LUNA MAI FIANCIARĂ Creşteri puternice la BVB, într-un climat plin de optimism în pieţele internaţionale

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iunie 2020

Creşteri puternice la BVB, într-un climat plin de optimism în pieţele internaţionale

Apreciere de 9,06% pentru BET şi de 10,84% în cazul BET-NG

Rulaj mediu zilnic de 38,93 milioane de lei, cu 16,6% sub cel din aprilie

Tendinţa de recuperare a căderii pieţei din perioada februarie - martie, cauzată de valul de vânzări în panică dat de perspectivele economiei ca urmare a pandemiei de Covid- 19, a continuat şi în mai, indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) marcând creş­teri puternice în luna recent încheiată.

BET, ce reflectă evoluţia celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a cunoscut un avans de 9,06%, la 8.701,29 puncte, în timp ce BET-XT, ce urmăreste parcursul celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, s-a apreciat cu 8,9%, până la 799,52 puncte.

În Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 4,26%, în vreme ce S&P 500 s-a apreciat cu 4,53%, iar Nasdaq Composite a avut un salt de 6,75%.

Echipa firmei de consultanţă financiară şi investiţii The Motley Fool a notat, într-un articol publicat în ultima zi a lunii trecute: "Mai a fost o lună destul de plină de speranţă pentru investitori. Economia se redeschide mai repede decât se aştepta multă lume şi fără spike-uri masive ale cazurilor de Covid-19".

De asemenea, ştirile privind eforturile dezvoltării unui vaccin arată foarte promiţătoare, se subliniază în articol, iar datele indică nu doar că economia începe să-şi revină, ci şi consumatorii par să fie pregătiţi să iasă şi să înceapă să cheltuiască mai repede decât credeau experţii.

"Pe scurt, în mai, impactul ştirilor bune a fost în mod clar mai puternic decât al ştirilor negative, iar piaţa de acţiuni şi-a continuat revenirea", conchid cei de la The Motley Fool.

În Europa, indicele STOXX 600 a crescut cu 3,04%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a urcat cu 6,68%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze aprecierea a fost de 2,97%.

Este contextul internaţional care, alături de factori interni precum rezultatele companiilor pentru primul trimestru al anului şi dividendele, a stat la baza celor mai mari creşteri lunare ale indicilor bursei noastre de la izbucnirea crizei Covid-19.

Profit în scădere cu 30% pentru emitenţii din BET, fără Fondul Proprietatea, în primul trimestru

După primele trei luni ale anului, veniturile totale ale companiilor din BET, fără Fondul Proprietatea (FP), s-au ridicat la 16,28 miliarde de lei, cu 4,87% peste cele din aceeaşi perioadă a lui 2019, în timp ce profitul net a fost de aproape două miliarde de lei, în scădere cu 30,04% faţă de cel din primul trimestru al anului trecut, conform datelor prezentate de echipa de la Prime Transaction.

Sunt rezultate care, cu toate că în ansamblu indică o scădere importantă a profitabilităţii, în medie s-au situat peste aşteptările investitorilor consideră analiştii, ceea ce a susţinut creşterile preţurilor acţiunilor.

În plus, unsprezece din cele şaptesprezece companii ce compun indicele BET sunt plătitoare de dividende în acest an, OMV Petrom (SNP), Bursa de Valori Bucureşti şi Digi Communications (DIGI) având data de înregistrate în luna mai.

Cu un avans de 21,4%, până la 19,06 lei, acţiunile Nuclearelectrica (SNN) sunt titlurile cu cea mai bună evoluţie din principalul coş de acţiuni de la BVB, în luna tocmai încheiată, acţiunile producătorului de energie atingând în mai un nou maxim istoric, de 19,16 lei, nivel ce în scurt timp a fost şi depăşit, cotaţia SNN încheind şedinţa din 3 iunie la 19,28 lei.

Compania va distribui, din profitul anului trecut, un dividend de 1,65306302 lei, echivalentul unui randament brut de 8,67% faţă de ultima cotaţie SNN din mai.

Mai mult decât atât, există premise importante ca Nuclearelectrica să distribuie dividende suplimentare, în condiţiile în care Statul a cerut companiilor pe care le are în subordine să prezinte planurile de investiţii pentru următorii cinci ani, ulterior urmând ca executivul să ia o decizie privind posibilităţile acestora de a face distribuţii în plus faţă de cele deja aprobate pentru 2020.

Astfel, în data de 12 iunie, acţionarilor companiei li se va supune la vot Strategia de Investiţii a Nuclearelectrica pentru 2020-2025, în valoare de 2,29 miliarde de lei, dar şi aprobarea iniţierii demersurilor pentru încetarea acordului cu China General Nuclear Power (CGN) pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară Cernavodă.

Probabilitatea ca statul să ia dividende în plus de la unele companii la care este acţionar majoritar este cu atât mai mare cu cât la finele lunii trecute, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a aprobat dividende suplimentare de la Hidroelectrica în sumă de 750 milioane de lei, în urma solicitării Fondului Proprietatea, peste cele 1,25 miliarde lei avute în vedere iniţial.

Pentru primele trei luni ale anului, Nuclearelectrica a raportat un profit net de 215,05 milioane de lei, cu 1,93% sub cel din primul trimestru a lui 2019, în timp ce veniturile au scăzut cu 5,9%, la 629,24 milioane de lei.

Alături de producătorul de energie nucleară, evoluţia din mai a altor acţiuni precum Transelectrica (TEL), ce au urcat cu 15,91%, la 20,4 lei, Electrica (EL), a căror creştere a fost de 13,54%, până la 10,9 şi Transgaz (TGN), ce s-au apreciat cu 11,94%, la 300 lei, au imprimat indicelui BET-NG un avans de 10,84%, până la 686,63 de puncte.

Pe lângă faptul că sunt emitenţi din domenii defensive, ce resimt mai puţin şocurile în perioade de criză, toate cele trei companii menţionate au obţinut rezultate nete în creştere în primele trei luni din 2020, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce în cazul Electrica este vorba chiar despre trecerea în zona profitabilităţii, faţă de intervalul ianuarie - martie 2019.

Creştere de 7,5% pentru acţiunile OMV Petrom, în luna ce a inclus corecţia ex-dividend

Titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 7,5%, luna trecută, la 0,344 lei, în condiţiile în care, la 13 mai a fost data ex-dividend pentru distribuţia de 0,031 lei/unitate, cotaţia SNP corectându-se în acea zi cu 7,67%.

După prăbuşirea din aprilie, în mai, preţul petrolul a cunoscut salturi impresionante, cotaţia contractelor futures cu scandenţa în august a sortimentului Brent, relevant pentru piaţa europeană, apreciindu-se cu circa 40%, în condiţiile în care ţările şi-au reluat treptat activităţile după carantina impusă de pandemia de Covid-19, iar aşteptările unei creşteri a cererii au coincis cu reduceri ale producţiei.

Banca Transilvania (TLV) şi BRD- Groupe Societe Generale (BRD), cele două bănci importante de la BVB au avut, luna trecută, evoluţii ale acţiunilor inferioare celor ale indicilor generali ai pieţei, titlurile TLV crescând cu 7,26%, la 2,04 lei, iar cele ale BRD cu 5,66%, până la 11,94 lei.

Ambele instituţii de credit au raportat, pentru primele trei luni ale anului, profituri în scădere faţă de cele din primul trimestru din 2019, în contextul constiturii de provizioane, iar BRD nu va distribui dividende în acest an, conform deciziei acţionarului majoritar Societe Generale, la reco­mandarea Băncii Centrale Europene.

Acţiunile Alro Slatina (ALR) şi-au continuat raliul pe termen scurt, în trendul descendent pe termen mediu şi lung creionat din a doua parte a anului 2018, după eşecul ofertei publice de vânzare demarată de Vimetco şi Conef pentru un pachet de cel mult 53,77% din acţiunile emitentului.

Luna trecută, cotaţia ALR a urcat cu 15,91%, la 1,785 lei, fără existenţa unor motive fundamentale evidente care să explice evoluţia titlurilor producătorului de aluminiu, în condiţiile în care compania şi-a adâncit rezultatul negativ la 110 milioane de lei, în primul trimestru din 2020, faţă de nouă milioane lei pierdere în primele trei luni din 2019, iar preţul aluminiului la Bursa de Metale din Londra a avut în mai un avans relativ scăzut.

Discount-uri de tranzacţionare între cotaţia acţiunii şi VUAN de 20,42% pentru SIF Moldova şi 58,58% în cazul SIF Muntenia

Indicele BET-FI, ce include cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 9,07%, la 44.087,07 puncte, într-o lună în care, pentru anumite perioade de timp, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost suspendate de la tranzacţionare în urma scandalurilor pentru conducerea acestor societăţi.

Cu o creştere de 11,21%, până la 1,24 lei, acţiunile FP au avut cel mai important aport la aprecierea indicelui financiar în luna mai, evoluţia acţiunilor fondului de investiţii fiind susţinută şi de achiziţiile de titluri proprii, parte din cel de-al unsprezecelea program de răscumpărare derulat în prezent de emitent.

FP va distribui un dividend de 0,0642 lei, echivalentul unui randament brut de 5,18% faţă de ultima cotaţie a acţiunii din luna mai, data de înregistrare fiind mâine, iar data plăţii prima zi din iulie.

La finalul lunii trecute, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 20,42% pentru SIF Moldova (SIF2) şi 58,48% pentru SIF Muntenia (SIF4), în timp ce Fondul Proprietatea avea un discount de 14,84%, în apropierea obiectivului avut de Franklin Templeton, administratorul FP, de sub 15%.

Tranzacţii de circa 183 milioane de lei cu acţiunile Banca Transil- vania, liderul topului valorii transferurilor din luna mai

În luna recent încheiată, valoarea totală a tranzacţiilor cu titluri listate pe Segmentul Principal al BVB a fost de 778,58 milioane de lei, cu 16,65% mai mică decât cea consemnată în aprilie, în timp ce valoarea medie zilnică a transferurilor a coborât tot cu 16,65%, la 38,93 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare, conform datelor prezentate în Buletinul Lunar al BVB.

În mai, au avut loc 69.493 de tranzacţii cu titluri listate pe Segmentul Principal al bursei noastre, cu 18,66% mai puţine decât în aprilie, prin transferurile din luna trecută fiind schimbate 671,88 milioane de titluri, cu 3,65% sub cele transferate în luna anterioară.

Cu tranzacţii de 182,97 milioane de lei, titlurile TLV ocupă prima poziţie în topul rulajului lunii mai, fiind urmate de acţiunile FP, care au cumulat transferuri de 89,56 milioane de lei.

Podiumul este completat de schimburile cu titlurile SNP, care s-au ridicat la circa 81,94 milioane de lei.

La data de 29 mai, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate pe Segmentul Principal al pieţei noastre de capital (inclusiv Erste Group Bank) era de circa 138,29 miliarde de lei, în creştere cu 6,17% faţă de cea consemnată la finele lunii aprilie.

Pieţele internaţionale de acţiuni au început în forţă luna iunie, indicele Nasdaq 100 atingând, la finele săptămânii trecute, un nou maxim istoric.

Departamentului Muncii din Statele Unite a indicat, pentru luna mai, o rată a şomajului în SUA de 13,3%, în scădere faţă de 14,7% în aprilie, şi crearea a 2,5 milioane de locuri de muncă, date surprinzătoare, în contradicţie cu aşteptările economiştilor chestionaţi de MarketWatch, care indicau pierderea a 7,25 milioane locuri de muncă şi o rată a şomajului de 19%.

David Donabedian, director de investiţii la CIBC Private Wealth Management a declarat, pentru sursa mai sus menţionată: "În cel mai mare rateu din istoria prognozelor, raportul din mai a demonstrat că America revine la lucru. ... Acest raport trebuie pus în context - economia se află încă într-o recesiune profundă. Totuşi, este clar că recuperarea a început şi că se manifestă înainte de termen".

După picajul abrupt din februarie-martie, bursele au crescut, îndeosebi, pe fondul stimulilor fiscali şi monetari ai guvernelor şi băncilor centrale, într-un angajament total susţinere a revenirii economiilor şi, în ultima lună, pe baza optimismului generalizat privind relu­area treptată a activităţilor.

Evoluţia preţurilor acţiunilor ilustrează, în general, aşteptările investitorilor privind mersul economiei, iar în acest moment, privind graficele indicilor importanţi din Statele Unite, se pare că piaţa mizeză pe o revenire în V, fără prelungirea crizei sanitare sau apariţia unui al doilea val de îmbolnăviri, şi fără un impact de durată asupra economiei.

Pe de altă parte, există analişti care sunt de părere că, purtate şi de companiile din tehnologie care sunt printre câştigătoarele acestei crize, în prezent pieţele sunt puternic decorelate de economie, impactul real al blocajului din ultimele luni fiind mult mai profund şi de o durată mai mare decât imaginea optimismului exagerat pe care o reflectă graficele pieţelor de acţiuni în acest moment.

În ceea ce priveşte ţara noastră şi BVB, începutul lunii iunie vine cu reconfirmarea de către Standard & Poor's a rating-ului suveran aferent datoriei guvernamentale la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută, precum şi perspectivei negative.

De asemenea, Standard & Poors anticipează o revenire treptată a economiei Româ­niei începând de la mijlocul acestui an şi o reluare consistentă a creşterii PIB din 2021, în jur de 4%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. 100% Fake news! BVB moarta si multe tepe.

    1. Bvb nu da tepe De 24 ani sunt pe piață și nu am auzit așa ceva ceace denota ca nu ești investitor serios.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb