LUNA MAI FINANCIARĂ Corecţiile ex-dividend duc indicii în teritoriul negativ

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iunie 2022

Corecţiile ex-dividend duc indicii în teritoriul negativ

Declin de 1,68% pentru BET, în timp ce, cu tot cu dividende, coşul de acţiuni a avut o creştere de 0,41% Fed-ul a operat cea mai mare creştere a dobânzii din ultimele două decenii şi a semnalat că va deveni mai agresivă pentru a domoli inflaţia Acţiunile Chromosome Dynamics şi STK Properties au debutat în Piaţa AeRO

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi reduse în mai, apărute în contextul câtorva corecţii ex-dividend pentru titlurile unor emitenţi importanţi ai pieţei noastre. Indicele BET, ce captează dinamica celor mai lichide 20 de titluri de la BVB, a coborât cu 1,68%, la 12.510 puncte, dar cu tot cu dividende coşul de acţiuni a avut un randament pozitiv, de 0,41%, reflectat de dinamica indicelui BET-TR.

În plan internaţional, cu toate că iniţial bursele au avut un puseu de scădere, principalii indici au încheiat luna mai aproape de nivelul de la finele lui aprilie, într-un climat marcat în primul rând de poziţia băncilor centrale, îndeosebi a Rezervei Federală, care a semnalat mai clar noua linie a politicii sale monetare, ce implică un ciclu prelungit de creştere a dobânzii-cheie, într-o manieră mai agresivă decât se preconiza până acum.

Scădere de 2% pentru Nasdaq, indice format din companii a căror evaluare este mai sensibilă faţă de mişcările ratelor dobânzii

În Statele Unite, indicii Dow Jones şi S&P 500 au încheiat luna trecută practic la aceleaşi niveluri cu cele din aprilie, în timp Nasdaq Composite, format din companii ce activează în domenii intensive în cunoaştere, a căror evaluare este mai sensibilă faţă de mişcările ratelor dobânzii, a scăzut cu 2,05%, coşul de acţiuni situându-se în teritoriul "bear".

La începutul lunii, Rezerva Federală a urcat dobânda de referinţă cu jumătate de punct procentual, prima creştere de o asemenea amploare în mai bine de două decenii. În plus, a arătat că foarte probabil vor mai urma astfel de creşteri, în încercarea de a domoli inflaţia care se află la recorduri nemaiîntâlnite de zeci de ani. De altfel, Jerome Powell, preşedintele Fed-ului, a subliniat în repetate rânduri că este nevoie de timp pentru ca măsurile de politică monetară să aibă efect, iar banca încearcă să tempereze economia americană fără să o împingă într-o recesiune, ceea ce în mod generic se numeşte o "aterizare uşoară".

De partea noastră a Atlanticului, unde Christine Lagarde, preşedintele BCE a dat semnalul că banca se îndreaptă către prima majorare a dobânzii din ultimii ani, indicele Stoxx 600 a închieiat luna mai cu o scădere de 1,6%, în vreme ce indicele DAX, al bursei din Frankfurt, s-a apreciat cu 2%. La Londra, indicele FTSE 100 a avut o creştere de 0,8%, luna trecută.

Dinamici divergente pentru cele două bănci din BET, îndeosebi pe fondul situaţiei dividendelor

În acest context general, peste care s-au suprapus aspecte locale precum raportările financiare pentru primul trimestru şi datele ex-dividend pentru câţiva emitenţi importanţi, indicele BET-XT, ce reflectă dinamica celor mai lichide 30 de acţiuni de la BVB, a avut un recul de 2,06%, la 1.084 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de acţiuni, s-a depreciat cu 2,24%, până la 2.317 puncte.

Corecţiile ex-dividend duc indicii în teritoriul negativ

Într-o lună în care indicele Euro Stoxx Banks a crescut cu 7%, titlurile celor două mari societăţi bancare din BET au avut dinamici complet diferite, îndeosebi pe fondul situaţiei dividendelor. Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 6,3%, în mai, în contextul în care data de înregistrare pentru dividendul cu randament de circa 5% a fost la începutul acestei luni. În schimb, titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au depreciat cu 18,7%, la 13,74 lei, în condiţiile în care data ex-dividend pentru ultima alocare a fost 13 mai, ulterior preţul acţiunii continuându-şi scăderea, semn că mulţi investitori au avut BRD în portofoliu doar pentru a beneficia de cele două runde de dividende alocate de bancă în acest an.

Tot în zona scăderilor masive a cotaţiilor de luna trecută se remarcă acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), care au coborât cu 15,72% la 13,4 lei, în condiţiile în care în data de 6 mai a fost o corecţie ex-dividend de 6,3%, pentru o alocare din profitul anului 2020. În plus, operatorul lanţurilor de alimentaţie publică a raportat pentru primele trei luni ale anului o pierdere de 10,9 milioane de lei, faţă de un profit de 0,47 milioane de lei în primul trimestru din 2021, în condiţiile în care compania nu a reuşit să transfere în totalitate către consumator creşterile preţurilor materiilor prime.

Acţiunile Alro îşi continuă trendul descendent; compania reuşeşte totuşi să-şi reducă pierderile

Acţiunile Alro Slatina (ALR) şi-au continuat trendul descendent pe care s-au înscris încă din a doua parte a anului trecut, îndeosebi pe fondul presiunii pusă de creşterea preţurilor energiei electrice asupra rezultatelor companiei, luna trecută titlurile producătorului de aluminiu având un declin de 11,56%, la 1,415 lei. Pentru primul trimestru al anului, Alro a înregistrat o pierdere la nivel consolidat de 18,1 milioane de lei, totuşi cu 43,7 milioane sub cea din perioada ianuarie-martie 2021, rezultatul negativ fiind pus de companie pe seama inflaţiei ce a dus la o creştere masivă a costurilor.

Titlurile Aquila (AQ) au scăzut cu 9,88%, luna trecută, la 0,766 lei, în timp ce acţiunile Conpet (COTE) s-au depreciat cu 8,31%, până la 70,6 lei, ambele în contextul înregistrării corecţiilor ex-dividend. Cotaţia AQ a avut o scădere ex-date de 4,6%, pentru o distribuţie cu un randament de 6%, în timp ce în cazul COTE corecţia a fost de 9%, pentru o distribuţie cu randament brut de 9,4%.

Tot la capitolul scăderi se mai remarcă acţiunile Purcari Wineries (WINE), care au coborât luna trecută cu 5,45%, la 9,2 lei, în contextul în care producătorul de vinuri se află în Republica Moldova, ţară faţă de care există temeri privind o invazie a Rusiei. Imediat după începerea războiului, acţiunile WINE au avut o cădere masivă ce nu dă semne de revenire.

Discount-uri de tranzacţionare între 62% pentru SIF Banat-Crişana şi 52,5% în cazul Evergent Investments şi SIF Muntenia

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut în mai cu 1,09%, la 49.715 puncte, în condiţiile în care doar titlurile SIF Oltenia (SIF5) au avut creştere, de 6,77%, până la 2,05 lei.

Cel mai important eveniment al lunii a fost câştigarea de către SIF SPV TWO, filiala a SIF Banat-Crişana, a licitaţiei pentru terenul fostei fabrici Tutunul Românesc, la preţul de 33,6 milioane de euro. Totuşi, Michael Topolinski a contestat licitaţia adjudecată de SIF şi susţine că de fapt a câştigat licitaţia pentru terenul de 62.500 mp. încă din mai 2020, înainte de a fi descalificat în mod nejustificat de administratorul judiciar CITR, conform Economica.net.

La finele lunii, discount-urile de tranzacţionare dintre preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net se situau între 62% pentru SIF Banat-Crişana şi 52,5% în cazul Evergent Investments şi SIF Muntenia, în timp ce pentru titlurile FP, diferenţa relativă dintre preţ şi VUAN era de 20,2%.

O nouă emisiune de titluri Fidelis se derulează în prezent la BVB, cu dobânzi record

În Piaţa AeRO, luna trecută au debutat acţiunile Chromosome Dynamics (CHRD) - afacere integrată de dezvoltare şi cercetare în agribusiness centrată pe soluţii inovatoare de IT şi inteligenţă artificială - precum şi cele ale STK Properties - vehicul investiţional înfiinţat de fondul de investiţii STK Emergent - ambele încheind luna la preţuri fără variaţii mari faţă de cele din plasamentele private.

De la începutul acestei săptămâni se derulează o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis pentru populaţie în lei şi euro. Titlurile în lei au scadenţe de un an şi trei ani cu dobânzi anuale de 7,2% şi respectiv 7,8%, iar cele în euro au scadenţe de un an şi doi ani şi dobândă anuală de 1,40%, respectiv 2,30%,

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb