de euro anual.
În esenţă, ÎCCJ a decis, în 24 iunie, că BCR BpL nu a respectat cerinţele legale privind plata primelor de stat pentru clienţi, întorcând decizia din primă instanţă a Curţii de Apel Bucureşti din 2017, care a dat câştig de cauză băncii, reprezentată de fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica.
În acest context, Grupul austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR, a anunţat, într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi Bursei din Viena, că va forma un provizion semnificativ, de până la 230 de milioane de euro, ca rezultat al deciziei Înaltei Curţi, în urma deciziei definitive, BCR Banca pentru Locuinţe, una dintre cele două bănci din sistemul Bauspar din ţara noastră, fiind nevoită să ramburseze la bugetul statului primele acordate anterior.
Pe parcursul lunii iunie, românii au putut subscrie pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei în cadrul Programului Tezaur, cu scadenţe la 1, 2, 3 şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5%, respectiv 5%. "Cei peste 33.000 de români care au investit mai mult de 1,7 miliarde de lei în primele cinci luni ale acestui an, sunt o dovadă evidentă a succesului Programului Tezaur. Prin emisiunile de titluri de stat destinate exclusiv persoanelor fizice, Ministerul Finanţelor Publice oferă o alternativă sigură de economisire cu dobânzi şi maturităţi atractive, pe care românii o pot accesa şi pe viitor", a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, la începutul lunii.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat, în iunie, că ţara noastră înregistrează o creştere economică bazată pe consum, iar dezechilibrele se adâncesc, în timp ce preţurile încep din nou să crească. Conform FMI, o creştere rapidă a pensiilor ar putea duce la un avans semnificativ al cheltuielilor guvernamentale, ceea ce ar reduce puternic bugetele alocate investiţiilor şi unor domenii precum Sănătatea şi Educaţia.
• BET-TR, la un nou maxim istoric
Tendinţa ascendentă pe care indicele BET a dezvoltat-o la BVB începând cu perioada februarie-martie a acestui an a continuat şi în iunie, referinţa pieţei noastre de capital încheind cea de-a şasea lună a anului la 8.814,27 puncte, într-o mişcare de creştere în care coşul de acţiuni a câştigat 321,14 de puncte, faţă de finalul lunii anterioare, echivalentul unui avans de 3,78%.
Propulsat de dividendele acordate de mai multe companii din structura sa, printre care cele ale Băncii Transilvania, Fondul Proprietatea (FP), Electrica (EL) sau Nuclearelectrica (SNN), indicele BET-TR, a încheiat luna iunie la 14.105,72 de puncte, un nou maxim istoric, ceea ce înseamnă un salt de 8,26%.
Indicele financiar BET-FI, ce include în structura sa cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a avansat cu 1,69%, în intervalul 31 mai - 28 iunie, ca urmare în primul rând a evoluţiei acţiunilor Fondul Proprietatea (FP), a căror cotaţie a urcat cu 3,38%, în luna tocmai încheiată.
Guvernul României a readus în prim-plan posibilitatea aducerii la cota Bursei de Valori Bucureşti a Hidroelectrica, după ce a aprobat, într-o şedinţă de guvern de la începutul lunii mai, aşa-numitul Program de Convergenţă 2019-2022 ce declară intenţia Executivului de a iniţia o ofertă publică primară pentru vânzarea unui pachet de 10% din acţiuni nou emise la Hidroelectrica şi de 15% acţiuni nou emise la Complexul Energetic Oltenia, prin majorare de capital social.
Astfel, la începutul lunii trecute, Hidroelectrica a spus că derulează, în scopul demarării ofertei publice primare de vânzare de acţiuni, activităţi de inventariere a terenurilor ocupate de obiectivele hidroenergetice şi evaluare a acelora, pentru care se preconizează obţinerea unor certificate de atestare a dreptului de proprietate, în vederea includerii în prospectul ofertei.
Un alt eveniment marcant în iunie a fost faptul că Bursa Română de Mărfuri (BRM) a anunţat lansarea, începând cu luna iulie, a pieţei produselor standardizate pe termen mediu şi lung, în condiţiile asigurării de către BRM a serviciilor de Contraparte Centrală. BRM consideră că piaţa locală a gazelor naturale merită o susţinere deosebită în procesul ei de dezvoltare, în condiţiile în care România are cea mai mare piaţă de profil din Europa Centrală, fiind primul stat care a utilizat, istoric, gazele naturale în scopuri industriale.
Sub 4%, inflaţia estimată de guvernatorul BNR Mugur Isărescu pentru luna iunie.
----------------
Moneda europeană a oscilat, în iunie, între 4,7182 lei/euro - valoare înregistrată în 10 iunie - şi 4,7450 lei/euro - nivelul din 3 iunie. Tot în cea de-a treia zi a lunii cursul de schimb leu/dolar american a atins pragul maxim al lunii, de 4,2472 lei, scăzând la minimul de 4,1455 lei/USD în 24 iunie. Francul elveţian a oscilat între 4,2043 lei/CHF la 12 iunie şi 4,2649 lei/CHF în 28 iunie.
Preţul energiei electrice tranzacţionate pe PZU ajunge la cel mai scăzut prag al lunii, de 190,21 lei/MWh, în data de 10 iunie, atingând cel mai mare nivel, de 368,01 lei/MWh, în 24 iunie.
Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la nivelul de 32,569 miliarde euro la 30 iunie 2019, în uşoară scădere de la 32,834 miliarde euro la 31 mai 2019. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,137 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 30 iunie 2019, au fost de 36,706 miliarde euro, faţă de 36,715 miliarde euro la 31 mai 2019.